Το δεξί χέρι του Κασσελάκη, το νέο deal στο Costa Navarino, οι φόβοι για νέες ανατιμήσεις και τα νέα μέτρα του Μαρτίου

Το δεξί χέρι του Κασσελάκη, το νέο deal στο Costa Navarino, οι φόβοι για νέες ανατιμήσεις και τα νέα μέτρα του Μαρτίου

Ο Οθ. Ηλιόπουλος κοντά στον Στ. Κασσελάκη

Όλο και πιο στενή μαθαίνουμε ότι είναι η συνεργασία του Στέφανου Κασσελάκη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή του Harvard, Όθωνα Ηλιόπολου, ο οποίος, πέρα της εμπιστοσύνης του νέου προέδρου του κόμματος, φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις και άλλων στελεχών, αλλά και των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο κύριος Ηλιόπουλος έχει ήδη αναλάβει μαζί με τη Διάνα Βουτυράκου αρκετό μεγάλο μέρος της ευθύνης συγκρότησης των νέων think της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, μιλούν για αυτόν με θερμά λόγια και οι πολύ στενοί συνεργάτες του κυρίου Κασσελάκη, ενώ έντονα θετικά σχόλια απέσπασε από τους συναδέλφους του η τεκμηρίωση που έδωσε στις Σπέτσες για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Να θυμίσουμε ότι για αρκετές εβδομάδες γράφονταν συνέχεια ρεπορτάζ περί παραίτησης του προκειμένου να ξεκινήσει αλυσίδα αποσύρσεων άλλων επιλαχόντων και τελικά να έρθει η σειρά να μπει στη βουλή ο κύριος Κσσελάκης, κάτι που ποτέ όμως δεν επιβεβαιώθηκε. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο καθηγητής εκ Harvard εγκλιματίστηκε γρήγορα στο κοινοβουλευτικό και κομματικό «παιχνίδι». Εξάλλου, από ανθρώπους που τον ξέρουν για δεκαετίες μαθαίνουμε ότι, ως παλιός «Ρηγάς», είχε κρατήσει πολιτικό ενδιαφέρον αλλά και επαφές με στελέχη του Συνασπισμού και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο deal στο Costa Navarino

Τέλη του 2025, αρχές του 2026, θα είναι έτοιµο το οινοποιείο του Costa Navarino (ΤΕΜΕΣ) και της Premia Properties, στο Μουζάκι Τριφυλίας, όπως μαθαίνω. Ο στόχος να δημιουργηθεί ένα µικρό ελληνικό Antinori όπως μου λέει άνθρωπος των επενδυτών του οµίλου Sterner Stenhus. Το οινοποιείο έκτασης 4.000 τ.µ. θα βρίσκεται στην περιοχή που είναι οι αµπελώνες του Costa Navarino, στο Μουζάκι Τριφυλίας, θα έχει παραγωγική δυναµικότητα άνω των 300.000 φιαλών ετησίως και η επένδυση θα αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ.

Το deal μεταξύ της ΤΕΜΕΣ, της Ελληνικά Οινοποιεία, της Sterner Stenhus και της MARAMINA LTD «κλείδωσε» στις 22 Δεκεμβρίου και γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 19 Ιανουαρίου όπως έμαθα από την Ανεξάρτητη Αρχή. Η κοινή εταιρεία θα έχει ως καταστατικό σκοπό, μεταξύ άλλων, την πα- ραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών σε εκτάσεις που θα μισθωθούν προς τον σκοπό αυτό, την παραγωγή και εμπορία εμφιαλωμένων οίνων και τη μελλο- ντική λειτουργία οινοποιείου, συμπεριλαμβανομένου χώρου εστίασης που θα λειτουργήσει εντός αυτού.

Σε ότι αφορά τον όμιλο Sterner Stenhus των αδελφών Γεωργιάδη, οµογενών επιχειρηµατιών από τη Σουηδία, έχει ήδη επενδύσει από το 2022 στην οινοποιία Ι. Μπουτάρης και Υιός, ενώ σήμερα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις µε τις τράπεζες για την οινοποιία Τσάνταλης.

Ο πληθωρισμός αύξησε κατά 1 δισ. ευρώ τα σούπερ μάρκετ

Πάνω του 1 δις. ευρώ, λόγω του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων, έβαλαν πέρυσι τα σούπερ μάρκετ στα ταμεία τους, με αποτέλεσμα ο τζίρος να ξεπεράσει τα 12,6 εκατ. ευρώ από 11,6 δισ. ευρώ το 2022. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ κατά 5%. Πέρυσι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,1%, ενώ παρά το γεγονός ότι ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,7%, η ζήτηση σημείωσε μηδενικές απώλειες, με τους όγκους να καταγράφουν οριακή αύξηση στο 0,4%.

Φόβοι για νέο κύμα ανατιμήσεων λόγω της κρίσης στην Ερυθρά

Το κόστος για τη μεταφορά ενός κοντέινερ μήκους 40 μέτρων είχε αυξηθεί κατά 23% φτάνοντας τα 3.777 δολ. λόγω της αλλαγής δρομολογίων, λόγω επιθέσεων των Χούθι. Αυτό ενισχύει τους φόβους πως η κρίση ενδέχεται να έχει εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και να καθυστερήσει κατά εβδομάδες ή και περισσότερο την παράδοση προϊόντων υψηλής αξίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κίνηση των πλοίων μέσω της διώρυγας του Σουέζ έχει μειωθεί από την αρχή του 2024 κατά 37% και εκατοντάδες πλοία που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, επιλέγουν τον περίπλου γύρω από την Αφρική. Ο περίπλους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας επιμηκύνει το ταξίδι κατά 6.500 χιλιόμετρα και κατά 10 με 12 ημέρες, που σημαίνει πρόσθετα καύσιμα αξίας 1 εκατ. δολ. και αυξημένο κόστος που όπως έχει δείξει η ιστορία θα το πληρώσουν οι καταναλωτές.

Γιατί τόση βιασύνη;

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για τους γονείς μαθαίνουμε ότι ήρθαν λίγο νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια το οποίο έχει δημιουργήσει εσωτερικές αναταραχές στην κυβέρνηση. Πηγές μας μετέφεραν ότι μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής επεξεργάζονταν τις αυξήσεις στο επίδομα γέννησης και μελετούσαν τι άλλα μέτρα μπορούσαν να ανακοινώσουν. Τελικά οι ανακοινώσεις αρκέστηκαν μόνο στην αύξηση του επιδόματος γέννησης και τον Μάρτιο μαθαίνουμε ότι θα γίνουν και άλλες ανακοινώσεις για τους γονείς στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό το οποίο θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό. Αναμένουμε...