Συναγερμός για ακατάλληλη πέρκα γεμάτη παράσιτα σήμανε από τις Ρουμανικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων γεγονός που οδήγησε στην ανάκληση και καταστροφή του συνόλου των προϊόντων. Eιδικότερα σύμφωνα με την ειδοποίηση που στάλθηκε από την Ρουμανία στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), αποφασίστηκε η ανάκληση πέρκας ελληνικής προέλευσης καθώς κατόπιν σχετικών ελέγχων εντοπίστηκε να είναι γεμάτη παράσιτα. Η κατάσταση και κατανάλωση των ψαριών αυτών κρίθηκε ιδιαίτερη επισφαλής για την υγεία των καταναλωτών για αυτό και αποφασίστηκε πέρα από την ανάκληση τους και η καταστροφή των επίμαχων παρτίδων.
Το κείμενο της ενημέρωσης ανάκλησης της ελληνικής πέρκας
Πέρκα: Ένα ψάρι που αξίζει να μπει στο διατροφολόγιο
Η πέρκα είναι γεμάτη με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών. Είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες όπως η B12, η οποία είναι κρίσιμη για τη νευρολογική υγεία και την παραγωγή ενέργειας, καθώς και μέταλλα όπως ο φώσφορος και το σελήνιο που υποστηρίζουν τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η τακτική κατανάλωση πέρκας συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα προστατεύουν τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Η χαμηλή της περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά την καθιστά ιδανική για όσους προσέχουν το βάρος και την καρδιακή τους υγεία. Η πέρκα μπορεί να προετοιμαστεί με πολλούς τρόπους, όπως ψήσιμο, τηγάνισμα ή στον ατμό. Συνδυάζεται άψογα με λαχανικά, βότανα και ελαφριές σάλτσες, κάνοντάς την κατάλληλη για όλες τις προτιμήσεις. Είναι επίσης φιλική προς δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες ή πλούσιες σε πρωτεΐνη.
Συμβουλές για να ξεχωρίζετε το φρέσκο ψάρι
Πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε το φρέσκο ψάρι, όμως θα πρέπει να ακολουθείς τους ακόλουθους κανόνες.
Ξεκινάμε με μια σπάνια ένδειξη, αλλά ακλόνητη: Αν δεις κάτι που μοιάζει με σάλιο γύρω από το ψάρι τότε να είσαι ευχαριστημένος μιας και το ζωντανό είναι ένα στάδιο πριν τη νευρική ακαμψία- ήτοι πιο φρέσκο δε γίνεται.
Σημείωσε πως τη γλίτσα αυτή την κρατάνε για περισσότερες ημέρες (τρεις και) οι γλώσσες και το καλκάνι. Όσον αφορά τη σάρκα του, όταν το ζουλήξεις πρέπει να επανέρχεται προς τα έξω και να μην παραμένει μέσα.
Τα μάτια του τώρα, πρέπει να είναι «ζωντανά» και όχι «θολά». Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα φρεσκάδας, ο αγαπητός μας μπακαλιάρος του οποίου τα μάτια δε γυαλίζουν πάντα, και μπορεί να είναι θολά, παρά το γεγονός ότι είναι φρέσκος.
Tα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Eίναι υγρά και όχι στεγνά.
Για ένα ασφαλέστερο «τεστ» φρεσκάδας, κάνε το εξής: Πιάσε το ψάρι από το κεφάλι και κράτα το ευθεία στον αέρα, παράλληλα με το έδαφος. Αν είναι σκληρό και η ουρά του «σούζα» προς τα πάνω ή ευθεία τότε είναι φρέσκο. Αν όμως η ουρά του κρέμεται προς τα κάτω τότε… μάλλον δεν είναι και τόσο.





























