Επιστήμη

Κρατούμενοι φυλακών μηνύουν τις Αρχές της Νέας Υόρκης γιατί δεν τους αφήνουν να δουν την ηλιακή έκλειψη

Κρατούμενοι φυλακών μηνύουν τις Αρχές της Νέας Υόρκης γιατί δεν τους αφήνουν να δουν την ηλιακή έκλειψη Φωτογραφία: pixabay
Οι κρατούμενοι στη Νέα Υόρκη μηνύουν το πολιτειακό σωφρονιστικό σύστημα για την απόφασή του να κλείσει τις φυλακές κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης ηλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Η μήνυση που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι το lockdown της 8ης Απριλίου παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των κρατουμένων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, εμποδίζοντάς τους να συμμετάσχουν σε μια θρησκευτικά σημαντική εκδήλωση.

Οι ενάγοντες είναι έξι άνδρες με διαφορετικό θρησκευτικό υπόβαθρο, που εκτίουν ποινές στο σωφρονιστικό ίδρυμα Woodbourne.

Πρόκειται για έναν βαπτιστή, έναν μουσουλμάνο, ένα μέλος της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας, δύο πιστούς της Σαντερία και έναν άθεο.

«Μια έκλειψη ηλίου είναι ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο με μεγάλη θρησκευτική σημασία για πολλούς», αναφέρει η καταγγελία, σημειώνοντας ότι τα χωρία της Βίβλου περιγράφουν ένα φαινόμενο που μοιάζει με έκλειψη κατά τη σταύρωση του Ιησού, ενώ τα ιερά ισλαμικά έργα μαρτυρούν ένα παρόμοιο γεγονός όταν πέθανε ο γιος του Προφήτη Μωάμεθ, σύμφωνα με το Associated press.

Το ουράνιο γεγονός, το οποίο ήταν ορατό για τελευταία φορά στις ΗΠΑ το 2017 και δεν θα εμφανιστεί ξανά στη χώρα πριν από το 2044, «δικαιολογεί συγκεντρώσεις, εορτασμούς, λατρεία και προσευχές», αναφέρει η καταγγελία.

Η μήνυση αναφέρει ότι ένας από τους ενάγοντες, ένας άθεος, έλαβε ειδική άδεια τον περασμένο μήνα για να δει την έκλειψη χρησιμοποιώντας γυαλιά που του παρείχε το κράτος, αλλά αυτό έγινε πριν από την ανακοίνωση του καθολικού lockdown των φυλακών.

Τέσσερις από τους άλλους ενάγοντες ζήτησαν στη συνέχεια άδεια, αλλά οι αξιωματούχοι τους αρνήθηκαν υποστηρίζοντας ότι η έκλειψη ηλίου δεν αναφέρεται ως ιερή ημέρα στις θρησκείες τους, σύμφωνα με την αγωγή.

Ο έκτος κρατούμενος είπε ότι δεν έλαβε ποτέ απάντηση στο αίτημά του.

Ο Τόμας Μέιλι, εκπρόσωπος του σωφρονιστικού τμήματος σχολίασε στο Associated press ότι η υπηρεσία δεν σχολιάζει τις εκκρεμείς διαφορές, αλλά εξετάζει όλα τα αιτήματα σχετικά με τη θρησκεία, προσθέτοντας ότι αυτά που σχετίζονται με την παρακολούθηση της ηλιακής έκλειψης βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση.

Ο Daniel Martuscello III, εν ενεργεία επίτροπος του τμήματος, εξέδωσε υπόμνημα στις 11 Μαρτίου ανακοινώνοντας ότι όλα τα κρατικά σωφρονιστικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα αργιών την ερχόμενη Δευτέρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι έγκλειστοι θα παραμείνουν στις μονάδες κράτησής τους, εκτός από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από τις 14:00 έως τις 17:00, που είναι γενικά οι κανονικές ώρες για υπαίθρια αναψυχή στις φυλακές, σύμφωνα με τη μήνυση.

Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχεδόν 25 φυλακές που βρίσκονται στο μονοπάτι της ολικότητας (το μονοπάτι της σκοτεινής σκιάς του φεγγαριού στο πρόσωπο της Γης), την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι επισκέψεις σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα θα ολοκληρωθούν στις 14:00

Ο Martuscello είπε ότι το τμήμα θα μοιράσει γυαλιά ασφαλείας για την έκλειψη Ηλίου στο προσωπικό και τους φυλακισμένους στις φυλακές που βρίσκονται στο μονοπάτι της ολικότητας, ώστε να μπορούν να δουν την έκλειψη από την τοποθεσία εργασίας ή από τις μονάδες όπου κρατούνται.

Οι κοινότητες στις δυτικές και βόρειες περιοχές της πολιτείας αναμένεται να έχουν την καλύτερη θέαση της ολικής έκλειψης, συμπεριλαμβανομένων των Μπάφαλο, Ρότσεστερ, Συρακούσες, Λέικ Πλάσιντ και Πλάτσμπουργκ.

Η ολική έκλειψη αναμένεται να παρατηρηθεί σε εκείνα τα μέρη της Νέας Υόρκης γύρω στις 3:15 μ.μ. τοπική ώρα και θα διαρκέσει λίγα λεπτά καθώς το φεγγάρι περνά ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο, κρύβοντας προσωρινά τον ήλιο και κάνοντας τη μέρα νύχτα.