Οικονομία

«Γη και ύδωρ» της κυβέρνησης στους δανειστές - «Εξαϋλώνονται» επιδόματα και φοροαπαλλαγές

«Γη και ύδωρ» της κυβέρνησης στους δανειστές - «Εξαϋλώνονται» επιδόματα και φοροαπαλλαγές
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Στο βωμό της συμφωνίας-εξπρές εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ναυτικοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι - Ο Ε. Τσακαλώτος αποδέχτηκε την κατάργηση φοροαπαλλαγών και να περικόψει το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα και τα οικογενειακά επιδόματα! - Αδιαφορεί η κυβέρνηση για την επιτάχυνση της οικονομικής εξαθλίωσης των περισσοτέρων πολιτών!

Την επιβολή των νέων επαχθών και άδικων δημοσιονομικών μέτρων, που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου το οποίο συνέταξαν οι δανειστές, αποδέχθηκε η κυβέρνηση στις... διαπραγματεύσεις της με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με τους επικεφαλής των κλιμακίων των "θεσμών" να προχωρήσει στην κατάργηση φοροαπαλλαγών για μισθωτούς, συνταξιούχους και ναυτικούς, καθώς επίσης και να περικόψει το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα και τα οικογενειακά επιδόματα! Συμμορφώθηκε δηλαδή με τις υποδείξεις των δανειστών να εφαρμόσει μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων, ναυτικών, τριτέκνων και πολυτέκνων.

O υπουργός Οικονομικών E. Tσακαλώτος δέχθηκε τελικά χωρίς καμία ιδιαίτερη αντίδραση τα περισσότερα από τα νέα φοροεισπρακτικά και περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου που του παρέδωσαν οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών!

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε, μέσω απαντητικού e-mail που απέστειλε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι δέχεται να εφαρμόσει τα ακόλουθα νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου (το οποίο αποκάλυψαν την περασμένη Τετάρτη τα dikaiologitika.gr):

- Την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις, η οποία αφορά 2.935.737 φορολογούμενους και προκαλεί δαπάνη 67,95 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

- Την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών και νοσοκομειακών δαπανών από το φόρο εισοδήματος, η οποία προκαλεί… απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 120,64 εκατ. ευρώ.

-Την κατάργηση του ειδικούς καθεστώτος αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών με συντελεστές 10%-15%, από το όποιο ευνοούνται συνολικά 27.318 φορολογούμενοι και το οποίο «κοστίζει» στον κρατικό προϋπολογισμό 91,21 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά με την αποδοχή της κατάργησης των παραπάνω φοροαπαλλαγών η κυβέρνηση θα φορτώσει πάνω από 3 εκατ. φορολογούμενους με 280 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους εισοδήματος!

Η κυβέρνηση της… Αριστεράς αποδέχεται επίσης να επιβάλει περικοπές σε πολλές κατηγορίες επιδομάτων που δίδουν οικονομική ανάσα σε εκατομμύρια οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Συγκεκριμένα συμφώνησε με τους δανειστές να προχωρήσει στην περικοπή του επιδόματος θέρμανσης και στη συρρίκνωση του φοιτητικού επιδόματος και των επιδομάτων που χορηγούνται από τον ΟΓΑ στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα Τσακαλώτου:

- Από το 2018 θα γίνει αναμόρφωση στα οικογενειακά επιδόματα, με ενοποίηση των επιδομάτων τέκνων και πολυτέκνων. Το συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι οικογένειες των δύο κατηγοριών θα περιοριστεί σημαντικά, είτε μέσω κατάργησης των εν λόγω επιδομάτων, είτε μέσω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Το αποτέλεσμα θα είναι να υποστούν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες πάνω από 700.000 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων, οι οποίες σήμερα λαμβάνουν ετησίως έως και 980 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

- «Ψαλίδι» αναμένεται και μπει και στο φοιτητικό επίδομα που σήμερα φτάνει τα 1.000 ευρώ.

