Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις με την Ουκρανία.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Αντρίι Σιμπίχα.

Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και στην επέκταση της διμερούς συνεργασίας και βοήθειας, σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

{https://x.com/GreeceMFA/status/1862593734925304159}

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντρίι Σιμπίχα έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία τους ζητά να απευθύνουν πρόσκληση ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, στη συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ των περιοχών που είναι υπό τον έλεγχο του Κιέβου, κάτι που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην «καυτή φάση» του πολέμου.

Στην επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Σιμπίχα αναφέρει πως η Ουκρανία αποδέχεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία προτού τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά- συνεχίζει- αν απευθυνθεί πρόσκληση τώρα, αυτό θα δείξει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν θα μπορέσει να πετύχει έναν από τους βασικούς στόχους του: να εμποδίσει το Κίεβο να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

«Η πρόσκληση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως μία κλιμάκωση. Αντιθέτως, αν αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι αναπόφευκτη, η Ρωσία θα χάσει ένα από τα βασικά επιχειρήματά της για τη συνέχιση αυτού του άδικου πολέμου», γράφει ο Σιμπίχα στην επιστολή.

Σύμφωνα με τον Σιμπίχα, η πρόσκληση θα είναι η κατάλληλη απάντηση «στη συνεχή κλιμάκωση του πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, με τελευταία επίδειξή της την εμπλοκή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα και τη χρήση της Ουκρανίας ως πεδίο δοκιμών για νέα όπλα».

«Σας καλώ να εγκρίνεται την απόφαση να προσκληθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία ως ένα από τα συμπεράσματα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 3-4 Δεκεμβρίου».