Διεθνή

Το παρασκήνιο της δήλωσης Ζελένσκι για τέλος του πολέμου - Η επιστολή στο ΝΑΤΟ

Το παρασκήνιο της δήλωσης Ζελένσκι για τέλος του πολέμου - Η επιστολή στο ΝΑΤΟ Φωτογραφία: EPA/ OLIVIER MATTHYS
Ο Ζελένσκι ζητά ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα εδάφη που έχει τώρα η Ουκρανία και για όσα έχασε θα γίνει διαπραγμάτευση μετά.

Η Ουκρανία ανανεώνει την πίεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόσο με επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας, όσο και με δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι αυτό θα μπορούσε να βάλει τέλος στην «καυτή φάση» του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Αντρίι Σιμπίχα, με επιστολή ζητά από τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ να αποφασίσουν για την πρόσκληση προς το Κίεβο για ένταξη στη συνάντησή τους την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας μίλησε για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ των περιοχών που είναι υπό τον έλεγχο του Κιέβου, κάτι που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην «καυτή φάση» του πολέμου, όπως είπε.

Μάλιστα, στις δηλώσεις του ο Ζελένσκι δεν έθεσε ως προϋπόθεση την επιστροφή των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία, για τον τερματισμό της «καυτής φάσης» του πολέμου. Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να γίνει σε δεύτερη φάση, μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο Πούτιν «θα χάσει ένα από τα βασικά επιχειρήματά του»

Στην επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Σιμπίχα αναφέρει πως η Ουκρανία αποδέχεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία προτού τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά- συνεχίζει- αν απευθυνθεί πρόσκληση τώρα, αυτό θα δείξει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν θα μπορέσει να πετύχει έναν από τους βασικούς στόχους του: να εμποδίσει το Κίεβο να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

«Η πρόσκληση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως μία κλιμάκωση. Αντιθέτως, αν αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι αναπόφευκτη, η Ρωσία θα χάσει ένα από τα βασικά επιχειρήματά της για τη συνέχιση αυτού του άδικου πολέμου», γράφει ο Σιμπίχα στην επιστολή.

Σύμφωνα με τον Σιμπίχα, η πρόσκληση θα είναι η κατάλληλη απάντηση «στη συνεχή κλιμάκωση του πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, με τελευταία επίδειξή της την εμπλοκή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα και τη χρήση της Ουκρανίας ως πεδίο δοκιμών για νέα όπλα».

«Σας καλώ να εγκρίνετε την απόφαση να προσκληθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία ως ένα από τα συμπεράσματα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 3-4 Δεκεμβρίου».

Οι Σύμμαχοι περιμένουν τον Τραμπ

Διπλωμάτες του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών της Συμμαχίας για την πρόσκληση της Ουκρανίας σε αυτή τη φάση. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί τη συναίνεση και των 32 χωρών μελών. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Reuters, τις τελευταίες ημέρες δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στη στάση των συμμάχων, ιδίως καθώς περιμένουν να δουν την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ έχει αναφέρει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη Συμμαχία και πως βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμη» πορεία για αυτό. Όμως, δεν έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση, ούτε έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Η Όλγα Στεφανίσινα, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και αρμόδια για ζητήματα του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως το Κίεβο αντιλαμβάνεται ότι «δεν υπάρχει ακόμα» συναίνεση στη Συμμαχία για να σταλεί η πρόσκληση, αλλά στόχος της επιστολής ήταν να σταλεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

«Στείλαμε ένα μήνυμα στους συμμάχους ότι η πρόσκληση δεν είναι εκτός τραπεζιού, ανεξάρτητα από τις διάφορες εικασίες και τους χειρισμούς για αυτό το ζήτημα», δήλωσε στο Reuters.

Το σενάριο του Ζελένσκι για το ΝΑΤΟ και την εκεχειρία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αν τα εδάφη που ελέγχει αυτή τη στιγμή το Κίεβο τεθούν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Όσο για τις περιοχές που είναι υπό ρωσική κατοχή, είπε ότι θα διαπραγματευθεί αργότερα την επιστροφή τους, μέσω διπλωματίας.

Ο Ζελένσκι κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ένα από τα πλάνα του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου ενδέχεται να προβλέπει να εκχωρήσει το Κίεβο στη Μόσχα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Κανένας δεν μας έχει προτείνει να μπει στο ΝΑΤΟ το ένα ή το άλλο μέρος της Ουκρανίας. Είναι γεγονός ότι είναι μία λύση για να τερματιστεί η “καυτή φάση” του πολέμου, γιατί μπορεί να δοθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο για το τμήμα της Ουκρανίας που είναι υπό τον δικό μας έλεγχο. Θα μπορούσε να είναι πιθανό, αλλά κανένας δεν το πρότεινε», απάντησε ο Ζελένσκι.

«Αλλά η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει για τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας. Δεν μπορείς να δώσεις πρόσκληση μόνο για ένα τμήμα μιας χώρας. Γιατί έτσι θα αναγνώριζες ότι η Ουκρανία είναι μόνο αυτό το τμήμα και το άλλο ανήκει στη Ρωσία. Οπότε, νομικά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αναγνωρίσουμε τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσική περιοχή. Και σε αυτό δεν πρέπει να κάνουμε λάθος», υπογράμμισε.

Όμως, συμπλήρωσε, «αν θέλουμε να σταματήσουμε την “καυτή φάση” του πολέμου, θα πρέπει να βάλουμε υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ τα εδάφη της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε γρήγορα. Και μετά η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω τις υπόλοιπες περιοχές, με διπλωματικά μέσα».

Η Ουκρανία, επεσήμανε ο Ζελένσκι, δεν έχει σκεφτεί αυτή την πρόταση, που δεν έχει γίνει από καμία πλευρά. Όταν ο δημοσιογράφος του Sky News, Στιούαρτ Ράμσεϊ, επεσήμανε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι αυτό στο οποίο αναφέρθηκε αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, εκείνος του απάντησε στα αγγλικά- και όχι στη μητρική του γλώσσα που μιλούσε νωρίτερα- προσπαθώντας να εξηγήσει τη θέση του.

«Πολλές χώρες μας πρότειναν εκεχειρία. Το ερώτημα είναι εκεχειρία πού. Το δεύτερο είναι αν αυτό εγγυάται ότι δεν θα επιστρέψει ο Πούτιν», δήλωσε. Για αυτό, συνέχισε, η Ουκρανία χρειάζεται το ΝΑΤΟ, διαφορετικά «ο Πούτιν θα επιστρέψει. Πώς αλλιώς θα πάμε σε εκεχειρία;».

{https://www.instagram.com/p/DC9xIVSsfcE/}