Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για ομόφυλα ζευγάρια με εσωκομματικούς τριγμούς και «ιερά κηρύγματα»

Αντίστροφη μέτρηση για ομόφυλα ζευγάρια με εσωκομματικούς τριγμούς και «ιερά κηρύγματα» Φωτογραφία: EUROKINISSI
Στις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και στον... χρόνο για να απορροφηθούν οι εσωκομματικοί τριγμοί και να αμβλυνθεί ο απόηχος από τα «ιερά κηρύγματα», βασίζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισέλθει στην τελική ευθεία προς την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή έχοντας το μυαλό στην συνεχιζόμενη αναταραχή στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ και το βλέμμα στραμμένο στους ιερούς ναούς όπου μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είναι βέβαιο ότι θα ηχήσουν πιο έντονα το αμέσως επόμενο διάστημα οι... καμπάνες της διαφωνίας με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Στην προγραμματισμένη για τις 12 σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στην εισήγησή του να αναφερθεί εκ νέου στους λόγους που ωθούν την κυβέρνηση στην συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία με γνώμονα πρωτίστως την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και χωρίς καμία διάθεση για... επαναστατικές αλλαγές που να υπερβαίνουν τα ισχύοντα στις άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την απόλυτα αρνητική στάση της Ιεράς Συνόδου, επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κρατήσει από την δική του πλευρά χαμηλούς τόνους απέναντι στην Εκκλησία, συνεχίζοντας να εκπέμπει μηνύματα σεβασμού στις απόψεις και στο διαχρονικό έργο της, χωρίς πάντως να αφήνει περιθώρια υπαναχώρησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη όχι μόνο για τα κηρύγματα που θα ακουστούν σε ιερούς ναούς με αποδέκτες τους πιστούς, αλλά και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στους κόλπους των βουλευτών της ίδιας της ΝΔ.

Λίγο καιρό μετά το διήμερο εσωκομματικό «φροντιστήριο» στην διάρκεια του οποίου αναλύθηκαν λεπτομερώς και οι νομικές πτυχές του ζητήματος, οι γαλάζιοι βουλευτές θα γίνουν αποδέκτες και ενός αντίλογου μέσω της επιστολής που αποφασίστηκε να τους απευθύνει η Ιερά Σύνοδος.

Με καταγεγραμμένη ήδη την πρόθεση διαφοροποίησης 30 έως 40 βουλευτών, το ερώτημα είναι εάν και πόσο θα μετρήσει η στάση της Εκκλησίας στην τελική απόφαση των βουλευτών- που δεν είναι λίγοι-οι οποίοι διατηρούν επιφυλάξεις αλλά δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

Σε μια στιγμή που η αίσθηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως ο αριθμός των θετικών ψήφων θα υπερβεί τους 100 και μπορεί να ξεπεράσει και τους 110, η κάθετη αντίδραση της Εκκλησίας δημιουργεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο να βρεθεί η κυβέρνηση προ δυσάρεστης έκπληξης στην ψηφοφορία και για τον λόγο αυτό αναμένεται να ενταθεί το πρέσινγκ προς τους «αναποφάσιστους».

Την ίδια στιγμή έρχεται η ώρα της αλήθειας και για το εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την στάση του και το εάν, εφόσον επιλέξει την αποχή, προτίθεται να παραιτηθεί.

Η στάση του Μεγάρου Μαξίμου στο ζήτημα αυτό εξακολουθεί να είναι αμφίσημη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να διατυπώνει χθες την («προσωπική», όπως είπε) θέση πως «όταν συμμετέχεις σε ένα σύνολο, στηρίζεις τις επιλογές του συνόλου αυτού», αλλά να αναφέρεται εκ νέου στην στάση του κάθε υπουργού ως βουλευτή.

Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που αυξάνονται οι γαλάζιοι βουλευτές που θεωρούν ότι ένας υπουργός που διαφωνεί πρέπει να αποχωρεί, άποψη που μετά τους Δημ. Καιρίδη και Νικ. Κακλαμάνη, εξέφρασε χθες και ο Στ. Πέτσας.
Αίσθηση όμως προκαλούν και οι δημόσιοι προβληματισμοί του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ότι ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραταξιακή βάση που είναι άνθρωποι που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και την θρησκεία.

Η αντίστροφη μέτρηση για την νομοθέτηση ως τα μέσα Φεβρουαρίου θα οδηγήσει όμως και σε αποσαφήνιση της στάσης υφυπουργών που παραμένουν προβληματισμένοι όπως η Μαρία Κεφάλα και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να εκτιμάται ότι βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε διαφοροποίηση και αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.