Η σημερινή ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων επιβεβαίωσε με τον πιο δηλωτικό τρόπο τις χαμηλές πτήσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων που επακόλουθα θα συμπαρασύρουν σε θεαματική πτώση και τις Βάσεις 2024.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά των Πανελληνίων, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ δυσκολεύτηκαν υπέρ του δέοντος στα φετινά θέματα με τα γραπτά σε Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία να κινούνται κάτω από το βαθμολογικό όριο του 10, με ελάχιστες μεσαίες βαθμολογίες ενώ όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν καθηγητές οι αριστούχοι εντοπίζονται με το κυάλι. Μάλιστα είναι από τις λίγες φορές που το βαθμολογικό χάσμα που καταγράφεται είναι τεράστιο με τις αποκλίσεις να ζαλίζουν όποιον παρατηρεί προσεκτικά τα δεδομένα κάθε μαθήματος.
Δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για πανωλεθρία στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας καθώς οι βαθμολογίες των υποψηφίων κινούνται κάτω από την βάση του 10. Ειδικότερα, στη Φυσική το 58,95% των υποψηφίων, συνολικά 15.949 υποψήφιοι έλαβαν βαθμό κάτω από τη βάση. Στα Μαθηματικά, το 58,37% και συνολικά 23.686 υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση. Στα ίδια μαθήματα, οι αριστούχοι (18 – 20) ήταν στην Ιστορία μόλις 10,5%, στη Φυσική μόλις 7,23% και στα Μαθηματικά μόλις 4,59%. Ενώ εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά όσων έγραψαν από 0 έως 5 με τα στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι αυτό ανταποκρίνεται στο 35,09% των εξεταζομένων στην Ιστορία, στο 25,96% στη Φυσική και στο 32,30% στα Μαθηματικά.
Ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση ανά μάθημα:
Νεοελληνική Γλώσσα – 12,85%
Αρχαία Ελληνικά – 40,90%
Ιστορία – 59,87%
Λατινικά – 34,32%
Φυσική – 58,95%
Χημεία – 32,64%
Μαθηματικά – 58,37%
Βιολογία – 32,25%
Πληροφορική – 41,27%
Οικονομία – 40,90%
Αποτελέσματα Πανελληνίων 2024: Έξι στους 10 έγραψαν κάτω από τη βάση
Κατά κοινή ομολογία, τα διαβαθμισμένης και απαιτητικής δυσκολίας θέματα σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία αλλά και το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Έκθεσης αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στις φετινές Βάσεις, προκαλώντας ένα ιδιόρρυθμο ασανσέρ στις περιζήτητες σχολές που κάθε χρόνο φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των μηχανογραφικών δελτίων των αριστούχων.
Δεδομένου ότι τα άριστα γραπτά, δηλαδή αυτά που βαθμολογήθηκαν με 18-20, είναι μειωμένα, αυτομάτως γίνονται αναγωγές για το πώς θα κυμανθούν οι Βάσεις με τις ασφαλείς εκτιμήσεις να κάνουν ξεκάθαρα λόγο για αισθητή κάθοδο των μορίων στις περιζήτητες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων. Οι χαμηλές επιδόσεις που είχαν προβλεφθεί εξαρχής επιβεβαιώθηκαν όπως η βουτιά του 60% στην Φυσική αλλά και της Ιστορίας.
Η βουτιά στις βαθμολογίες θα συμπαρασύρει και τις Βάσεις σε μια αντίστοιχη ελεύθερη πτώση που προς ώρας δεν προσδιορίζεται επαρκώς σε απόλυτους αριθμούς καθώς η διαδικασία της μελέτης και καταγραφής των σχετικών εκτιμήσεων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω και των πρωτοφανών χαμηλών βαθμολογιών.
Σε μια πρώτη κουβέντα που κάναμε με εκπαιδευτικούς αναλυτές μας τονίστηκε ως δεδομένο ότι το πρόσημο στις Βάσεις 2024 είναι ξεκάθαρα αρνητικό με την εισαγωγή σε σχολές όπως πχ οι Πολυτεχνικές να επηρεάζονται άμεσα. Αυτό οφείλεται στις πολύ χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Φυσικής και σε μικρότερο βαθμό στα Μαθηματικά. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών είχαν ποσοστό 54,89% κάτω από τη βάση στη Φυσική και 31,21% κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, προβλέποντας, εκτός απροόπτου, μείωση των βάσεων σε σχολές αυτού του πεδίου. Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10, ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με το περσινό 12,30.
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, το μάθημα της Φυσικής αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία των βάσεων, καθώς το 63,01% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση σε αυτό το μάθημα. Στη Χημεία και τη Βιολογία, το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση ήταν 34,06% και 32,25% αντίστοιχα, ενώ η επίδοση στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν πολύ καλή, με 93,50% των υποψηφίων να γράφουν πάνω από 10. Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,95, κάπως υψηλότερη σε σχέση με το περσινό 11,65. Η υποσημείωση εδώ είναι ότι παρά τις χαμηλές βαθμολογίες στη Φυσική, οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές ναι μεν θα υποχωρήσουν χωρίς όμως θεαματικές απώλειες λόγω των επιδόσεων σε Χημεία και Βιολογία που σώζουν κατά κάποιο τρόπο τους άριστους μαθητές.
Αισθητή πτώση των βάσεων αναμένεται και στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), καθώς το 59,87% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία και 40,90% στα Αρχαία. Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35, αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με το περσινό 11,73. Με απλά λόγια θα δούμε σημαντικά ποσοστά υποχώρησης στις βάσεις εισαγωγής στις Νομικές σχολές αλλά και στα Παιδαγωγικά τμήματα.
Τέλος, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), το 72,94% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, πράγμα που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των βάσεων εισαγωγής σε πολλές σχολές, με πιθανές αυξομειώσεις. Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 10,42 φέτος, σε σύγκριση με το 10,45 του περσινού. Υπό το πρίσμα αυτό η εκτίμηση που μας δόθηκε είναι ότι θα προκύψουν μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις, της τάξης των 100 μορίων.
Πανελλήνιες 2024: Εδώ θα υπολογίσετε τα μόρια
Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή συνυπολογίζει τους γραπτούς βαθμούς και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε Τμήμα. Η εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.