Πολιτική

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η κυβέρνηση κρατά κλειστά χαρτιά για τους αντιφρονούντες υπουργούς

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η κυβέρνηση κρατά κλειστά χαρτιά για τους αντιφρονούντες υπουργούς
Σε αναβολή λίγων ημερών είναι πιθανό να οδηγηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία πάντως γίνεται κατά πάσα πιθανότητα αιτία ματαίωσης της προγραμματισμένης από την προσεχή Τετάρτη επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Ο πρωθυπουργός παραμένει στο σπίτι του λόγω της γρίπης , ως εκ τούτου η επικείμενη επίσκεψη στις ΗΠΑ καθίσταται αμφίβολη έως πολύ δύσκολο να γίνει», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως είπε, εφόσον δεν πάει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, σε όσες συσκέψεις μπορεί να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο τρόπος, από κει και πέρα, συνολικά το πρόγραμμα τύποις μένει ως έχει και προφανώς θα επαναξιολογείται με βάση και την πορεία της συγκεκριμένης γρίπης.

«Το Υπουργικό είναι κανονικά προγραμματισμένο για αύριο και εφόσον καταστεί αδύνατον να γίνει, θα αναβληθεί, αλλά για λίγες ημέρες, όχι επ' αορίστω», συμπλήρωσε.

Με αφορμή εξάλλου άλλη ερώτηση, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε εάν θα γίνει ή δεν θα γίνει αύριο, θα εξαρτηθεί από την πορεία της συγκεκριμένης νόσου , ακολουθεί και ο ίδιος τις οδηγίες και με βάση τις οδηγίες και τα συμπτώματα θα επαναπρογραμματιστεί ενδεχομένως το Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε εξάλλου ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν θα είναι έκτακτη προκειμένου να συζητηθεί ειδικά το ζήτημα του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε επίσπευση, αλλά πρόκειται για την προγραμματισμένη μηνιαία συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθεί και ο λεγόμενος νέος χάρτης δικαστηρίων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η κυβέρνηση κάποιες αλλαγές, τόνισε ότι η κυβέρνηση επί της αρχής σέβεται την διαβούλευση και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα σεβαστεί κάθε άποψη.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι "από κει και πέρα δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης να υποχωρήσει από τις βασικές αρχές και προτεραιότητες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που είναι η ισότητα στον πολιτικό γάμο και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποσαφήνισε, για μία ακόμη φορά, την στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στο ενδεχόμενο αποχής του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη επαναλαμβάνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει πει πως οι υπουργοί συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου εκεί περνούν τα νομοσχέδια, άρα έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση.

Ζήτησε ωστόσο να μην προκαταλαμβάνουμε τα γεγονότα και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε ο ίδιος να προκαταλάβει ή να γνωρίζει νωρίτερα αποφάσεις που καταρχήν είναι των εκάστοτε υπουργών- «το πως θα τοποθετηθούν σε μία ψηφοφορία με την ψήφο τους ως βουλευτές»- και στη συνέχεια ποιες θα είναι οι τυχόν αποφάσεις του πρωθυπουργού.

«Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο να συζητηθεί και αυτό το θέμα, να εξηγήσουμε ποια είναι τα επιχειρήματά μας και να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι δεν θα μπούμε ποτέ σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία ή με εκπροσώπους της, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει την δική της δουλειά όπως περιγράφεται στο πρόγραμμά της και από κει και πέρα θα κριθεί γι΄αυτό από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.