Πολιτική

Ανοίγει το «παιχνίδι» στην Κεντροαριστερά, αλλά χωρίς το ΠΑΣΟΚ

Ανοίγει το «παιχνίδι» στην Κεντροαριστερά, αλλά χωρίς το ΠΑΣΟΚ
Πώς έρχονται πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά- Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στις ζυμώσεις.

Όλο και πιο κοντά έρχονται ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση να προτείνει τον Χρήστο Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να ζητήσει συναντήσεις με τους προέδρους όλων των κομμάτων της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης, «ζεσταίνοντας» ξανά τη συζήτηση για μια πιθανή συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Ωστόσο, αρνητικό στο ενδεχόμενο να μετέχει σε έναν τέτοιο διάλογο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το πολιτικό «κύμα» είναι υπέρ τους και πως μπορούν εκείνοι από μόνοι τους να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μέτωπο» χωρίς ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, έχουν πάρει την απόφαση να πορευτούν μόνοι τους στον δρόμο προς τις επόμενες κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν. Οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι η δική τους στρατηγική έχει αρχίσει και αποδίδει τους «καρπούς» που ανέμεναν. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το κόμμα τους σταθερά δεύτερο πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ είναι, πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.

Επομένως, δεν σκοπεύουν ούτε να εμπλακούν σε μια συζήτηση για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, αλλά ούτε καν να συζητήσουν την πρόταση Χαρίτση για το πρόσωπο που θα στηρίξουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό έγινε καθαρό από την απάντηση που έδωσαν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, στην πρόσκληση του Αλέξη Χαρίτση – τον οποίο δεδομένα εκτιμά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει μακριά από την «προεδρολογία», θα περιμένει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια -εφόσον δεν ικανοποιηθεί- θα προτείνει πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο – όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν θα μετέχει και στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα στα αριστερά του.

ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά όλο και πιο κοντά

Η δεδομένη άρνηση του ΠΑΣΟΚ να μπει στη συζήτηση για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ουδόλως φαίνεται να ενοχλεί ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Η Κουμουνδούρου, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες των πρώην συντρόφων της.

Ο Σωκράτης Φάμελλος -που επισκέπτεται την Κύπρο- μπορεί να μην ανοίγει τα χαρτιά του, όμως φροντίζει να στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα του όχι απλά επιθυμεί τις συνεργασίες, αλλά επιδιώκει να καταστεί και η κινητήριος δύναμη που θα «τρέξει» την όλη συζήτηση. Το έθεσε ανοιχτά, μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αναφέρθηκε διεξοδικά στο «πείραμα» του «Λαϊκού Μετώπου» στη Γαλλία.

Αυτό δείχνει και η επιστροφή στελεχών που είχαν πρόσφατα αποστασιοποιηθεί από την Κουμουνδούρου και οι οποίοι θέτουν συνεχώς στο δημόσιο διάλογο την παραπάνω ανάγκη, όπως οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας. Επίσης, δεν υπάρχει στέλεχος πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ που να του βάζουν το ερώτημα και να μην δηλώνει υπέρ της συστράτευσης των κομμάτων του ευρύτερου χώρου.

Πάντως, η κουβέντα για το αύριο των προοδευτικών δυνάμεων θα περιλαμβάνει δεδομένα και τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη, αλλά και το «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, ενώ το όλο εγχείρημα θα έχει τις «ευλογίες» του Αλέξη Τσίπρα, που σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του μιλάει για την ανάγκη συνεργασιών.

Το πότε θα γίνουν οι κινήσεις και οι συναντήσεις που θα δώσουν ώθηση στο συγκεκριμένο εγχείρημα, αποτελεί το επόμενο ερώτημα. Όπως, επίσης, και το αν η πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς θα μπορούσε να είναι εκτός από εκλογική, να είναι και κοινοβουλευτική – γεγονός που θα σημάνει την αποκατάσταση της τάξης στη Βουλή.