Η διαρκής δημοσκοπική δυσφορία των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ. οδηγεί ξανά την κυβέρνηση σε πολιτικές τύπου... κλίνατε επί τα δεξιά.
Δύο είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα.
«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας η ελληνοτουρκική προσέγγιση
Η απόφαση του πρωθυπουργού να «παγώσει» προς ώρας την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Παρότι δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ημερομηνία συνάντησης των δύο ανδρών από την Άγκυρα υπήρχε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η συνάντηση είχε οριστεί για τις 8 Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση η σύλληψη και προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά και οι σφοδρές αντιδράσεις σε Τουρκία και Ευρώπη καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας τώρα.
Το «απαγορευτικό» επιβάλλεται και για εσωκομματικούς λόγους με την πλειοψηφία των δεξιών βουλευτών να είναι σε διάθεση «αντάρτικου» και με τον Αντώνη Σαμαρά να βάλλει διαρκώς κατά των «ήρεμων νερών» όπως έκανε χθες ανήμερα της 25ης Μαρτίου.
Αλλά και το κλίμα από υπαξιωματικούς του πολεμικού Ναυτικού όπως εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια της παρέλασης με συνθήματα κατά της Τουρκίας δημιουργεί ένα μη φιλικό περιβάλλον για πιθανή συνάντηση κορυφής.
Υπό αυτές τις εξελίξεις, καθίσταται δυσχερές να διοργανωθεί άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης προ ημερών δίνοντας σαφές στίγμα: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η κατάσταση είναι ρευστή και ανησυχητική. Όσον αφορά στον Ιμάμογλου η θέση μας είναι αταλάντευτη. Παραχωρήσεις στο κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες δεν γίνονται δεκτές. Και οφείλονται πειστικές απαντήσεις για πιθανές παραχωρήσεις».
Οι αστάθμητοι παράγοντες για την συνάντηση ή μη Μητσοτάκη- Ερντογάν
Το ερώτημα είναι για πόσο διάστημα θα κρατήσει ο «πάγος». Εξαρτάται , είναι η απάντηση. Αν όλα κυλήσουν ομαλά , η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου.
Δύο κρισιμοί παράγοντες , ωστόσο, μπορεί να φέρουν τα πάνω- κάτω.
Παράγοντας Ιμάμογλου και πιθανές νέες δυσμενείς εξελίξεις.
Παράγοντας ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το ερευνητικό πλοίο αναμένεται να βγει εκτός χωρικών υδάτων το προσεχές διάστημα και σε κάθε περίπτωση πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.
Εφόσον η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει ξανά πρόβλημα στο πεδίο στις διεξαχθείσες έρευνες – με ότι αυτό συνεπάγεται- η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πολύ απλά δεν πρόκειται να γίνει και οι σχέσεις των δύο χωρών θα μπουν σε άλλη φάση.
Αυστηρή στροφή στο μεταναστευτικό
Θεαματική στροφή .. επί τα δεξιά αποτελεί και η εμφατική αλλαγή στο μεταναστευτικό. Ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης έδειξε τα δόντια του με το ..καλημέρα. Με τις ευχές του πρωθυπουργού που σήμερα αναμένεται να τον επισκεφθεί στο υπουργείο.
Το ότι η χώρα βαδίζει σε αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική είναι το μόνο σίγουρο. Το ερώτημα είναι μέχρι ποιου σημείου θα το τραβήξει η κυβέρνηση.
Ο Μ. Βορίδης πρώτα «πάγωσε» την παράταση στις άδειες παραμονής των μεταναστών και μετά ανακοίνωσε το κλείσιμο τριών δομών φιλοξενίας μεταναστών.
Ως το τέλος Απριλίου αναμένεται να κλείσει η δομή της Ελευσίνας στην οποία φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 84 διαμένοντες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ακολουθήσει το κλείσιμο των δομών σε Βόλο και Δυτική Λέσβο.
Στις σκέψεις του υπουργείου είναι να αυξήσει και πάλι το χρονικό όριο πάνω από το οποίο θα μπορεί ένας μετανάστης να λάβει άδεια παραμονής (σήμερα είναι στα 7 χρόνια αποδεδειγμένης παρουσίας στην Ελλάδα).
Επιχείρηση «γείωσης» με την μεσαία τάξη
Το δύσκολο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η επανεκκίνηση που επιχειρεί να καταφέρει να ακουμπήσει την κοινή γνώμη που δείχνει να κυριαρχείται από αισθήματα οργής και θυμού για όσα δεν έχουν γίνει από το κράτος μέχρι την τσέπη του.
Η τραγωδία των Τεμπών όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να την «οριοθετήσει» και να φύγει μπροστά, θα ρίχνει διαρκώς την σκια της στο κυβερνητικό έργο.
Η επανεκκίνηση για την κυβέρνηση ξεκινάει από το Μαξίμου. Με την έλευση του Κ. Χατζηδάκη ξαναμοιράστηκε η τράπουλα έτσι ώστε να ξαναμονταριστεί το σύστημα. Άλλη ομάδα θα έχει την καθημερινή διαχείριση άλλη ομάδα θα έχει την στρατηγική και άλλη ομάδα θα κουμαντάρει το κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό έργο.
Η δεύτερη αλλαγή που μπήκε μπροστά έχει να κάνει με την προτεραιοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Στόχος, στις επισκέψεις που κάνει ο πρωθυπουργός σε κάθε υπουργείο να στέλνεται ένα συγκεκριμένο μήνυμα που αφορά τον κόσμο. Π.χ στο υπ. Εσωτερικών το μήνυμα αφορούσε την αξιολόγηση του κράτους στο οποίο ο πρωθυπουργός έβαλε «επόπτη» την κοινωνία.
Η τσέπη του πολίτη
Η τσέπη του πολίτη εφ εξής αποκτά περίοπτη θέση στο νέο κυβερνητικό αφήγημα. Αρχής γενομένης από την πέμπτη αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι την προετοιμασία που γίνεται για τις οικονομικές εξαγγελίες που θα γίνουν στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Το πολιτικό αφήγημα
Στο μεταξύ οι πλέον έμπειροι στην κυβέρνηση κατανοούν ότι επανεκκίνηση χωρίς νέο πειστικό πολιτικό αφήγημα είναι ..μισή επανεκκίνηση.
Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» ή «Μητσοτάκης ή Ζωή» μπορεί πάνω από την κάλπη να παίξει κάποιο ρόλο όχι ,όμως, τον ρόλο που έπαιζε μέχρι τώρα.
Κυβερνητικά στελέχη και «γαλάζιοι» βουλευτές επιμένουν ότι το πρόβλημα δεν είναι διαχειριστικό ή επικοινωνιακό αλλά βαθιά πολιτικό. Πιστεύουν δηλαδή ότι απαιτούνται άλλες πολιτικές σε μία σειρά από προβλήματα όπως είναι το στεγαστικό ή τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα ξανασκεφθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου αν θέλει να διατηρήσει κάποια αισιοδοξία για την πορεία της Ν.Δ. στις δεύτερες εθνικές εκλογές.