Market Maven

Μια εκκρεμότητα για την Cosmote TV, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η Griffon Partners

Μια εκκρεμότητα για την Cosmote TV, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η Griffon Partners

Σημαντική υπερκάλυψη

Πάνω από τρεις φορές αναμένεται να υπερκαλυφθεί η δημόσια προσφορά για το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων να είναι τεράστιο. Η προσφορά ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου και την ίδια ημέρα θα γίνει και ο καθορισμός της τιμής διάθεσης, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως τελικά θα κινηθεί κοντά στα 8 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά την δημόσια προσφορά η AviAlliance του καναδικού fund PSP Investments θα κατέχει το 50% της εταιρείας, το Υπερταμείο θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 25%, η οικογένεια Κοπελούζου θα κατέχει το 6% και το υπόλοιπο 19% θα βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά. Ξένοι και Έλληνες χρηματιστηριακοί αναλυτές συγκλίνουν στο ότι η αποτίμηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ακόμη και στα επίπεδα των 8 ευρώ ανά μετοχή είναι εξαιρετικά ελκυστική, λόγω των προοπτικών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της εκτιμώμενης μερισματικής απόδοσης.

Η Grifon Partners

Σε ανώνυμη εταιρεία μετατράπηκε προσφάτως η Grifon Partners η επενδυτική - συμβουλευτική ΙΚΕ που τρέχουν ο Σάμη Δαυίδ, η Κατερίνα Μαχαίρα και ο Δημήτρης Λαδόπουλος. Η Grifon Partners, που είναι εκ των μετόχων της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πλήθος δραστηριοτήτων και συνεργασιών που περιλαμβάνουν μεγάλους ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Fortress Investment Group και η Optima Bank. Η Διοικητική ομάδα της Grifon Partners είχε την τελευταία διετία ενεργή εμπλοκή σε projects στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κρατώντας ωστόσο χαμηλό προφίλ. Ομοίως, φέρεται να έχει εμπλακεί σε συμφωνίες που περιλαμβάνουν distressed assets και αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η Cosmote TV

Μια ενδοομιλική εκκρεμότητα θα πρέπει να διευθετήσει ο Μιχάλης Τσαμάζ πριν αποχωρήσει τον Ιούνιο από την ηγεσία του Ομίλου ΟΤΕ. Πρόκειται για την ανανέωση της σύμβασης μεταξύ του ΟΤΕ και της θυγατρικής του Cosmote TV Τηλεοπτικές Παραγωγές και Υπηρεσίες Μονοπρόσωπη, η οποία εκπνέει τον Οκτώβριο του 2024.

Η Cosmote TV παρέχει την τελευταία εξαετία στον ΟΤΕ εξειδικευμένες υπηρεσίες για την παραγωγή, επιμέλεια, λειτουργία και υποστήριξη αθλητικού και θεματικού περιεχομένου. Αυτές οι εξειδικευμένες υπηρεσίες εκτείνονται από υπηρεσίες οργάνωσης και δημοσιογραφικής κάλυψης γεγονότων εντός ή και εκτός Ελλάδας, μέχρι και σε υπηρεσίες υποτιτλισμού και μεταγλώττισης αθλητικών ή και άλλων τηλεοπτικών προγραμμάτων και από δημοσιογραφικές μεταδόσεις, έως υπηρεσίες τηλεοπτικής ροής και διαμόρφωσης τηλεοπτικού προγράμματος. Για τις υπηρεσίες που παρέχει στον ΟΤΕ η Cosmote TV εισπράττει 6 εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.

Η Digital Realty Hellas

Σε φάση υλοποίησης έχει εισέλθει το νέο data center χωρητικότητας 6,5MW που αναπτύσσει η Digital Realty Hellas (πρώην Lamda Hellix) στο Ηράκλειο της Κρήτης (Heraklion 1), το οποίο θα μετατρέψει το νησί σε κόμβο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το εν λόγω data center θα λειτουργεί ως μία κεντρική πλατφόρμα εξυπηρέτησης διαφόρων φορτίων (micro-compute, edge-computing, content delivery, κ.α.) καλύπτοντας ανάγκες για παγκόσμιους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική, ενώ την ίδια στιγμή θα λειτουργεί ως ένα διασυνδεόμενο με τα Βαλκάνια regional hub.

Για τις επενδύσεις που υλοποιεί στην Ελλάδα, η Digital Realty Hellas έχει συνομολογήσει τέσσερα δάνεια με την συνδεδεμένη εταιρεία Digital Dutch Finco B.V. Οι εν λόγω δανειακές συμβάσεις έχουν αθροιστικά ανώτερο όριο διευκόλυνσης 97,2 εκατ. ευρώ και μέσο επιτόκιο 2,8%. Με απλά λόγια η Digital Realty Hellas έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με πολύ ανταγωνιστικό κόστος.

Τα χαρτονομίσματα του ευρώ 

Μηχανικούς περιβάλλοντος, χημικούς μηχανικούς και χημικούς αναζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη θέση του Senior Environmental Sustainability, Health and Safety Banknote Specialist. Ο Ανώτερος Ειδικός Περιβαλλοντικής Αειφορίας, Υγείας και Ασφάλειας Τραπεζογραμμάτων, όπως θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ο συγκεκριμένος τίτλος, θα απασχοληθεί στη Διεύθυνση Τραπεζογραμματίων της ΕΚΤ, μαζί με περίπου 70 υπαλλήλους που ήδη παρακολουθούν και συντονίζουν τις δραστηριότητες έκδοσης χαρτονομισμάτων του ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και από τρίτους.

Ο Senior Environmental Sustainability, Health and Safety Banknote Specialist δεν θα είναι υπεύθυνος μόνον για την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ασφάλειας των χαρτονομισμάτων του ευρώ ή για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την παραγωγή τους, αλλά θα παρακολουθεί το πόσο ανθεκτικοί είναι οι ιοί (ή άλλοι βιολογικοί παράγοντες) που μεταφέρονται μέσω των χαρτονομισμάτων! Αυτό που ενδεχομένως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως η ΕΚΤ καταβάλει για 20 συνεχόμενα χρόνια προσπάθειες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των χαρτονομισμάτων του ευρώ. Για παράδειγμα, το Ευρωσύστημα έχει επιβάλει απαγόρευση υγειονομικής ταφής για τα απόβλητα που προκύπτουν από την παραγωγή των χαρτονομισμάτων και έχει υλοποιήσει πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα βιώσιμου βάμβακα.

Οι κύριες δραστηριότητες που συμβάλλουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων ευρώ είναι η ηλεκτροδότηση των ΑΤΜ (37%), οι μεταφορές (35%), οι δραστηριότητες επεξεργασίας στο στάδιο της διανομής (10%), η παραγωγή χαρτιού (9%) και η εξακρίβωση της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων στα σημεία πώλησης (POS) κατά το στάδιο της χρήσης (5%). Αποστολή λοιπόν του Senior Environmental Sustainability, Health and Safety Banknote Specialist της ΕΚΤ θα είναι να μειώσει ακόμη περισσότερο αυτά τα ποσοστά! Όποιοι θέλουν να αναλάβουν την πρόκληση μπορούν να υποβάλλουν βιογραφικό στην ΕΚΤ έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.