Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε σήμερα μαζί με τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά 12 μειώσεις φόρων και εισφορών συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2025.
Οι προτάσεις που εξειδικεύθηκαν σήμερα από τους υπουργούς δείχνουν μια προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση, η οποία λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό χώρο.
Αναλυτικά, η αξιολόγηση των 12 μέτρων που ανακοινώθηκαν έχει ως εξής:
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (0,5% από εργαζομένους, 0,5% από εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας). Αυτό το μέτρο είναι θετικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Η μείωση του κόστους εργασίας μπορεί να δώσει ώθηση στην απασχόληση και την παραγωγικότητα. Η μείωση των εισφορών από το 2019 έως το 2027 κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και αυξάνοντας το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες.Η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι μια κίνηση που ανακουφίζει σημαντικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν επιβαρυμένοι με αυτόν τον φόρο, ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Η μείωση της γραφειοκρατικής και φορολογικής επιβάρυνσης ενδέχεται να ενθαρρύνει περισσότερους να δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να τονώσει την επιχειρηματικότητα.
- Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Αυτό το μέτρο ενισχύει τους αγρότες, καθώς η μείωση του κόστους καυσίμων θα ελαφρύνει τα έξοδά τους. Η μονιμοποίηση του μηδενικού συντελεστή από το 2025 είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον αγροτικό τομέα, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Το μέτρο αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων.
- Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν. Το κίνητρο αυτό αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες κενών ή ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση να τα μετατρέψουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προσφοράς κατοικιών, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη. Ωστόσο, το μέτρο μπορεί να είναι λιγότερο ελκυστικό για ιδιοκτήτες ακινήτων σε τουριστικές περιοχές, όπου τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι υψηλότερα.
- Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες οικοδομές. Η συνέχιση της απαλλαγής ΦΠΑ για νέες κατασκευές είναι μια κίνηση που αναμένεται να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα, έναν τομέα που συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία. Η αναστολή του ΦΠΑ καθιστά τις νέες κατασκευές πιο προσιτές για τους αγοραστές, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο, η διάρκεια της αναστολής και η ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων θα πρέπει να αξιολογηθούν.
- Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις με οπτική ίνα (≥100 mbps). Η κατάργηση αυτού του τέλους υποστηρίζει την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Το μέτρο ενθαρρύνει τους πολίτες να στραφούν σε συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων, προωθώντας την ευρυζωνικότητα και τις νέες τεχνολογίες. Παρά το μικρό δημοσιονομικό κόστος, η αναμενόμενη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από τη βελτίωση των υποδομών είναι σημαντική.
- Απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου για παιδιά έως 18 ετών. Αυτό το μέτρο στηρίζει τις οικογένειες με παιδιά, καθιστώντας την ασφάλιση υγείας πιο προσιτή. Το δημοσιονομικό κόστος είναι σχετικά μικρό, αλλά το όφελος για τις οικογένειες είναι σημαντικό, καθώς η μείωση του φόρου μπορεί να ελαφρύνει το κόστος της ασφάλισης. Επίσης, παρέχει ένα επιπλέον κίνητρο για τις οικογένειες να επενδύσουν στην υγειονομική κάλυψη των παιδιών τους.
- Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων για νέους γονείς. Η φοροαπαλλαγή για χρηματικές παροχές και voucher βρεφονηπιακών σταθμών υποστηρίζει τους νέους γονείς, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να προσφέρουν βοήθεια χωρίς να επιβαρύνονται φορολογικά. Το μέτρο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της γεννητικότητας, ενώ ταυτόχρονα προάγει την εργασιακή σταθερότητα των νέων γονέων.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές. Αυτό το μέτρο ενισχύει τη σημασία της ασφάλισης των κατοικιών και ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να προστατεύσουν τα ακίνητά τους από φυσικές καταστροφές. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί κίνητρο που μπορεί να ωθήσει περισσότερους πολίτες να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, με θετικές επιπτώσεις τόσο στην προσωπική όσο και στη δημόσια οικονομική προστασία.
- Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%. Η φοροαπαλλαγή αυτή ενισχύει το καθαρό εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ, δίνοντας ένα κίνητρο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Ο νέος συντελεστής φορολόγησης προσφέρει άμεσο όφελος, με τους γιατρούς να βλέπουν αύξηση στις αποδοχές τους. Το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.
- Κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Τα κίνητρα αυτά προάγουν την καινοτομία και τις συνεργασίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Ενισχύοντας την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και προσφέροντας φοροαπαλλαγές στους angel investors, το μέτρο δημιουργεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τις νεοφυείς εταιρείες. Αυτά τα κίνητρα μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις.
- Μείωση φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές. Η κατάργηση του χαρτοσήμου σε ορισμένες συναλλαγές απλοποιεί και ελαφρύνει τις επιχειρηματικές και ιδιωτικές συναλλαγές. Το μέτρο αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, καθιστώντας ευκολότερη την πραγματοποίηση χρηματοοικονομικών και επενδυτικών συναλλαγών. Παράλληλα, ενισχύει τη διαφάνεια και τη λειτουργικότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων.