Παιδεία

Σχολεία στο έλεος του Θεού: Αφημένες εγκαταστάσεις, σοβάδες και νεκρός μαθητής - Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ Dnews

Σχολεία στο έλεος του Θεού: Αφημένες εγκαταστάσεις, σοβάδες και νεκρός μαθητής - Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ Dnews
Ποια είναι πραγματικά η κατάσταση που βρίσκονται τα κτίρια των σχολικών μονάδων; Δύο ημέρες πριν στο 3ο δημοτικό σχολείο στην Κηφισιά ένας μαθητής καταπλακώθηκε από την εξωτερική πόρτα που είχε τοποθετηθεί την ίδια ημέρα.

Τραγωδίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, όπως με τον 11χρονο Βασίλη που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του λόγω έκρηξης του καυστήρα, καθώς και πολλά άλλα περαστικά στα οποία ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ωστόσο οι ζωές των μαθητών τέθηκαν σε κίνδυνο.

Μόνο τη φετινή σχολική χρόνια σημειώθηκαν πάνω από δέκα ατυχήματα.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2024 στο Ειδικό Σχολείο Γαλανόνρυσης στην Ελασσόνα παράθυρο κατέρρευσε όταν εκπαιδευτικός πήγε να το κλείσει. Τον ίδιο μήνα στις 26 στο 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών σοβάδες έπεσαν στο προαύλιο μετά από βροχόπτωση. Δύο μήνες αργότερα στις 18 Απριλίου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω το παράθυρο στις τουαλέτες ξεκόλλησε και έπεσε την ώρα του διαλείμματος.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Πετράλωνα έπεσαν σοβάδες υποστέγου στον προαύλιο χώρο την ώρα του διαλείμματος, τραυματίζοντας τρία παιδιά. Στις 10 Νοεμβρίου 2023 στο Ενιαίο Ειδικό και Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου μαθητής τραυματίστηκε από πτώση σοβάδων την ώρα του διαλείμματος. Στις 14 Νοεμβρίου 2023 στο 19ο Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω μεγάλο τμήμα του σοβά στο ταβάνι αίθουσας κατέρρευσε σε στιγμή ευτυχώς που δεν υπήρχαν μαθητές ή εκπαιδευτικοί στην τάξη,. Στις 15 Νοεμβρίου 2023 στο 2ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών στους Αμπελόκηπους κατέρρευσε μέρος της οροφής όταν οι μαθητές ήταν σε εργαστήρι πληροφορικής.

Το Δεκέμβριο του 2022 ένας μαθητής χάνει άδικα τη ζωή του λόγω έκρηξης του καυστήρα σε δημοτικό στις Σέρρες, όταν η πόρτα του λεβητοστάσιου εκτοξεύτηκε 30 με 35 μέτρα μακριά και χτύπησε τον 11χρονο Βασίλη.

Το Νοέμβριο του 2022 έγιναν γνωστά τουλάχιστον δύο περιστατικά σε σχολικά συγκροτήματα σε Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη όπου μέσα στις αίθουσες και σε διαδρόμους όπου βρίσκονταν μαθητές ξαφνικά οι σοβάδες «έπεφταν» από τις οροφές θέτοντας έτσι την σωματική ακεραιότητα των παιδιών σε κίνδυνο. Λίγες ημέρες πριν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Στυλίδας αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν η κατάρρευση του δικτύου σωληνώσεων από το ταβάνι του κτιρίου γινόταν τις πώρινες ώρες και όχι τις απογευματινές όπου τα παιδιά είχαν σχολάσει.

Και πως να ξεχάσει κανείς τον Οκτώβριο του 2021 όπου κατεγράφησαν πρωτοφανείς εικόνες σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας. Λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που έπληττε και την Αττική, το 2ο Δημοτικό Σχολείο πλημμύρισε και οι μαθητές αναγκάστηκαν να φτιάξουν γέφυρα με θρανία για να βγουν από τις τάξεις.

Το Σεπτέμβριο του 2018 στο 5ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη, δύο μαθητές τραυματίστηκαν όταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος αποκολλήθηκε από την οροφή ένας ανεμιστήρας. Τότε ένα κορίτσι τραυματίστηκε στον αυχένα, ενώ ένα αγόρι έφερε εκδορές.

Κάθε χρόνο τα περιστατικά πληθαίνουν. Και φυσικά να μην ξεχνάμε πως κάθε χρόνο εκτός από τα ατυχήματα τη χειμερινή περίοδο αντικρίζουμε τις ίδιες εικόνες με παιδιά και εκπαιδευτικούς κυρίως στη βόρεια Ελλάδα οι οποίοι με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, βρίσκονται στις εγκαταστάσεις χωρίς θέρμανση.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στελλα Βαλαβάνη, μέσω των Dnews, σχολίασε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες, τονίζοντας πως με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε.

«Το περιστατικό στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Κηφισιάς και ο τραυματισμός του μαθητή από πόρτα που έπεσε, μόνο οργή και ανησυχία μπορεί να μας γεμίσει.

Μαζί με τους δεκάδες μαθητές στη Λαμία που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, μαζί με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη μεταφορά των μαθητών με περιστατικά όπως ο μαθητής που ξεχάστηκε μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τα τραγικά αυτά περιστατικά επιβεβαιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής που όλα μετατρέπονται σε εμπορεύματα, σε όλους του τομείς της ζωής μας, όπως και στην εκπαίδευση. Ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν: Στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, Περιφέρειας Αττικής και δήμων, όλων όσοι βάζουν τις ανάγκες μας στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους. Ως εδώ, με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας από το κράτος, για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία».