Παιδεία

Το ψηφιακό φροντιστήριο έρχεται στα σχολεία και φέρνει τα πάνω κάτω στα μαθήματα

Το ψηφιακό φροντιστήριο έρχεται στα σχολεία και φέρνει τα πάνω κάτω στα μαθήματα
Το δημόσιο σχολείο περνά στην νέα εποχή με την υλοποίηση του ψηφιακού σχολείου που μεταξύ άλλων θα προσφέρει στους μαθητές δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για την καλύτερη εμπε΄δωση των μαθημάτων.

Το νέο Ψηφιακό Σχολείο (digitalschool.gov.gr)  που εγκαινίασε πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί μια δωρεάν, ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη, μέσω της οποίας μαθητές από την Α’ Δημοτικού έως την Β’ Λυκείου θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε σύντομα, περιεκτικά βίντεο με διδακτικό υλικό και στο περιεχόμενο των μαθημάτων, σε μια λογική που θυμίζει τα μαθήματα online που παρέχουν τα επί πληρωμή φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. 

Π΄ροκειται για ένα καινοτόμο και φιλόδοξο εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας που σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Πιερρακάκη πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία πιλοτικά μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς  για τους μαθητές του Γυμνασίου σε δύο μαθήματα: Στα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά.

«Το Ψηφιακό Φροντιστήριο ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του με Γλώσσα και Μαθηματικά των τριών τάξεων του Γυμνασίου. Σύντομα στο http://streaming.digitalschool.gov.gr οι μαθητές όλων των σχολικών τάξεων θα μπορούν να βρουν επεξηγηματικά βίντεο για το σύνολο της διδακτέας ύλης σε κάθε μάθημα», έγραψε σε σχετικό του μήνυμα ο υπουργός Παιδείας. 

{https://x.com/Pierrakakis/status/1792135368780689534}

Πώς θα γίνονται τα μαθήματα στο Ψηφιακό Φροντιστήριο

Η πιλοτική χρήση του Ψηφιακού Σχολείου θα αρχίσει από τη νέα σχολική χρονιά. Σε πρώτη φάση, θα είναι διαθέσιμα βίντεο για τη νεοελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά που διδάσκονται στις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ σύντομα θα προστεθεί αντίστοιχο οπτικοακουστικό υλικό για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, για όλες τις τάξεις έως τη Β’ Λυκείου. Τα ψηφιακά μαθήματα για την Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τάξεις από Α’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου – streaming.digitalschool.gov.gr -, αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει το πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία. Πρόκειται για σύντομα βίντεο σε μορφή επεισοδίων από έμπειρους εκπαιδευτικούς. Τα πρώτα διαθέσιμα βίντεο αφορούν στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο το σύνολο του υλικού για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος.

Παράλληλα από τον προσεχή Σεπτέμβριο 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τη Γ’ Λυκείου με ζωντανή μετάδοση μαθημάτων για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα προσφέρονται ζωντανά μαθήματα τα οποία θα είναι διαθέσιμα και για μεταγενέστερη χρήση. Αφορά δε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων όπως π.χ. σχέδιο. Κατά την ψηφιακή διδασκαλία, η οποία θα γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες, θα υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης των μαθητών με τον διδάσκοντα σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαγωνίσματα και αξιολόγηση.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε σε σχετικές του δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας «το ζωντανό φροντιστήριο αφορά στις μεγάλες τάξεις του Λυκείου, ειδικά στην Γ΄ Λυκείου. Καθηγητές, αποσπασμένοι στο Υπουργείο Παιδείας όπου υπάρχει όλη τη τεχνική υποδομή θα κάνουν ζωντανό φροντιστήριο σε μαθητές από όλη τη χώρα που θα μπορούν να συνδεθούν με την πλατφόρμα και να παρακολουθούν δια ζώσης φροντιστηριακό μάθημα εντελώς δωρεάν. Η έναρξη του θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2024».