Πολιτική

Τασούλας: Παραπέμπεται ο Πολάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καταθέτει αγωγή ο Γεωργιάδης

Τασούλας: Παραπέμπεται ο Πολάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καταθέτει αγωγή ο Γεωργιάδης
Την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής ενώ νωρίτερα ο Γεωργιάδης αποκάλυψε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του Πολάκη καταθέτοντας αγωγή

Έπειτα από μιάμιση ώρα πολιτικής θύελλας για το χθεσινό σόου του Παύλου Πολάκη στη Βουλή, το μεσημέρι της Τρίτης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τον λόγο και ανέβηκε στο βήμα για συνεχίσει την ομιλία που διακόπηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι δεν κάνε κατάληψη του βήματος της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης του απάντησε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και σχολίασε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα ικανοποιηθούν μόνο αν κάνουν ειδικό δικαστήριο με πρόεδρο τον Παύλο Πολάκη και εισαγγελέα τον Κώστα Βαξεβάνη.

Την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

«Ο κ. Πολάκης τήρησε με την ανοχή που επεδείχθη το νόμο, μίλησε και για τον αναπτυξιακό νόμο, έκρινε μια δικαστική απόφαση και είπε ότι δεν παρεμπόδισε το βήμα της Βουλής.

» Δεν θα συνεχίσω αυτή την κουβέντα. Το αν παρεμπόδισε το βήμα, εν ονόματι του κώδικα δεοντολογίας και του σχετικού κανονισμού της Βουλής, θα το εξηγήσει στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία θα παραπεμφθεί».

Η ανακοίνωση για την παραπομπή τελικά του Βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογία ήρθε λίγο μετά την αποκάλυψη του Άδωνη Γεωργιάδη οτι καταθέτει Αγωγή εναντίον του για τα όσα συνεχίζει να του καταλογίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης παίρνοντας το λόγο στη Βουλή μετά την σημερινή επανέναρξη της συζήτησης που είχε διακοπεί χτες μετά το πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον κ. Πολάκη.

«Δεν θα ξαναπαντήσω στον Παύλο Πολάκη ότι και αν ξαναπεί Η μόνη συζήτηση μαζί του θα γίνει στο δικαστήριο, στην αγωγή που καταθέτω» είπε καταλήγοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του.

«Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ από αυτά που λέει ο κ. Πολάκης» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όταν πήρε τον λόγο στη Βουλή.

georgiadis

Αναλυτικά η δήλωση Γεωργιάδη

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πράξη αρχειοθέτησης που ζήτησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, περιέχει πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και «ποτέ δεν δίνεται από τις δικαστικές Αρχές», ενώ «είναι παράνομη».
«Είπατε κ. Ραγκούση ότι σας ενδιαφέρει το κράτος δικαίου. Πώς λύνουμε μια διαφορά σε ένα κράτος δικαίου; Με τσίγκινα σωβρακάκια ή με τον θεσμικό τρόπο;» ρώτησε έπειτα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.

«Αθώος στην Ελλάδα και σε κάθε κράτος του δυτικού κόσμου είναι ο κάθε συμπολίτης, είτε τον συμπαθούμε είτε όχι, μέχρι να καταδικαστεί σε δικαστήριο. Στην περίπτωσή μου είναι πιο ξεκάθαρο. Επί πέντε χρόνια με ήλεγξαν για να καταλήξουν στο αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για να οδηγηθώ σε κατηγορία. Και βρήκαν ότι δεν υπήρχαν. Αθώος είμαι ούτως ή άλλως» είπε έπειτα, μεταξύ άλλων, για την υπόθεση Novartis.

«Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσετε να μου μιλάτε για τη Novartis; (...) τι θα ικανοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι πρέπει να κάνω; Ανθρώπινα πείτε μου» ρώτησε έπειτα, τονίζοντας πως δεν έχει βρεθεί κάτι εις βάρος του.

{https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1488478663742001155?s=20&t=geQ6WNi-tjsnb4WUyxI1iQ}

Tι είπε για το βίντεο που τράβηξε

Αναφερόμενος στο βίντεο που διέρρευσε είπε «τράβηξα το βίντεο και το έστειλα σε φίλους, ποιος το έστειλε δεν γνωρίζω (...). Την ώρα που έβγαινε το βίντεο, ο Πολάκης ανέβαζε φωτογραφίες στο Facebook (...)».
Αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στον Άδωνι Γεωργιαδη, όπως είπε, είναι ότι «ούτε ένας από το ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το κουράγιο να τον ψέξει για το σχόλιο με το «τσίγκινο σωβρακάκι».

«Υποτίθεται μάχεστε για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και ούτε αυτό δεν μπορέσατε να καταδικάσετε» είπε έπειτα, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Πού είναι ο κ. Ανδρουλάκης για τη Νοvartis; Ούτε μία δήλωση (...). Αγαπητέ Βαγγέλη Βενιζέλο, μας αδίκησες αλλά δυστυχώς σε αδίκησε το ίδιο σου το κόμμα» είπε σε άλλο σημείο, ξανά για την υπόθεση Novartis.
Για την ένταση στο καφενείο της Βουλής ανέφερε πως εκείνος ήταν «Καθισμένος, έπινα καφέ και ήρθε από πίσω μου κάποιος και με εξύβρισε. Και εγώ του είπα για αγωγή. Είμαστε το ίδιο; Ο θύτης και το θύμα το ίδιο; Χθες με έβριζε 8 λεπτά και 10 σήμερα. Είμαστε το ίδιο;».

«Προχθές στο καφενείο, μετά την ομοφοβική του δήλωση είπε και κάτι άλλο, επικαλούμαι συναδέλφους που ήταν δίπλα, "όπως μπαίνουν στο αρχείο υποθέσεις έτσι ανασύρονται". Θα 'θελα να το εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Έχετε σκοπό να δίνετε εντολές στη Δικαιοσύνη;» είπε επίσης για το συμβάν.
Σε άλλο σημείο έπειτα, είπε σε έντονο ύφος πως «κανένας δεν έχει ελεγχθεί όπως εγώ, βρήκαν μέχρι και τα 200άρια στους λογαριασμούς μου».

Στο τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως δεν θα απαντήσει ξανά στον Παύλο Πολάκη και τόνισε πως «η μόνη μου συζήτηση με τον Πολάκη θα γίνει στο δικαστήριο, στην αγωγή που του καταθέτω».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας, μετά την ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη διευκρίνισε ότι με την αρχική του τοποθέτησε έλαβε θέση σε όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας από πλευράς του προεδρείου.

«Αν δεν το καταλάβατε αποδοκίμασα τον κ. Αθανασίου» είπε ο Κώστας Τασούλας για την απόφαση του προεδρεύοντος να κλείσει το μικρόφωνο του Παύλου Πολάκη. Νωρίτερα σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει, ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι δεν έκανε κατάληψη του βήματος της Βουλής και κατηγόρησε τον προεδρεύοντα(χθες βράδυ) Χαράλαμπο Αθανασίου για πραξικοπηματική ενέργεια, όταν αποφάσισε να του θα αφαιρέσει τον λόγο. Έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή, ο Παύλος Πολάκης συνέχισε με την ομιλία που είχε ετοιμάσει για τις φαρμακοβιομηχανίες.

polakis12

Το χρονικό

Oλα άρχισαν επειδή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος να τηρήσει τον Κανονισμό και να μιλήσει σχετικά με το υπό συζήτηση νομοθέτημα του υπ. Ανάπτυξης, εκφωνούσε μονοθεματική –για την υπόθεση Novartis– ομιλία υψηλών καταγγελτικών τόνων.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Χαρ. Αθανασίου, αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, αφού παρά τις προειδοποιήσεις του αλλά και το κλείσιμο των μικροφώνων δεν έπεισε τον κ. Πολάκη να λειτουργήσει βάσει του Κανονισμού. Ακόμα και με κλειστά μικρόφωνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του, ενώ και κατά τη διάρκεια της μισάωρης διακοπής παρέμενε όρθιος στο βήμα.

Ο έτερος των αντιπροέδρων, Αθ. Μπούρας, ανακοίνωσε τελικά από την έδρα την οριστική για χθες διακοπή της συνεδρίασης και μετέφερε τη θέση του προέδρου του Σώματος, σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μεταβάλει το Κοινοβούλιο σε χώρο φτηνού ακτιβισμού και κατάληψης διασύροντάς το. Για «πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση είχε διακοπεί και συνεχίστηκε σήμερα.

Στο βήμα αρχικά κλήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος είπε:

«Είναι τόσο σοβαρό το θέμα που ανέκυψε χθες που όχι μόνο πρέπει να μιλήσουν όλα τα κόμματα και να πάρουν θέση, αλλά και εσείς προσωπικά», είπε αρχικά ο κ. Ραγκούσης.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας πήρε τον λόγο για να αναφερθεί σε όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε την εικόνα αυτή "αποκαρδιωτική" και σημείωσε ότι η Βουλή.

"Έχετε κάθε δικαίωμα να θεωρείται εσφαλμένες τις αποφάσεις του προεδρείου αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια", τόνισε και αναρωτήθηκε αν θα ήθελαν οι βουλευτές να σέρνουν από το βήμα τον κ. Πολάκη και να διασυρθεί η χώρα.

«Δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και με μεθόδους αυτοδικίας να διορθώνετε αυτό που νομίζετε ότι έγινε λάθος» είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας αναφερόμενος στο χθεσινό σόου του Παύλου Πολάκη που όπως είπε δημιούργησε μια «δυσάρεστη, αποκρουστική εικόνα» για το κοινοβούλιο.

«Δεν είμαστε εδώ για να σφυγμομετρούμε απόψεις αλλά για να εφαρμόζουμε τον κανονισμό» είπε ο Κώστας Τασούλας και κάλεσε τους 300 βουλευτές να διαφυλάξκουν τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου «που είναι ο κανονισμός του, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας».