Οικονομία

Νέος πονοκέφαλος από τον πληθωρισμό: Τρόφιμα και διακοπές «καίνε» το οικογενειακό εισόδημα

Νέος πονοκέφαλος από τον πληθωρισμό: Τρόφιμα και διακοπές «καίνε» το οικογενειακό εισόδημα
Αύξηση 2,3% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, με τις μεταβολές όμως των τιμών στο λεγόμενο τουριστικό πακέτο, τόσο στη διαμονή, όσο και στα μεταφορικά, να κινούνται στα ύψη.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον Ιούνιο 2024 σημείωσε αύξηση 2,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Αυτό αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με την αύξηση 1,8% που παρατηρήθηκε μεταξύ Ιουνίου 2022 και Ιουνίου 2023.

Συγκρίνοντας τον Ιούνιο 2024 με τον Μάιο 2024, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,5%, ελαφρώς χαμηλότερη από την αύξηση 0,6% που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο μέσος πληθωρισμός για την περίοδο Ιουλίου 2023 - Ιουνίου 2024 αυξήθηκε κατά 2,8% σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2023, έναντι μιας μεγαλύτερης αύξησης 7,0% που είχε σημειωθεί την προηγούμενη περίοδο.

Η άνοδος του πληθωρισμού κατά 2,3% τον Ιούνιο 2024 οφείλεται κυρίως στις ακόλουθες μεταβολές σε ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  • Ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια: Αύξηση 5,3%, λόγω των αυξήσεων στις τιμές στα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία.
  • Ένδυση και υπόδηση: Αύξηση 4,6% λόγω των αυξημένων τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Εκπαίδευση: Αύξηση 3,5%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στα δίδακτρα προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Μεταφορές: Αύξηση 3,2%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές καινούργιων αυτοκινήτων, ανταλλακτικών, καυσίμων, λιπαντικών, συντήρησης εξοπλισμού μεταφοράς και εισιτηρίων αεροπορικών μεταφορών.
  • Υγεία: Αύξηση 2,2%, λόγω των αυξήσεων στις τιμές φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών, και νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Αύξηση 2,2%, κυρίως λόγω αυξήσεων στις τιμές κομμωτηρίων, καταστημάτων προσωπικής φροντίδας, προσωπικών ειδών και ασφαλίστρων υγείας και οχημάτων.
  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Αύξηση 2,1%, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών σε κρέατα, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, κατεψυγμένα λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, καφέ, κακάο, τσάι, μεταλλικό νερό και χυμούς φρούτων.
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αύξηση 1,8%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  •  Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες: Αύξηση 1,8%, λόγω των αυξήσεων στις τιμές εξοπλισμού επεξεργασίας πληροφοριών, μικρών ειδών αναψυχής, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών υπηρεσιών, εφημερίδων, βιβλίων, χαρτικών και πακέτων διακοπών.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες κατά τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο ελαιόλαδο με ποσοστό 54,8%, ενώ η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατέγραψε άνοδο 19,7%. Τα ασφάλιστρα υγείας αυξήθηκαν κατά 14,0% και το φυσικό αέριο παρουσίασε αύξηση 13,1%.

Επίσης, το κόστος για πακέτο διακοπών αυξήθηκε κατά 12,7%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις προϊόντων τον Ιούνιο σημειώθηκαν στα εξής προϊόντα