Παιδεία

Οι σχολές με τις υψηλότερες ΕΒΕ, τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στην κατάθεση του μηχανογραφικού

Οι σχολές με τις υψηλότερες ΕΒΕ, τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στην κατάθεση του μηχανογραφικού
Οι σχολές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ όταν καταθέτουν το μηχανογραφικό 2021 στο michanografiko.it.minedu.gov.gr

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ όχι η Ιατρική όπως μπορεί κανείς να φανταζόταν, βρίσκεται στην κορυφή των σχολών με τις υψηλότερες ΕΒΕ.

Όπως προκύπτει από τους οριστικούς πίνακες που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας οι σχολές του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου κατέχουν την πρωτιά στις υψηλές ΕΒΕ. Ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει νο έχουν κατά νου ότι όσο υψηλότερη η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε ένα τμήμα αναλόγως υψηλή θα είναι και η βάση εισαγωγής του.

Η υψηλότερη ΕΒΕ 15.76 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του δεύτερου Επιστημονικού Πεδίου προκύπτει, σύμφωνα με τον ΟΕΦΕ, λόγω των ειδικών μαθημάτων που απαιτούντο για την εισαγωγή των υποψηφίων σε αυτήν (Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο), ενώ αμέσως μετά έρχονται το τμήμα της Ιατρικής του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου με ΕΒΕ 14.54.

Με την ίδια ΕΒΕ θα βρει κανείς τα τμήματα του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου Βιοιατρικών Επιστημών Θεσσαλονίκης Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. επίσης την Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης και Καρδίτσας, τη Νοσηλευτικής Αθήνας και την Οδοντιατρική Αθήνας.

Έκπληξη αποτελούν, στο ίδιο Επιστημονικό Πεδίο, οι Σχολές Εργοθεραπείας στην Αθήνα και Φυσικοθεραπείας σε Αθήνα και Λαμία που τοποθετούνται στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά την ΕΒΕ τους (15.54) με τις περιζήτητες Ιατρικές αλλά και τμήματα όπως το Ιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Θεσσαλονίκης, η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής και οι Φαρμακευτικές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο, η ΕΒΕ της περιζήτητης Νομικής έχει προσγειωθεί λίγο χαμηλότερο και συγκεκριμένα στο 13.41.

Στον αντίποδα, χαμηλότερη ΕΒΕ έχουν τα τμήματα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο με 8.2 και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηρακλείου με 8.27. τα οποία ανήκουν στο τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο.

Σε χαμηλό επίπεδα 8.48 βρίσκεται και η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και Ρόδου, στις οποίες έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι του πρώτου και του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων αε συνδυασμό με τις ΕΒΕ των πανεπιστημιακών τμημάτων, στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο σχεδόν 1 στους 3 υποψήφιους δεν έχει συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια για νΑ συμπληρώσει μηχανογραφικό δελτίο.

Στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται σε 28.63%. και στο τρίτο σε 29% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.

Στο τέταρτο Επιστημονικό Πεδίο όπου καταγράφηκαν οι χαμηλότερες βαθμολογίες το 37.1% των υποψηφίων δεν θα έχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Τρέχουν» τα δύο μηχανογραφικά

Οι υποψήφιοι από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 μπορούν να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), την ηλεκτρονική διεύθυνση michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Α. Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο(ΜΔ) για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) το αργότερο έως και την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και ώρα 24:00. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

Μετά την οριστικοποίηση του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Μηχανογραφικό Δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

- Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2021, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

- Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2019 ή 2020, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση και σε αυτούς δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Β. Όσον αφορά το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Δευτέρα 19-7-2021 μέχρι και την Τετάρτη 28-7-2021 και ώρα 24:00, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας.

Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι:
- Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που θα έχουν ήδη δημιουργήσει.

- Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Τι πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος στο παράλληλο μηχανογραφικό

Ο/Η υποψήφιος/α, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ, οφείλει να κάνει οριστική υποβολή στο παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσει, εντός αποκλειστικής προθεσμίας που ανακοινώνεται, αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο/Η υποψήφιος/α, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ, οφείλει να κάνει οριστική υποβολή στο παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσει, εντός αποκλειστικής προθεσμίας που ανακοινώνεται, αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η συμπλήρωση της σειράς προτίμησης γίνεται με συνεχόμενη αύξουσα αρίθμηση. Ο υποψήφιος δεν μπορεί να καταλάβει θέση καταρτιζόμενου σε ειδικότητα δημόσιου ΙΕΚ, αν δεν την έχει δηλώσει. Ο υποψήφιος που ανήκει είτε στην ειδική είτε στη γενική περίπτωση δεν μπορεί να καταλάβει θέση καταρτιζόμενου σε ειδικότητα δημόσιου ΙΕΚ που προσδιόρισε στη δήλωσή του, αν το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει σύμφωνα με όσα ορίζονται στον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ είναι μικρότερο από το σύνολο των μορίων του τελευταίου εισαγομένου που, σύμφωνα με τον αριθμό των διατιθέμενων θέσεων, καταλαμβάνει θέση καταρτιζόμενου σε ορισμένη ειδικότητα ανά δημόσιο ΙΕΚ και σε ορισμένο είδος θέσης (γενική ή ειδική περίπτωση).

Επίσης, αν με το σύνολο των μορίων μπορεί να καταλάβει θέση καταρτιζόμενου σε περισσότερες ειδικότητες ανά δημόσιο ΙΕΚ, θα καταλάβει τελικά μόνο τη θέση καταρτιζόμενου σε εκείνη την ειδικότητα ανά δημόσιο ΙΕΚ που προσδιόρισε στη δήλωσή του με σειρά προτίμησης προγενέστερη σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες που έχει δηλώσει