Οπως τονίζουν οι αγρότες, παρά την επικείμενη συνάντηση των 15 εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα larissanet.gr, τα ονόματα των αγροτών που αποτελούν την επιτροπή είναι τα εξής:
- Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
- Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
- Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
- Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
- Νίκος Κούτρας
- Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
- Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
- Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
- Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός
- Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
- Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
- Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
- Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
- Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)
Την ίδια ώρα οι αγρότες Δυναμώνουν τις παρεμβάσεις τους. Συγκεκριμένα, οι αγρότες του μπλόκου των Κοίλων αναχώρησαν από τον κόμβο της «Τεχνομπετόν» και το μεσημέρι της Κυριακής έκαναν κατάληψη και απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάτω και από συνεχόμενη βροχόπτωση
Μάλιστα, οι αγρότες χρησιμοποίησαν άχυρα και κοπριά το μεσημέρι, στον αποκλεισμό του κτηρίου της περιφέρειας και στήνουν πλέον το μπλόκο με τα 40 περίπου τρακτέρ τους στη ΖΕΠ, διαμαρτυρόμενοι για αδιαφορία στα αιτήματά τους, από την πλευρά της κυβέρνησης.
{https://youtu.be/_Kr3tRiu_58}
{https://youtu.be/mNeUFpkm8qA}
Η στάση της κυβέρνησης
Δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι αγρότες συνεχίζουν ακάθεκτοι τους αποκλεισμούς εθνικών οδών.
Οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν μέχρι τις 20:00 της Κυριακής την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, σε μια συμβολική ενέργεια που αποκαλύπτει πως δύο 24ωρα πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένουν αμετακίνητοι στα αιτήματά του.
Οι αγρότες ξεκίνησαν το μπλόκο τους λίγο πριν τις 13:25 στο ύψος του κόμβου των Μουδανίων και στις δύο κατευθύνσεις της εθνικής οδού.
Λίγο αργότερα, οι αγρότες προχώρησαν και σε απόκλεισμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, στο ύψος της διασταύρωσης Γαλάτιστας. Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστή η διάρκεια του αποκλεισμού, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.
Υπενθυμίζουμε πως το πρωί της Κυριακής ο Λευτέρης Αυγενάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον διάλογο με τους αγρότες, που «ουδέποτε διεκόπη».
Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης στα δύο βασικά αιτήματα των αγροτών, το ρεύμα και το πετρέλαιο. Την Τρίτη θα πάμε ένα βήμα παρακάτω - ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
«Η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα σωστής συμπεριφοράς, αντανακλαστικών, ευαισθησίας και στήριξης στον πρωτογενή τομέα. Άρα, με εμπιστοσύνη πρέπει να προσέλθουν όλοι στον διάλογο», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο Δημήτρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.
Παράλληλα, την Παρασκευή στη κλειστή σύσκεψη των συντονιστικών των μπλόκων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, αποφασίστηκε η σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στη συνάντηση με 15 μέλη: 6 από τη Θεσσαλία, 6 από Μακεδονία και Θράκη, 2 από τη Στερεά και 1 από την Πελοπόννησο.
Το κυριακάτικο μήνυμα του Μητσοτάκη
Λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται διατεθειμένος να αναζητήσει λύσεις με τους αγρότες, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα» και ότι «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με "όπλο" τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η συνάντηση θα γίνει με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί, ενώ δίνει το στίγμα των θεμάτων που συζητά η κυβέρνηση όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ.
Για αυτήν πάντως επισημαίνει ότι ουσιαστικές αλλαγές - εκ του κανονισμού - μπορούν να επέλθουν μετά το 2025, ενώ υπογραμμίζει ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου.