Οικονομία

Capital controls: Τα όρια των εμβασμάτων και τα δικαιολογητικά

Capital controls: Τα όρια των εμβασμάτων και τα δικαιολογητικά Capital controls: Τα όρια των εμβασμάτων και τα δικαιολογητικά
Capital controls: Τα όρια των εμβασμάτων και τα δικαιολογητικά Με νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ καθορίζονται τα όρια των εμβασμάτων άνω των 5.000 ευρώ, που αποστέλλονται στο εξωτερικό για εισαγωγές απο επιχειρήσεις αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από αυτές να προσκομίσουν στις τράπεζες για την μερική «άρση» των capital controls

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε λόγω της αναγκαιότητας καθορισμού εφάπαξ πρόσθετου ορίου ποσού στις Ειδικές Υποεπιτροπές των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Π.Ι) για την έγκριση συγκεκριμένων συναλλαγών, για την επιτάχυνση και διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών.

Για κάθε συναλλαγή που υπερβαίνει τις 5.000 €, το μηνιαίο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών ανά πελάτη για κάθε τράπεζα διαμορφώνεται ως ακολούθως:

1)    για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών προσαυξημένη κατά 20%, κατά το αντίστοιχο ημερολογιακό τρίμηνο του προηγουμένου έτους, μέσω τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.

2)    Για τις λοιπές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των πρώτων και λοιπών βοη-θητικών υλών προσαυξημένη κατά 20%, που σχετίζονται με την παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης, κατά το προηγούμενο έτος, μέσω τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Για τις ως άνω δύο περιπτώσεις εξέτασης αιτημάτων απευθείας από τις τράπεζες καθώς και στην περίπτωση εξέτασης αιτημάτων από την Ε.Ε.Τ.Σ. κατόπιν εισήγησης των τράπεζας και για την πληρότητα αυτής, η αίτηση του πελάτη θα πρέπει να συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

Ι) Τιμολόγια και παραστατικά τεκμηρίωσης της αιτούμενης συναλλαγής.

II) Υπεύθυνη δήλωση του πελάτη με την οποία να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι:

i)    τα προσκομισθέντα τιμολόγια, παραστατικά και δικαιολογητικά είναι γνήσια,

ii)    δεν έχει προσκομίσει προς έγκριση σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα τα ίδια παραστατικά μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό,

iii)    δεν πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά την προηγούμενη χρήση (τρίμηνο για ει-σαγωγικές εταιρείες ή έτος για εξαγωγικές/ παραγωγικές εταιρείες) από άλλο πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή προσκομίζει αναλυτική κατάσταση και δικαιολογητικά όλων των μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό που πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη χρήση (τρίμηνο για εισαγωγικές εταιρείες ή έτος για εξαγωγικές/παραγωγικές εταιρείες) από πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, τις ημερομηνίες και τα ποσά των εν λόγω μεταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό.

iv)    δεν πραγματοποίησε μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό κατά τον τρέχοντα μήνα από άλλο πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή προσκομίζει αναλυτική κατάσταση και δικαιολογητικά όλων των με-ταφορών κεφαλαίων στο εξωτερικό που πραγματοποίησε κατά τον τρέχοντα μήνα από τράπεζας που λειτουργούν

Τα πρόσθετα όρια ανατράπεζα

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΙΟ ΠΟΣΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩ
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 9.000.000
Τράπεζα Πειραιώς 19.500.000
ΤράπεζαEurobankΕργασίας Α.Ε. 83.000.000
Τράπεζα Alpha Bank 75.000.000
HSBC 121.000
BANK OF AMERICA 16.000
ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΙΟ ΠΟΣΟΥ ΣΕ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΗΠΑ
HSBC 70.000

ν) αποδέχεται ότι πιθανή έγκριση του αιτήματος του ισχύει για επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίηση της.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να αποστέλλουν κατά τη λήξη της τελευταίας εργάσιμης ημέρας κάθε εβδομάδας το συνολικό χρηματικό ποσό των εκκρεμών αιτημάτων αρ-μοδιότητας των Υποεπιτροπών των τράπεζας τα οποία δεν εγκρίθηκαν λόγω εξάντλησης του ημερήσιου εγκριτικού ορίου κάθε τράπεζας

Για την πληρότητα της εισήγησης του τράπεζας προς την Ε.Ε.Τ.Σ. όσον αφορά τα Φυσικά Πρόσωπα που αιτούνται τη χορήγηση μετρητών ποσού μεγαλύτερου αυτού που εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Υποεπιτροπών των τράπεζας , θα πρέπει να υποβάλλονται στο τράπεζας και να διαβιβάζονται στην Ε.Ε.Τ.Σ. τα κάτωθι:

(i)    Αίτημα του πελάτη και δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων που αναφέρονται στην αίτηση. Διαφορετικά το αίτημα δεν θα εξετάζεται από την Ε.Ε.Τ.Σ. και θα επιστρέφεται στο τράπεζας ως απαράδεκτο.

(ii)    Αναλυτική εισήγηση του τράπεζας στην οποία να αναφέρεται κατά πόσον το τράπεζας θα ενέκρινε ή θα απέρριπτε το συγκεκριμένο αίτημα πελάτη, αν το αίτημα ενέπιπτε στις αρμοδιότητες της Υποεπιτροπής αυτού.

Καθορίζεται εφάπαξ πρόσθετο ποσό για την έγκριση των συναλλαγών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Ειδικών Υποεπιτροπών, οι οποίες συστήθηκαν στα Πιστωτικά Ιδρύματα (τράπεζας ) με την υπό στοιχείο (3) απόφαση, βάσει αιτημάτων τα οποία υποβλήθηκαν στα τράπεζας και μέχρι και 31 Ιουλίου 2015 και για τα οποία δεν έχει εκδοθεί απόφαση.