Οικονομία

Επίδομα μητρότητας: Έρχεται νέα υπουργική απόφαση για μισθωτές που δεν το έλαβαν το 2022

Επίδομα μητρότητας: Έρχεται νέα υπουργική απόφαση για μισθωτές που δεν το έλαβαν το 2022 Φωτογραφία: UNSPLASH
Για τη νέα πλατφόρμα αίτησης της ειδικής παροχής μητρότητας, αλλά και για την αναβάθμιση των ΚΕΠΑ μίλησε ο Γενικός Γραμματέας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Η ειδική παροχή μητρότητας, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας, είναι μία παροχή ασφαλιστικού χαρακτήρα. Όσες μητέρες καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές θα δικαιούνται την παροχή με δυο προϋποθέσεις.

Οι μη μισθωτές και αγρότισσες θα πρέπει να έχουν λάβει από τον e ΕΦΚΑ την άδεια κύησης και λοχείας, για περίπου για τέσσερις μήνες και να είναι ασφαλιστικά ενήμερες ούτως ώστε μετά τη γέννα να μπορέσουν να απολαύσουν και το νέο επίδομα μητρότητας, που φτάνει τα 7.500 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 830 ευρώ επί 9 μήνες. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι ενήμερος μπορεί να σπεύσει να ρυθμίσει το όποιο χρέος και μετά να λάβει κανονικά την παροχή.

Το μέτρο ισχύει αναδρομικά για όσες κυρίες έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από 24/9/23 και η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα της ΔΥΠΑ εύκολα και γρήγορα χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Νέα απόφαση και άρση της αδικίας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα που δεν έλαβαν το επίδομα το 2022

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μηλαπίδης, σύντομα, έρχεται η υπογραφή ακόμα μιας υπουργικής απόφασης που αποκαθιστά ακόμα μία αδικία για τις μισθωτές εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς υπήρχαν κάποιες κατηγορίες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν έλαβαν το επίδομα μητρότητας και την επέκταση που είχε γίνει το 2022 και θα το λάβουν αναδρομικά.

Έρχεται νέα προκήρυξη ιατρών μέσα στο Μάιο για τα ΚΕΠΑ – Τέλος στις αναμονές για πιστοποίηση της αναπηρίας

Τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας λειτουργούν από το 2011 στη χώρα, είναι τα κέντρα στα οποία πιστοποιείται η αναπηρία, προσέρχονται οι πολίτες, ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση σε συνταξιοδοτικές επιδοματικές παροχές και οικονομικές και κοινωνικές διευκολύνσεις.

Τα ΚΕΠΑ πλέον έχουν αλλάξει τη λειτουργία τους, η αίτηση γίνεται και εκεί ηλεκτρονικά, αυτό οδηγεί σε μια ενιαία γνωμάτευση, όπου τελικά μπορεί ο πολίτης να απολαύσει μια σειρά από παροχές, ανάλογα με τα ποσοστά της αναπηρίας του.

Οι αιτήσεις ωστόσο είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις, καθώς οι γιατροί που υπηρετούν στα ΚΕΠΑ είναι πολύ λίγοι και συγκεκριμένα περίπου πεντακόσιοι (500).

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται σχετική προκήρυξη μέσα στον Μάιο με την οποία υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός των γιατρών, φτάνοντας περίπου τους 1.200 γιατρούς με πολλές νέες ειδικότητες ενώ, αυξάνονται ταυτόχρονα κατά 50% οι αμοιβές τους δίνοντας κίνητρα σε περισσότερους γιατρούς, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, να υπηρετήσουν στα ΚΕΠΑ, προκειμένου οι άνθρωποι που θέλουν να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους και ενδεχομένως ζουν στο περιθώριο ή βιώνουν έναν αποκλεισμό, πολύ γρήγορα να εξυπηρετηθούν.