Το μάτι κλείνει στις ασφαλιστικές εταιρείες η κυβέρνηση καθώς μετά την υποχρέωση των ιδιοκτητών για ασφάλιση των ακινήτων τους για φυσικές καταστροφές, έρχεται τώρα και υποχρεωτική ασφάλιση για τον ίδιο λόγο και όλων των ΙΧ.
Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά προτάσσει το μότο της ατομικής ευθύνης, ένα μότο που «έπαιζε» σε όλες τις κυβερνητικές τοποθετήσεις κυρίως την περίοδο της πανδημίας. Όποιος δηλαδή δεν είναι «κοινωνικά υπεύθυνος» μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 και δεν έχει προχωρήσει στην ασφάλιση του ακινήτου του από φυσικές καταστροφές δεν θα αποζημιώνεται από το κράτος σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Για τους κατόχους ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ, θα ισχύσει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ και για ακίνητο άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση παραμένει 10%.
Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου 2025 όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.
Βέβαια ειδικά για τα ακίνητα πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές δεν δέχονται να ασφαλίσουν κτίρια πριν το 1960 και για αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει καμία κυβερνητική παρέμβαση.
Αυτοκίνητα
Νέο χαράτσι μπαίνει σε όλα τα ΙΧ που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους καθώς, από τον Ιανουάριο καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλισή τους για φυσικές καταστροφές.
Ακόμη ένα χαράτσι έρχεται για να αδειάσει το πορτοφόλι μας από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ο λόγος για την ασφάλιση των αυτοκινήτων για φυσικές καταστροφές, που από το νέο έτος γίνεται υποχρεωτική, όπως ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Η κυβέρνηση χωρίς να λύσει ακόμα το πρόβλημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς ξεπερνούν τις 500.000, προχωρά σε υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κυρίως λόγω του Daniel, όπου μόλις 1 στα 10 οχήματα αποζημιώθηκαν για τη συγκεκριμένη θεομηνία.
Η εισαγωγή των νέων ασφαλιστικών καλύψεων συνοδεύεται από κίνητρα για όσους επιλέγουν να προστατεύσουν τα οχήματά τους, ενώ αναμένονται αντικίνητρα για όσους δεν συμμορφώνονται με τη νέα νομοθεσία. Το κόστος της ασφάλισης αναμένεται να ποικίλλει ανάλογα με την αξία του οχήματος, τη γεωγραφική θέση και το επίπεδο κινδύνου της περιοχής, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, σε μια περίοδο που πολλοί ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις.
Με αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πιο σταθερό και ανθεκτικό σύστημα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, καθιστώντας τους πολίτες πιο προετοιμασμένους και καλύπτοντας τυχόν υλικές ζημιές με ταχύτερους και πιο αποδοτικούς μηχανισμούς αποζημίωσης.