Τα τελευταία χρόνια, ο ευρωπαϊκός Νότος εμφανίζει θετικά σημάδια ανάπτυξης. Η ισπανική οικονομία απογειώνεται σαν πύραυλος, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Handelsblatt, η καθαρή οικονομική παραγωγή δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα. Παρά την ανάπτυξη, ο πληθυσμός των χωρών αυτών δεν αισθάνεται σημαντικά οφέλη από την οικονομική αυτή δυναμική. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και ιδιαίτερα η Ελλάδα, δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν το επίπεδο ευημερίας της υπόλοιπης Ευρώπης από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η Ελλάδα αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, έχοντας υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά από την κρίση που η οικονομική της παραγωγή δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού παραμένει χαμηλότερο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 2008.
Παρά τις διαφορές, η Ελλάδα παρουσιάζει ομοιότητες με την Ισπανία και την Πορτογαλία, σημειώνει η Handelsblatt. Και στα τρία κράτη, δύο παράγοντες μειώνουν την ευημερία των πολιτών ακόμα και σε περιόδους μεγάλης οικονομικής δυναμικής: το υψηλό μερίδιο του τουρισμού στην οικονομική παραγωγή και η περιορισμένη παραγωγικότητα.
Στην Ισπανία, για παράδειγμα, ο τουρισμός αποτελεί το 13% της οικονομικής παραγωγής, αλλά οι μισθοί στον τομέα αυτό είναι συνήθως χαμηλότεροι. Στην Πορτογαλία, οι μετανάστες εργάζονται συχνά σε κακοπληρωμένες δουλειές στη γεωργία, στον τουρισμό ή στις υπηρεσίες, ενώ οι νέοι Πορτογάλοι με καλή κατάρτιση εγκαταλείπουν τη χώρα.
Η περιορισμένη παραγωγικότητα οφείλεται επίσης στο μεγάλο μερίδιο του τουρισμού και της εστίασης στην οικονομική παραγωγή, καθώς και στον μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι συνήθως λιγότερο παραγωγικές από τις μεγάλες.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα αναπτύχθηκε πέντε φορές ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρά την ταχεία ανάπτυξη, η ζωή των περισσότερων ανθρώπων δεν έχει βελτιωθεί και έχει χειροτερέψει σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν σήμερα κατά ένα τρίτο χαμηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το 26,3% του ελληνικού πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια.