Οικονομία

Εφορία: Η διόρθωση στις φορολογικές δηλώσεις φέρνει μείωση στα πρόστιμα

Εφορία: Η διόρθωση στις φορολογικές δηλώσεις φέρνει μείωση στα πρόστιμα
Όσο πιο νωρίς διορθώσει το λάθος του, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση στα πρόστιμα.

Η νέα διαδικασία «οικειοθελούς συμμόρφωσης» επιτρέπει στους φορολογούμενους να διορθώνουν λάθη ή παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις τους όταν είναι υπό έλεγχο, με πιο ευνοϊκούς όρους και ευκολότερους τρόπους πληρωμής.

Πρακτικά, αν κάποιος εντοπίσει ότι έκανε ένα λάθος στη φορολογική του δήλωση και βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο, μπορεί να το διορθώσει χωρίς να περιμένει μεγάλες ποινές. Η νέα ρύθμιση του επιτρέπει να κάνει τη διόρθωση οποιαδήποτε στιγμή πριν το θέμα πάει στο δικαστήριο. Όσο πιο νωρίς διορθώσει το λάθος του, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση στα πρόστιμα.

Επίσης, τώρα μπορεί να πληρώσει σε δόσεις, έως 12, αρκεί να καταβάλει το 25% του φόρου που οφείλει. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστάει 10.000 ευρώ και θέλει να ενταχθεί στη ρύθμιση, πληρώνει πρώτα 2.500 ευρώ και το υπόλοιπο μπορεί να το αποπληρώσει τμηματικά.

Στο παλιό σύστημα, ένας φορολογούμενος που λάμβανε ειδοποίηση από την εφορία για έλεγχο είχε περιορισμένες επιλογές. Έπρεπε είτε να διορθώσει τη δήλωσή του πριν την ειδοποίηση, είτε μέσα σε 10 μέρες από τότε που την έλαβε. Επίσης, αν ήθελε να εξασφαλίσει έκπτωση στο πρόστιμο, έπρεπε να πληρώσει όλο το ποσό αμέσως, κάτι που δεν ήταν πάντα εφικτό.

Τώρα, ακόμα κι αν έχει λάβει ειδοποίηση ελέγχου, ο φορολογούμενος μπορεί να κάνει τη διόρθωση και να πάρει έκπτωση, αρκεί ο έλεγχος να αφορά συγκεκριμένα φορολογικά ζητήματα και έτη που αναγράφονται στην εντολή ελέγχου της ΑΑΔΕ. Αν η δήλωση που θέλει να διορθώσει δεν σχετίζεται με αυτόν τον έλεγχο, δεν ισχύουν οι εκπτώσεις και θα θεωρηθεί απλά εκπρόθεσμη δήλωση.

Παραδείγματα

  1. Ένας επαγγελματίας βρίσκεται υπό φορολογικό έλεγχο για τα έτη 2021 και 2022 και διαπιστώνεται πως δεν δήλωσε έσοδα 5.000 ευρώ για το 2021. Στη νέα διαδικασία, μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να λάβει σημαντική έκπτωση στα πρόστιμα, π.χ., 40%. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ποσό που οφείλει σε έως και 12 δόσεις, αρκεί να καταβάλει το 25% του φόρου ως προκαταβολή.
  2. Ένας επιχειρηματίας λαμβάνει ειδοποίηση από την εφορία με προσωρινό Σημείωμα Διαπιστώσεων Έλεγχου (Σ.Δ.Ε.) ότι οφείλει πρόσθετο φόρο για αδήλωτα έσοδα του 2020. Στο παλιό σύστημα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία «οικειοθελούς συμμόρφωσης» λόγω της ειδοποίησης. Τώρα, όμως, μπορεί να κάνει τη διόρθωση με μια μικρότερη έκπτωση, π.χ., 20%, αν την ολοκληρώσει πριν το θέμα πάει σε δικαστήριο.
  3. Ένας φορολογούμενος, υπό έλεγχο για το 2019, διαπιστώνει ότι παρέλειψε να δηλώσει εισόδημα 3.000 ευρώ. Με τη νέα διαδικασία, μπορεί να πληρώσει τον φόρο με έκπτωση στα πρόστιμα και, αντί να εξοφλήσει το ποσό εφάπαξ, να το καταβάλει σε 12 δόσεις. Αρκεί να πληρώσει το 25% του φόρου στην αρχή. Έτσι, αντί για 3.000 ευρώ άμεσα, μπορεί να δώσει προκαταβολικά 750 ευρώ και να καλύψει το υπόλοιπο σταδιακά.
  4. Ένας φορολογούμενος διαπιστώνει ότι δεν είχε δηλώσει ένα μέρος του εισοδήματός του για το 2022, αλλά δεν είναι υπό έλεγχο. Αν υποβάλει τροποποιητική δήλωση τώρα, δεν θα έχει τις εκπτώσεις της «οικειοθελούς συμμόρφωσης», διότι δεν υπάρχει εντολή ελέγχου για το συγκεκριμένο έτος. Η δήλωσή του θα θεωρηθεί απλά εκπρόθεσμη και θα υποστεί τα κανονικά πρόστιμα.