Πολιτική

Μαρινάκης για μη κρατικά Πανεπιστήμια: «Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί...»

Μαρινάκης για μη κρατικά Πανεπιστήμια: «Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί...»
«Εμείς θέλουμε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί όσο και αν κάποιες μειοψηφίες αντιδρούν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επιμένοντας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στην σκληρή γραμμή απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα έστειλε εκ νέου μήνυμα διαλόγου στους αγρότες, λέγοντας ότι «όλα τα αιτήματα θεωρούμε ότι έχουν την αξία τους και αξιολογούνται από την κυβέρνηση με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα», ενώ αναφέρθηκε και στην κατάθεση σήμερα στη Βουλή τροπολογίας που αφορά σε ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών, στη Θεσσαλία.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια με φόντο και την σημερινή έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «αυτό που περιμένουμε μετά και την εγκύκλιο του κ. Πιερρακάκη, είναι να διασφαλιστεί η εξεταστική, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών».

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πληρώσουν την επαναστατική γυμναστική κάποιων μειοψηφιών- που αμφιβάλλω εάν όλοι αυτοί είναι φοιτητές- οι φοιτητές και οι καθηγητές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Έχει καθήκον η Πολιτεία , έχει καθήκον η ακαδημαϊκή κοινότητα να το διασφαλίσει. Έχει δοθεί ένα πλήρες θεσμικό "οπλοστάσιο" από τον υπουργό Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση και από κει και πέρα είναι καθήκον της Πολιτείας όποτε καλείται δια των αρχών, να εφαρμόζει τον νόμο».

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για νομοσχέδιο-τομή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικές και οι παρεμβάσεις οι οποίες στηρίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ έκανε λόγο για «σταθερή προσπάθεια ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου για δημιουργία εντάσεων και "προβοκάτσιες" για να μην πάει η χώρα μπροστά».

«Κράτησαν τη χώρα πίσω αρκετά χρόνια, με κάποιες παλινωδίες και κάποιων άλλων κομμάτων, ευτυχώς η δική μας παράταξη ήταν πάντοτε στην σωστή πλευρά της ιστορίας . Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, κλείνουμε 50 χρόνια από την μεταπολίτευση και πρέπει και σε αυτό το θέμα να φύγουμε μπροστά, έχουμε αργήσει πάρα πολύ», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε στη κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας που αφορά σε ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών, στη Θεσσαλία. Οπως είπε, υπήρξαν περιπτώσεις όπου εσφαλμένα διαπιστώθηκαν διακοπές ρεύματος και κατόπιν της επέμβασης του Υπουργείου το ζήτημα διευθετήθηκε.

Με την τροπολογία ρυθμίζεται η εφαρμογή της απόφασης που λήφθηκε, προκειμένου να μην διαπιστωθούν προβλήματα από δω και πέρα και προβλέπεται πως οι αγρότες που έχουν πληγεί από την Θεομηνία του Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο.

Όπως είπε, συνολικά, είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών είναι συνεχείς γιατί είναι και πολύ μεγάλες οι ανάγκες των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

«Όλα τα αιτήματα θεωρούμε ότι έχουν την αξία τους και την σημασία τους. Προφανώς αξιολογούνται από την κυβέρνηση με βαση και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και όλων των συναρμόδιων υπουργείων, είναι ανοιχτή, εμείς θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση. Γνωρίζει ο αγροτικός κόσμος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κλείνει τα αυτιά και τα μάτια της σε αυτό που συνέβη ειδικά στην Θεσσαλία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαρινάκης γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ της «Νέας Αριστεράς», Αλέξη Χαρίτση για την Θεσσαλία, μετά την αναβολή της προηγούμενης εβδομάδας λόγω ασθένειάς του.

Όσον αφορά τέλος την ενδοκυβερνητική διαφωνία του υπουργού Επικρατείας , Μάκη Βορίδη για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, αλλά και την επιχειρηματολογία του κατά του νομοσχεδίου και το θέμα συνταγματικότητας που έθεσε, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Βορίδη ο οποίος διατυπώνει απόψεις του που ήταν γνωστές πριν καν γίνει υπουργός Επικρατείας και οι ενστάσεις του είναι γνωστές και ως προς το νομικό και ως προς το ουσιαστικό σκέλος».

«Από κει και πέρα οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο είναι απολύτως συνταγματικό», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι «για να ΄έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο και να εγκριθεί με μόνο μία διαφωνία, του κ. Βορίδη, προφανώς εξετάστηκε πλήρως η συνταγματικότητά του από όλες τις νομικές υπηρεσίες της Προεδρίας της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων και συνυπεγράφη από το σύνολο των συναρμόδιων υπουργείων».

Ερωτηθείς εάν, εφόσον απέχει ο κ. Βορίδης μπορούν να απέχουν χωρίς συνέπειες και υφυπουργοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ασαφή τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου λέγοντας:

«Ας δούμε πως θα τοποθετηθούν τα μέλη του Κοινοβουλίου, κάποιοι εκ των οποίων είναι υπουργοί είτε υφυπουργοί και εδώ είμαστε να σχολιάσουμε και να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας. Ας μην προδικάσουμε την στάση κάποιων υφυπουργών. Εν προκειμένω έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση ο πρωθυπουργός ως προς την αυξημένη θεσμική υποχρέωση όσων συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο».