Διεθνή

Ο Τραμπ γυρίζει την πλάτη στους καρκινοπαθείς: Έκθεση αποκαλύπτει «χάος» στο υπουργείο Υγείας

Ο Τραμπ γυρίζει την πλάτη στους καρκινοπαθείς: Έκθεση αποκαλύπτει «χάος» στο υπουργείο Υγείας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, η χρηματοδότηση που αφιερώνει το ομοσπονδιακό κράτος στην έρευνα κατά του καρκίνου μειώθηκε κατά 31% από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, καταγράφηκαν περικοπές ύψους τουλάχιστον 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δημόσια χρηματοδότηση του τομέα της υγείας. Ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα υπέστη ο αμερικανικός οργανισμός για την ιατρική έρευνα (NIH), ο οποίος είδε τον προϋπολογισμό του να συρρικνώνεται κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Οι περικοπές αυτές έπληξαν με μεγαλύτερη ένταση την επιστημονική έρευνα για τον καρκίνο, η οποία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνταν έως πρόσφατα παγκόσμιος ηγέτης στον συγκεκριμένο τομέα.

Η έκθεση περιλαμβάνει ανώνυμες μαρτυρίες επιστημόνων και αξιωματούχων, οι οποίες αποτυπώνουν εικόνα αποδιοργάνωσης στο υπουργείο Υγείας και στις εποπτευόμενες υπηρεσίες, με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης να συνοδεύονται από την κατάργηση του ενός τετάρτου των θέσεων εργασίας.

Καταγράφεται επίσης ξαφνική διακοπή χρηματοδοτήσεων, κατάργηση κρίσιμων βάσεων δεδομένων, καθώς και πολιτικές παρεμβάσεις σε αποφάσεις που προηγουμένως λαμβάνονταν αποκλειστικά από επιστήμονες.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν την ιατρική πράξη: γιατροί λειτουργούν χωρίς σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες, προωθούνται αμφισβητούμενες θεραπείες και παρατηρούνται καθυστερήσεις στη χορήγηση βασικών θεραπειών, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία ιλαράς, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερα από χίλια κρούσματα και τρεις θανάτους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα καρκινοπαθούς ασθενούς που συμμετείχε σε κλινική δοκιμή η οποία αναβλήθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ίδια δήλωσε ότι η καθυστέρηση αυτή ενδέχεται να της κοστίσει τη ζωή.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ διέψευσε κατηγορηματικά το περιεχόμενο της έκθεσης, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας με πολιτικά κίνητρα.

Ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος, γνωστός για τις αντιεμβολιαστικές του απόψεις, έχει δεχθεί έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για τον χειρισμό της επιδημίας και αναμένεται να καταθέσει σήμερα ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας.