Πολιτική

Δημήτρης Παπανώτας: Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη δήλωση περί κακοποίησης των γυναικών

Δημήτρης Παπανώτας: Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη δήλωση περί κακοποίησης των γυναικών
Μεγάλες οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δημήτρη Παπανώτα και το θέμα για την κακοποίηση των γυναικών.

Κορυφώνονται οι οι αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπανώτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, σφόδρα ενοχλημένα είναι αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τη δήλωση του Δ. Παπανώτα ότι αν μια γυναίκα «πάρει  έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της». 

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Παπανώτας έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει η κ. Δούνια που νιώθει ότι είναι μια καταπιεσμένη. Αλλά εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα, εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της».

{https://www.youtube.com/watch?v=zr5fVBp2qLk}

Σε νέα του ανάρτηση πάντως σημείωσε ότι υπάρχει σκοπιμότητα καθώς κάποιοι «απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

«Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.
Απολογούμαι αν μέσα από την «κοπτοραπτική» της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί.
Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».

papanotas nea anartisi

Οι αντιδράσεις

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα metoo, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη πως "αν μια γυναίκα πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημα της», ενώ η Εφη Αχτσιόγλου τόνισε:

«Σε προηγούμενες δηλώσεις του υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, «εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ».
Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό» και συμπλήρωσε με νόημα:

«Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι «πρόβλημά ΤΗΣ». Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται.

Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας.

Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι».

axtsioglou papanotas

Από την πλευρά της και η Αννα Ελεφάντη χαρακτήρισε «απαράδεκτες και σεξιστικές» τις δηλώσεις του Δ.Παπανώτα γράφοντας στα social media. 

«Για την ιστορία, αυτές οι δηλώσεις του κυρίου Παπανώτα είναι απαράδεκτες και σεξιστικές και δε συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η έμφυλη βία κύριε Παπανώτα δεν είναι ιδιωτικό θέμα, είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας.

Καμία γυναίκα που κακοποιείται δεν φταίει ποτέ για αυτό που της συμβαίνει.

Πρέπει η πολιτεία να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα βοηθήσει τις γυναίκες να μιλήσουν, να καταγγέλλουν και να είναι ασφαλείς μετά την καταγγελία τους.

Η ενοχοποίηση της γυναίκας με πατριαρχικές και σεξιστικές αναφορές είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

{https://twitter.com/Anna_Elefanti/status/1780586256939827708}

Καρπόζηλος: Όχι στη νομιμοποίηση του σεξισμού, παραίτηση ή αλλιώς αποπομπή Παπανώτα

Από την πλευρά του ο Κ.Καρπόζηλος ανέφερε ότι «Στο αναγεννημένο τρίπτυχο του «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια», οι απόψεις του κυρίου Παπανώτα, προφανώς, είναι ανεκτές. Γιατί έρχονται από την ίδια εποχή. Το σκοτεινό παρελθόν της χώρας.
Καμία έκπληξη.

Να τελειώνουμε με τον εκφυλισμό της πολιτικής και τη νομιμοποίηση του σεξισμού. Ο κύριος Παπανώτας πρέπει, έστω και τώρα, να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί».

Ολόκληρη η δήλωσή του

Ο κύριος #Παπανωτας , ένας άνθρωπος που αυτοσυστήνεται ως αυτός που παρουσίασε την «πρώτη εκπομπή life style με καλλιτεχνικά νέα και ειδήσεις για ανθρώπους της showbiz», υποστήριξε, δημόσια, ότι μια γυναίκα δεν έχει πρόβλημα «εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα της».

Καμία έκπληξη.

Ο κύριος Παπανώτας θεώρησε ότι το κόμμα του κυρίου #Κασσελάκη είναι το πολιτικό του σπίτι. Υπέβαλε το βιογραφικό του, το οποίο αξιολογήθηκε σε μια πρώτη φάση επιλογής, και θεωρήθηκε βάσει αυτού άξιος να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Αναδείχθηκε σε μια διαδικασία για την οποία μάθαμε ελάχιστα ως προς τα αποτελέσματά της και ανακοινώθηκε ως υποψήφιος του #ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Καμία έκπληξη.

Ώρες μετά την αποκάλυψη της δήλωσής του, το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη σιωπά. Την ίδια ώρα ο πρόεδρός του μας ενημερώνει ότι «η καπηλεία του πατριωτισμού [της πατρίδας], της πίστης [θρησκεία], οικογένειας [αυτό τουλάχιστον μένει ίδιο] από τη Δεξιά τελειώνει εδώ». Στο αναγεννημένο τρίπτυχο του «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια», οι απόψεις του κυρίου Παπανώτα, προφανώς, είναι ανεκτές. Γιατί έρχονται από την ίδια εποχή. Το σκοτεινό παρελθόν της χώρας.

Καμία έκπληξη.

Να τελειώνουμε με τον εκφυλισμό της πολιτικής και τη νομιμοποίηση του σεξισμού.

Ο κύριος Παπανώτας πρέπει, έστω και τώρα, να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί».