Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε διατεθειμένος να συμφωνήσει για τον τερματισμό του πολέμου με την προϋπόθεση να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει επιστροφή των υπό ρωσική κατοχή εδαφών.
Σε συνέντευξη στο Sky News, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αν τα εδάφη που ελέγχει αυτή τη στιγμή το Κίεβο τεθούν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Όσο για τις περιοχές που είναι υπό ρωσική κατοχή, είπε ότι θα διαπραγματευθεί αργότερα την επιστροφή τους, μέσω διπλωματίας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ένα από τα πλάνα του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου ενδέχεται να προβλέπει να εκχωρήσει το Κίεβο στη Μόσχα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Κανένας δεν μας έχει προτείνει να μπει στο ΝΑΤΟ το ένα ή το άλλο μέρος της Ουκρανίας. Είναι γεγονός ότι είναι μία λύση για να τερματιστεί η “καυτή φάση” του πολέμου, γιατί μπορεί να δοθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο για το τμήμα της Ουκρανίας που είναι υπό τον δικό μας έλεγχο. Θα μπορούσε να είναι πιθανό, αλλά κανένας δεν το πρότεινε», απάντησε ο Ζελένσκι.
«Αλλά η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει για τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας. Δεν μπορείς να δώσεις πρόσκληση μόνο για ένα τμήμα μιας χώρας. Γιατί έτσι θα αναγνώριζες ότι η Ουκρανία είναι μόνο αυτό το τμήμα και το άλλο ανήκει στη Ρωσία. Οπότε, νομικά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αναγνωρίσουμε τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσική περιοχή. Και σε αυτό δεν πρέπει να κάνουμε λάθος», υπογράμμισε.
Όμως, συμπλήρωσε, «αν θέλουμε να σταματήσουμε την “καυτή φάση” του πολέμου, θα πρέπει να βάλουμε υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ τα εδάφη της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε γρήγορα. Και μετά η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω τις υπόλοιπες περιοχές, με διπλωματικά μέσα».
Η Ουκρανία, επεσήμανε ο Ζελένσκι, δεν έχει σκεφτεί αυτή την πρόταση, που δεν έχει γίνει από καμία πλευρά. «Ο νόμος δεν επιτρέπει να αναγνωρίσουμε ουκρανικά εδάφη, που βρίσκονται υπό κατοχή, ως ρωσικά. Αυτό είναι αδύνατο, είναι ενάντια στο ουκρανικό σύνταγμα», συμπλήρωσε.
Όταν ο δημοσιογράφος του Sky News, Στιούαρτ Ράμσεϊ, επεσήμανε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι αυτό στο οποίο αναφέρθηκε αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, εκείνος του απάντησε στα αγγλικά- και όχι στη μητρική του γλώσσα που μιλούσε νωρίτερα- προσπαθώντας να εξηγήσει τη θέση του.
«Πολλές χώρες μας πρότειναν εκεχειρία. Το ερώτημα είναι εκεχειρία πού. Το δεύτερο είναι αν αυτό εγγυάται ότι δεν θα επιστρέψει ο Πούτιν», δήλωσε. Για αυτό, συνέχισε, η Ουκρανία χρειάζεται το ΝΑΤΟ, διαφορετικά «ο Πούτιν θα επιστρέψει. Πώς αλλιώς θα πάμε σε εκεχειρία;».
{https://www.instagram.com/p/DC9xIVSsfcE/?hl=en}
«Πρέπει να συνεργαστούμε με τον Τραμπ»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο πρέπει να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να έχει «τον μεγαλύτερο» υποστηρικτή.
«Θέλω να συνεργαστώ μαζί του απευθείας, γιατί υπάρχουν διαφορετικές φωνές από τους ανθρώπους γύρω του. Για αυτό πρέπει να μην επιστρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει τις επικοινωνίες μας», υπογράμμισε.
«Πρέπει να βρούμε ένα νέο μοντέλο. Θέλω να μοιραστώ μαζί του ιδέες και να ακούσω τις δικές του», συμπλήρωσε.