Οικονομία

Power Pass: Ποιοι μένουν εκτός επιδότησης ρεύματος

Power Pass: Ποιοι μένουν εκτός επιδότησης ρεύματος Φωτογραφία: EUROKINISSI
Με το άνοιγμα της πλατφόρμας Power Pass για την επιδότηση ρεύματος, άνοιξε και η αυλαία της υποβολής των αιτήσεων την Παρασκευή για την επιστροφή ποσού έως 600 ευρώ στους καταναλωτές.

Τα χρήματα δικαιούνται όσοι είδαν αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς τους, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό αφορά έκδοση λογαριασμών και όχι περίοδο κατανάλωσης.

  • Την αποζημίωση θα την λάβουν τελικά περισσότεροι, αφού θα υπολογίζεται το καθαρό οικογενειακό εισόδημα και όχι το φορολογητέο, ωστόσο κάποιες κατηγορίες πολιτών, αναμένονται να μείνουν εκτός επιδότησης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των συναρμόδιων υπουργείων:
  • Η επιδότηση αφορά μόνο τους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής και συνεπώς όσοι έχουν σταθερά τιμολόγια δεν επιδοτούνται.
  • Δεν επιδοτούνται όσοι έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ
  • Οσοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)
  • Οι λογαριασμός ρεύματος που δεν αφορούν σε παροχή οικιακής χρήσης
  • Οι λογαριασμοί ρεύματος που έχουν εκδοθεί μετά τον Μάιο ακόμα και εάν αυτοί αφορούσαν το διάστημα (1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022)
  • Οσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020
  • Να σημειωθεί ότι για νοικοκυριά που δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο του οποίου το ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος

POWER PASS

Οι δικαιούχοι για την επιδότηση ρεύματος

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του – διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης (α) για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν κύρια κατοικία του δικαιούχου και (β) για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Διορθωτικές κινήσεις για οριακές περιπτώσεις

Διευκρινίσεις για το εάν δικαιούνται να λάβουν αναδρομική επιδότηση ρεύματος από 18 έως 600 ευρώ (Power Pass ) όσοι είχαν λογαριασμούς που εκδόθηκαν μετά την 1η Ιουνίου έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο σχεδιασμός είναι να συμπεριληφθούν οι λογαριασμοί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Πάντοτε κάπου πρέπει να βάζεις τα όρια σε τέτοιου είδους μηχανισμούς που αποζημιώνουν τα διαστήματα καταναλώσεων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί λύση για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

«Εάν χρειαστεί να υπάρξει κάποια διορθωτική κίνηση για κάποιες οριακές καταστάσεις, δεν το γνωρίζω, θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Πάντως εκείνη η περίοδος είναι μια περίοδος κατά την οποία είχαν επιβαρυνθεί πολύ σημαντικά οι καταναλωτές που είχαν πάνω από 300 κιλοβατώρες και μέσω αυτής της διαδικασίας θα τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης μετά την επιδότηση που είχαν δεχθεί είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.