Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο την Τρίτη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι σχεδιάζει «εξέγερση» και «προσπαθεί να ανατρέψει την ελεύθερη δημοκρατία».
Άμεση υπήρξε η αντίδραση από τα κόμματα του κοινοβουλίου, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από από την Εθνοσυνέλευση, φωνάζοντας «τέλος στον στρατιωτικό νόμο!».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον στρατό να κυβερνήσει αυτή τη χώρα», ανέφερε ο Λι Τζάε Μιουνγκ,, ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Ο πρόεδρος Γιουν Σεοκ Γιολ πρόδωσε τον λαό. Η παράνομη κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Γιουν είναι άκυρη».
Πράγματι οι βουλευτές που κατόρθωσαν να βρεθούν στο κοινοβούλιο - πριν αυτό περικυκλωθεί από οπλισμένους στρατιώτες - ψήφισαν με στόχο να μπλοκάρουν το προεδρικό διάταγμα.
Εκατόν ενενήντα βουλευτές από τους συνολικά 300 ψήφισαν πράγματι υπέρ της ανατροπής της προεδρικής απόφασης. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δήλωναν ωστόσο πως ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να τον άρει ο ίδιος ο Γιουν Σουκ Γέολ.
{https://www.youtube.com/watch?v=xkoAQhlnLWY&ab_channel=CNA}
Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Γιουν στην Εθνοσυνέλευση, Τσου Κιουνγκ-χο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρόθεσή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και έμαθε για τις ενέργειές του «από τις ειδήσεις».
Υποστήριξε παράλληλα ότι πολλά μέλη του κόμματός του δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση για να ψηφίσουν κατά του διατάγματος στρατιωτικού νόμου, επειδή ο στρατός και η αστυνομία εμπόδισαν τους βουλευτές από το να εισέλθουν στον χώρο.
{https://www.youtube.com/watch?v=KG2aSet74zU&t=220s&ab_channel=AssociatedPress}
Γιατί επέβαλε στρατιωτικό νόμο ο πρόεδρος
Ο Γιουν Σουκ Γέολ, πρόεδρος από το 2022, κήρυξε «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.
Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που έδωσαν σαρωτική νίκη στην αντιπολίτευση, οι εξουσίες του ήταν πράγματι αποδυναμωμένες. Δεν μπόρεσε να περάσει τους νόμους που ήθελε και περιοριζόταν να ασκεί απεγνωσμένα βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο προωθούσε η αντιπολίτευση.
Την ίδια ώρα ο Γιουν Σουκ Γέολ παρακολουθούσε τους τελευταίους μήνες τη δημοτικότητά του να καταρρέει και τις σε βάρος του καταγγελίες να πληθαίνουν. Πρόσφατα μάλιστα χρειάστηκε να απολογηθεί δημόσια για τα πεπραγμένα της συζύγου του, η οποία κατηγορείται ότι έπαιρνε δώρα με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.
{https://www.youtube.com/watch?v=OISVf0qKres&ab_channel=SouthChinaMorningPost}
Η αρχή του τέλους
Λίγο μετά τη 1 π.μ. τοπική ώρα και αφού οι βουλευτές ψήφισαν το μπλόκο στο προεδρικό διάταγμα, δεκάδες στρατιώτες που είχαν εισέλθει στο κεντρικό κτίριο του κοινοβουλίου άρχισαν να αποχωρούν.
Χιλιάδες διαδηλωτές, ωστόσο, παρέμειναν στο σημείο μέχρι και την νέα ανακοίνωση του Γιουν Σουκ Γέολ για άρση του στρατιωτικού νόμου.
Το ενδεχόμενο να παραμείνει πλέον στην προεδρία της χώρας είναι εξαιρετικά αμφίβολο.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, Χαν Ντονγκ-χουν, έκρινε σήμερα ότι πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει για την απόφαση να επιβάλει στρατιωτικό νόμο τη νύχτα: «Ο πρόεδρος οφείλει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τραγική κατάσταση αμέσως και λεπτομερώς», ενώ «όλοι όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν».
{https://www.youtube.com/watch?v=WA44djuE6sA&ab_channel=GlobalNews}
Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ενώ ο Ντονγκ-χουν κάλεσε σήμερα να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν και να παραιτηθούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος εισηγήθηκε ο Γιουν να αποπεμφθεί από το κόμμα, αλλά - όπως υποστήριξε - τα στελέχη της παράταξης δεν συναινούν.
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα πως θα κάνει μήνυση για «ανταρσία» στον πρόεδρο της χώρας και κορυφαία στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.
«Θα καταθέσουμε μήνυση για ανταρσία» εναντίον του κ. Γιουν, των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών και «προσωπικοτήτων-κλειδιών του στρατού και της αστυνομίας», ιδίως των αρμόδιων για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου - πρόκειται για τον πτέραρχο και τον αρχηγό της αστυνομίας.
Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της χώρας ανακοίνωσε πως προκηρύσσει «γενική απεργία επ’ αόριστον» έως ότου ο πρόεδρος παραιτηθεί. Η Συνομοσπονδία Κορεατικών Συνδικάτων, με όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του.
Ως το μεσημέρι, ο πρόεδρος Γιουν δεν είχε εμφανιστεί ξανά δημόσια.