Αυτή οδήγησε στην απλοποίηση της διαδικασίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Έτσι, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται πλέον να καταθέτουν κάθε συμφωνητικό ξεχωριστά στις ΔΟΥ αλλά μόνο να τα περιλαμβάνουν σε τριμηνιαίες καταστάσεις.
Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέτασε περιπτώσεις όπου η φορολογική αρχή αμφισβήτησε τη νομιμότητα συμφωνητικών επειδή δεν είχαν κατατεθεί εντός της προθεσμίας των δέκα ημερών, σύμφωνα με την προγενέστερη νομοθεσία. Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι η μη υποβολή των συμφωνητικών στις τριμηνιαίες καταστάσεις δεν είναι επαρκής λόγος για την επιβολή πρόσθετου φόρου, εφόσον δεν αμφισβητείται η ύπαρξη του συμφωνητικού από την έκθεση ελέγχου.
Ειδικότερα, όταν η φορολογική αρχή αμφισβήτησε ένα συμφωνητικό επειδή δεν είχε θεωρηθεί εντός της δεκαήμερης προθεσμίας, το Δικαστήριο έκρινε ότι η φορολογούμενη επιχείρηση δεν είχε πλέον την υποχρέωση να τηρεί αυτή τη διαδικασία, καθώς είχε εφαρμοστεί η νέα διαδικασία τριμηνιαίων καταστάσεων. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η φορολογική διοίκηση δεν είχε προβάλει το επιχείρημα της μη υποβολής μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων στη δίκη και στην έκθεση ελέγχου. Ως εκ τούτου, αναγνώρισε την έκπτωση φόρου που είχε ζητήσει η επιχείρηση.
Η απόφαση του ΣτΕ επηρεάζει την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας και επιβεβαιώνει ότι η απουσία συμφωνητικών στις τριμηνιαίες καταστάσεις δεν μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετους φόρους, εφόσον τα συμφωνητικά αναγνωρίζονται και η ύπαρξή τους δεν αμφισβητείται. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν πρόσθετους φόρους λόγω της αλλαγής της διαδικασίας υποβολής των συμφωνητικών, εφόσον έχουν ακολουθήσει τη νέα διαδικασία που απαιτεί την τριμηνιαία υποβολή.