Περίπου 2.200 φάκελοι με περισσότερες από 63.000 σελίδες αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία τουΤζον Φ. Κένεντι το 1963 αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Αρχείων των ΗΠΑ.
Η συντριπτική πλειονότητα των Αρχείων, που περιλαμβάνουν πάνω από 6 εκατομμύρια σελίδες, φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις και αντικείμενα που σχετίζονται με τη δολοφονία, είχαν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.
Ο Larry J. Sabato, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και συγγραφέας του βιβλίου «The Kennedy Half-Century», δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για την πλήρη εξέταση των αρχείων: «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα τη δημοσιοποίηση των Αρχείων, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα δώσει στην κυκλοφορία περίπου 80.000 σελίδες. «Υπάρχει μια τεράστια ποσότητα εγγράφων. Έχετε πολύ διάβασμα», είχε πει ο Τραμπ.
Οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι 3.000 - 3.500 αρχεία δεν είχαν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει. Και μόλις τον περασμένο μήνα το FBI δήλωσε ότι είχε ανακαλύψει περίπου 2.400 νέα αρχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία.
Το ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη δολοφονία του Κένεντι ήταν έντονο για δεκαετίες, με αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας να κυκλοφορούν: από το ότι ήταν πολλοί οι εκτελεστές μέχρι ότι υπήρξε εμπλοκή της Σοβιετικής Ένωσης ή της Μαφίας στη δολοφονία.
Η δολοφονία
Ο JFK δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963, κατά την επίσκεψή του στο Ντάλας, όταν η αυτοκινητοπομπή του ολοκλήρωνε την παρέλαση στο κέντρο της πόλης και ακούστηκαν πυροβολισμοί από κοντινό κτίριο. Η αστυνομία συνέλαβε τον 24χρονο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος ήταν σε θέση ελεύθερου σκοπευτή στον έκτο όροφο του κτιρίου. Δύο ημέρες αργότερα ο ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι πυροβόλησε θανάσιμα τον Όσβαλντ κατά τη διάρκεια μεταφοράς του στη φυλακή.
Έναν χρόνο μετά Προεδρική Επιτροπή για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, ανεπίσημα γνωστή ως Επιτροπή Γουώρεν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος του και πως δεν υπήρχαν στοιχεία συνωμοσίας. Αυτό, ωστόσο, δεν απέτρεψε τις θεωρίες συνωμοσίας τις επόμενες δεκαετίες.
«Ο Όσβαλντ ήταν κακός σκοπευτής»
Ο Όσβαλντ ήταν πρώην πεζοναύτης που αυτομόλησε στη Σοβιετική Ένωση πριν επιστρέψει στο Τέξας.
Κάποια αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν περιλαμβάνουν ένα υπόμνημα της CIA, με ημερομηνία Νοέμβριος 1991, που ανέφερε ότι νωρίτερα εκείνο τον μήνα, ένας αξιωματούχος της CIA ανέπτυξε φιλική σχέση με έναν καθηγητή των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος του είπε για έναν φίλο του που εργαζόταν για την KGB. Το υπόμνημα ανέφερε ότι ο αξιωματούχος της KGB είχε εξετάσει «πέντε τόμους» φακέλων για τον Όσβαλντ και ήταν «σίγουρος ότι δεν ήταν ποτέ πράκτορας που ελεγχόταν από την KGB».
Το υπόμνημα ανέφερε επίσης πως ο αξιωματούχος της KGB αμφέβαλλε «ότι κάποιος μπορούσε να ελέγξει τον Όσβαλντ» και ότι «η KGB τον παρακολουθούσε στενά και συνεχώς όσο βρισκόταν στην ΕΣΣΔ».
Σημειώνεται επίσης ότι ο φάκελος ανέφερε πως ο Όσβαλντ ήταν κακός σκοπευτής (όταν δοκίμασε να πυροβολήσει με στόχο στη Σοβιετική Ένωση).
Κούβα, CIA, επισκέψεις σε πρεσβείες...
Ο Larry J. Sabato, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δήλωσε ότι η ομάδα του έχει έναν «πολύ μακρύ κατάλογο» ευαίσθητων εγγράφων που αναζητά και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν λειψά στο παρελθόν.
«Πρέπει να υπάρχει κάτι πολύ, πολύ ευαίσθητο για να διορθώσουν μια παράγραφο ή μια σελίδα ή πολλές σελίδες σε ένα τέτοιο αρχείο», είπε. «Κάποια από αυτά αφορούν την Κούβα, κάποια το τι έκανε ή δεν έκανε η CIA σχετικά με τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ».
Κάποια από τα έγγραφα που είχαν δημοσιοποιηθεί, έδιναν λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων τηλεγραφημάτων και σημειωμάτων της CIA που συζητούν τις επισκέψεις του Όσβαλντ στις πρεσβείες της Σοβιετικής Ένωσης και της Κούβας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Πόλη του Μεξικού λίγες εβδομάδες πριν από τη δολοφονία.
Με πληροφορίες από AP