Τα στοιχεία της βάσης «Ήλιος» για τον Αύγουστο δείχνουν ότι πάνω από το 60% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη γήρατος κάτω από 1.000 ευρώ, γεγονός που αποτυπώνει τις χαμηλές αποδοχές των τελευταίων ετών, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Οι χαμηλοί μισθοί και τα λιγότερα χρόνια ασφάλισης, λόγω ανεργίας και μαύρης εργασίας, επηρεάζουν τα ποσά των συντάξεων. Επίσης, η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου έχει μειώσει τις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται πρόσφατα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.
Ένας συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει, κατά μέσο όρο, σύνταξη 754,92 ευρώ μεικτά τον μήνα, ενώ ένας συνταξιούχος του Δημοσίου παίρνει 1.077,46 ευρώ.
Η διαφορά αυτή, περίπου 322,54 ευρώ, σημαίνει ότι οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα είναι κατά 30% χαμηλότερες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα ήταν γενικά χαμηλότεροι, και οι εργαζόμενοι είχαν λιγότερα χρόνια ασφάλισης.
Πάνω από το 60% των συνταξιούχων λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα.
Για παράδειγμα, τον Αύγουστο, η μέση σύνταξη γήρατος έφτασε τα 926,64 ευρώ μεικτά, ενώ η επικουρική σύνταξη ήταν κατά μέσο όρο στα 196,83 ευρώ.
Ειδικότερα, περίπου 1.161.258 συντάξεις γήρατος βρίσκονται κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, που σημαίνει περίπου 940 ευρώ καθαρά, ποσό που δυσκολεύει την κάλυψη βασικών αναγκών.
Σε χαμηλότερες κατηγορίες, 318.175 κύριες συντάξεις γήρατος παρέχουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα. Αυτές οι χαμηλές συντάξεις συνήθως αφορούν άτομα που εργάστηκαν με μερική απασχόληση, είχαν διακεκομμένη εργασιακή πορεία ή επηρεάστηκαν από την ανεργία και την υποαπασχόληση κατά την κρίση, ενώ πολλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ασφάλιση λόγω της ανεπίσημης (μαύρης) εργασίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνταξιούχοι, όπως αυτοί μεταξύ 66-70 ετών, λαμβάνουν το υψηλότερο ποσό σύνταξης, περίπου 1.084 ευρώ μεικτά τον μήνα.