Παιδεία

Πότε κλείνουν για καλοκαίρι Δημοτικά και Νηπιαγωγεία - Πότε ανοίγουν για αγιασμό

Πότε κλείνουν για καλοκαίρι Δημοτικά και Νηπιαγωγεία - Πότε ανοίγουν για αγιασμό
Πότε κλείνουν τα σχολεία για το καλοκαίρι και πότε ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.

Η σχολική χρονιά 2023-2024 σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται και επίσημα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Οι μαθητές Λυκείου είναι σε διαδικασία προαγωγικών και Πανελληνίων εξετάσεων ενώ και οι μαθητές Γυμνασίου είναι εν μέσω προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων. Την ίδια στιγμή οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) κάνουν τα τελευταία μαθήματα και ολοκληρώνουν την απαιτούμενη ύλη.

Ήδη οι μαθητές όλων των βαθμίδων ετοιμάζονται να απολαύσουν ένα τετραήμερο ανάπαυλας με αφορμή το καθολικό κλείσιμο των σχολείων, εκλογικών κέντρων και μη, την Παρασκευή 7 και την Δευτέρα 10 Ιουνίου. Επιστρέφοντας στα σχολεία Δημοτικά και Νηπιαγωγεία θα έχουν μόλις τέσσερις μέρες μαθημάτων. Η σχολική χρονιά παραδοσιακά ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου όμως επειδή φέτος πέφτει Σάββατο, οι μαθητές θα αποφοιτήσουν και θα προαχθούν στην επόμενη τάξη την Παρασκευή 14 Ιουνίου. 

Μάλιστα, αυτό το διάστημα διεξάγονται σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά οι τελευταίες αποφοίτησης για τους λιλιπούτειους μαθητές που από του χρόνου θα είναι πια μαθητές της Α Δημοτικού αλλά και για τους μαθητές της ΣΤ Δημοτικού που τον Σεπτέμβριο θα περάσουν το κατώφλι της Α Γυμνασίου. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια θα διεξαχθούν έως και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 19 Ιουνίου. Τέλος, οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ.ολοκληρώνονται την Παρασκευή 14 Ιουνίου και οι βαθμολογίες τους θα ανακοινωθούν το αργότερο έως την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Σχ.χρ. 2024-25: Πότε θα χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία 

Παραδοσιακά η έναρξη της σχολικής χρονιάς και ο καθιερωμένος αγιασμός λαμβάνει χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου που φέτος πέφτει Τετάρτη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας την Τετάρτη 11 ΣΕπτεμβρίου θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός σε όλα τα σχολεία. Μετά τον αγιασμό θα διανεμηθούν τα βιβλία στους μαθητές. Την ημέρα αυτή θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.