Ακολουθήστε το Dnews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το διάρκειας 42 μηνών ευρωπαϊκό πρόγραμμα (έως το τέλος του 2018) στοχεύει στο να βελτιώσει τις τεχνικές παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται για τις υποδομές των μεταφορών, μέσω της δημιουργίας ενός καινοτόμου συστήματος διαχείρισης και παρακολούθησης των γεφυρών. Το έργο βασίζεται σε έναν νέου τύπου χαμηλού κόστους και κατανάλωσης ασύρματο αισθητήρα.
Το έργο, με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ, που εκτελείται από 13 εταίρους από επτά χώρες, ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές του με τη διοργάνωση της πρώτης συνάντησης της κοινοπραξίας στην Αθήνα, την οποία διοργάνωσε ως συντονιστής το ΕΠΙΣΕΥ.
Η νέα τεχνολογία αναμένεται να βοηθήσει στη διαχείριση της καταπόνησης των κατασκευών, τόσο από τη μελλοντική αύξηση της κυκλοφοριακής ζήτησης, όσο και από τις κλιματολογικές αλλαγές, που αποτελούν πρωταρχικές αιτίες αύξησης των φορτίων στις κατασκευές. Σήμερα, απαιτείται η χρήση μεγάλου αριθμού αισθητήρων με μεγάλο κόστος παρακολούθησης. Επιπρόσθετα, οι συμβατικοί αισθητήρες συχνά αποτυγχάνουν, όταν η αντοχή της κατασκευής είναι αρκετά μειωμένη, ενώ το σύστημα επικοινωνίας τους είναι σχετικά αναξιόπιστο σε ακραίες συνθήκες φορτίων λειτουργίας και, ως εκ τούτου, δεν παρέχουν αξιόπιστη προειδοποίηση για την επικείμενη δομική κατάρρευση.
Το SENSKIN θα επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα με την δημιουργία ενός νέου χαμηλού κόστους και κατανάλωσης ασύρματου αισθητήρα, ο οποίος θα αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα πολυμερούς υλικού και έτσι θα μπορεί να προσφέρει παρακολούθηση ακόμη και σε ανώμαλες επιφάνειες, καθώς και να αντεπεξέλθει στις μεγάλες καταπονήσεις των κατασκευών. Καινοτόμες τεχνολογίες επικοινωνίας, θα χρησιμοποιηθούν επίσης, ώστε τα δεδομένα από τους αισθητήρες να μεταδίδονται ακόμα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως στην περίπτωση σεισμού, όταν κάποια δίκτυα επικοινωνίας τίθενται εκτός λειτουργίας.
Η τεχνολογία του SENSKIN θα δοκιμαστεί και θα αξιολογηθεί σε δύο πραγματικές γέφυρες, της Εγνατίας Οδού και του Βοσπόρου. Το έργο αναμένεται να μειώσει δραστικά τη μεγάλη συγκέντρωση οχημάτων και την παρακώλυση της κυκλοφορίας που δημιουργείται από τις εργασίες επιθεώρησης των υποδομών, να μειώσει το κόστος των εργασιών αυτών, να αυξήσει την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των επιθεωρητών των κατασκευών.
Το ΕΠΙΣΕΥ είναι ο συντονιστής και τεχνικός διαχειριστής του έργου, με επικεφαλής τον δρ Άγγελο Αμδίτη, ενώ ταυτόχρονα θα ηγηθεί των εργασιών που αφορούν στη συλλογή των απαιτήσεων των τελικών χρηστών, καθώς και στον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του συστήματος. Επίσης, θα αναλάβει τη σχεδίαση και υλοποίηση των υπο-μονάδων διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας, της συσκευασίας, αλλά και τη συνολική ολοκλήρωση του συστήματος.
Στην ερευνητική κοινοπραξία, από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν επίσης η Εγνατία Οδός ΑΕ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Μυστράς Ελλάς ΑΒΕΕ (εταιρεία υπηρεσιών και προϊόντων μη καταστροφικού ελέγχου).