- Από το 2018 θα επέλθει και ο επανασχεδιασμός του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει άρον άρον τη δεύτερη αξιολόγηση, νομίζοντας ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, δίνει "γη και ύδωρ" στους δανειστές υπαναχωρώντας σε πολύ κρίσιμα ζητήματα και φορτώνοντας και πάλι στις πλάτες εκατομμυρίων οικονομικά αδύναμων πολιτών το βάρος της απόφασής της να συναινέσει στη συνέχιση μιας αντιαναπτυξιακής και κοινωνικά άδικης οικονομικής πολιτικής. Υιοθετεί έτσι πλήρως την κυνική, «τεχνοκρατική» νοοτροπία των δανειστών που προτάσσει την ευημερία των αριθμών και αδιαφορεί για την πλήρη οικονομική εξαθλίωση των ανθρώπων.

Η σύγκλιση των απόψεων της κυβέρνησης με εκείνες των δανειστών είναι ταχύτατη τις τελευταίες μέρες. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τηλεδιάσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας – αποτελούμενης από τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη - με τους επικεφαλής των «θεσμών» για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως επιβεβαίωσε μετά την συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή, δίνοντας το κλίμα που επικράτησε στις περίπου τρείς ώρες της τηλεδιάσκεψης, «οι συναντήσεις συνεχίζονται και κάθε συνάντηση φέρνει και νέες προσεγγίσεις στα ίδια θέματα και από τις δύο πλευρές».

Άλλη κυβερνητική πηγή προέβη εξάλλου στην εκτίμηση ότι τα θέματα της αξιολόγησης θα αρχίσουν να κλείνουν από την Τρίτη και μετά αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κατά την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Εuroworking Group), σήμερα, αναμένεται κάποια προσέγγιση η οποία θα αποτυπωθεί σε συμφωνία τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1) Οι εκκρεμότητες στα δημοσιονομικά θέματα ελαχιστοποιούνται μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις των δανειστών για την επιβολή νέων επαχθών δημοσιονομικών μέτρων, που όπως προαναφέραμε, θα είναι οι καταργήσεις φοροαπαλλαγών και οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν σε πλήρη έκταση το 2018 και θεωρείται ότι καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό των 600 εκατ. ευρώ το οποίο είχαν «εντοπίσει» οι δανειστές για το συγκεκριμένο έτος.

Δεν αποκλείεται ωστόσο η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει ακόμη περισσότερο, προκειμένου να … πείσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό, σε επόμενο γύρο συζητήσεων, να αποδεχθεί την επιβολή και των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που ζητά το Ταμείο, όπως η μείωση των αφορολογήτων ορίων των μισθωτών και των συνταξιούχων σε επίπεδα κοντά στα 5.000 ευρώ, καθώς και οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις!

2) Στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα χρέη των επιχειρήσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες. Παραμένουν δηλαδή ανοικτά τα εξής θέματα:

-το αν θα κουρευτεί το κεφάλαιο των οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες

-η χρονική διάρκεια του νόμου

-το αν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η υποβολή των αιτήσεων για την υπαγωγή στην ρύθμιση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας ή θα απαιτείται και φυσική παρουσία αξιολογητή.

Η κυβέρνηση επιθυμεί όλα τα εκκρεμή θέματα να κλείσουν και να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup και γι’ αυτό επιταχύνει τις υπαναχωρήσεις της. Σήμερα, έρχεται εξάλλου στη χώρα μας ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσχοβισί, προκειμένου να … συμβάλει κι αυτός στην … επιτάχυνση των υπαναχωρήσεων της κυβέρνησης, με δέλεαρ την άμεση έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος. Ο κ. Μοσχοβισί θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και ήδη έχει προαναγγελθεί ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία επίσημη δήλωση μετά τη συνάντηση!

Το βράδυ ο κ. Μοσχοβισί θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε χθες εφικτή την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, ενώ, ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απέκλεισε, εμμέσως πλην σαφώς, την άμεση μείωσή τους.