Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε χθες Πέμπτη πως θα εξαπολύσει «εντατικό πόλεμο» σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και τη Χεζμπολάχ.
Μερικές ώρες νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε προχωρήσει σε αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον εγκατάστασης της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο - τον πρώτο αφότου άρχισε να εφαρμόζεται η ανακωχή που υποτίθεται έβαλε τέλος στον πόλεμο με το σιιτικό κίνημα.
Αφότου άρχισε η κατάπαυση του πυρός, στις 04:00 προχθές Τετάρτη (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι έσπευσαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο και σε νότιους τομείς της Βηρυτού, όπου βρέθηκαν μπροστά σε πελώριες καταστροφές.
Ο λιβανικός στρατός, που άρχισε να αναπτύσσει άνδρες και τεθωρακισμένα στο νότιο τμήμα της επικράτειας, κατηγόρησε χθες το Ισραήλ πως παραβίασε «επανειλημμένα» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Αν είναι απαραίτητο, θα διατάξω» τον στρατό να διεξαγάγει «εντατικό πόλεμο σε περίπτωση παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός», διεμήνυσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από χθες στις 17:00 ως τις 07:00 σήμερα στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας, που γειτονεύει με το βόρειο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, αφού «άνοιξε πυρ» προς την κατεύθυνση «υπόπτων (...) που παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός».
Εξάλλου ισραηλινό αεροσκάφος στοχοποίησε «δασική περιοχή απρόσιτη για τους πολίτες» στην πόλη Μπαϊσαρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάζι Έιντ, ο δήμαρχος της.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως εντόπισε εγκατάσταση που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ «για την αποθήκευση ρουκετών μέσης εμβέλειας στον νότιο Λίβανο» και «εξουδετέρωσε την απειλή» με την αεροπορική επιδρομή.
Πρόσθεσε πως στοιχεία του «παραμένουν στον νότιο Λίβανο και δρουν για να τηρηθεί» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Τουλάχιστον δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν στο χωριό Μαρκάμπα, στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Ο λιβανικός στρατός συνεχίζει την ανάπτυξή του, εγκαθιστώντας «οδοφράγματα ελέγχου», ανέφερε χθες πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις τάξεις του, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως αποφεύγονται προς το παρόν «τομείς όπου παραμένει ο ισραηλινός στρατός».
Προβληματικοι εξαρχής οι όροι της εκεχειρίας
Η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δίνει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προθεσμία 60 ημερών για να αποσυρθούν προοδευτικά από τον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ υποχρεούται να αναδιπλωθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, και να διαλύσει στρατιωτικές υποδομές της στον νότιο Λίβανο.
Η συμφωνία είναι βασισμένη στην απόφαση 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά.
Το Ισραήλ λέει πως διατηρεί «πλήρη ελευθερία στρατιωτικής δράσης στον Λίβανο», σε περίπτωση που «η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία κι αποπειραθεί να επανεξοπλιστεί», ενώ από την πλευρά της, η σιιτική οργάνωση διαβεβαιώνει πως οι μαχητές της «θα παραμείνουν απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν (...) τις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού».
Μολονότι αποκεφαλισμένη - η ηγεσία της αποδεκατίστηκε εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών - η Χεζμπολάχ παραμένει μείζων παράγοντας στο λιβανικό πολιτικό σκηνικό. Μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εκλογή νέου προέδρου, η οποία στάθηκε αδύνατη τα τελευταία δυο χρόνια εξαιτίας των πολιτικών διενέξεων.
Το κοινοβούλιο αναμένεται τώρα να συνεδριάσει την 9η Ιανουαρίου για την εκλογική διαδικασία αυτή, σύμφωνα με το ANI.