Ο Τζέφρι Σακς οικονομολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου της Κολούμπια είναι ο άνθρωπος που επικαλείται ο Ίλον Μασκ για να εξηγήσει το κρυφό σχέδιο πίσω απο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Σακς έχει μιλήσει για το πώς ΗΠΑ και δυτικοί προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ο Μασκ, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει υπερυπουργείο στην νέα διοίκηση Τραμπ, επιμένει να τουιτάρει τις αναλύσεις του Τζέφρι Σακς προϊδεάζοντας ίσως για το τι θα ακολουθήσει.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το απόγευμα της Τετάρτης ο Ίλον Μασκ ανάρτησε ένα βίντεο με τον Τζέφρι Σακς να εξηγεί πώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Γιατί έγινε ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Θα προσπαθήσω να εξηγήσω μέσα σε δύο λεπτά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν είναι μία επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία με την έννοια που μας την λένε κάθε μέρα. Αυτό ξεκίνησε το 1990, όταν ο Τζέιμς Μπέικερ 3ος, ΥΠΕΞ τότε των ΗΠΑ, είπε στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί ούτε μία ίντσα προς τα ανατολικά αν συμφωνήσεις στην ενοποίηση της Γερμανίας. ΟΙ ΗΠΑ τότε έκλεψαν. Είχαν ήδη ξεκινήσει το 1994 όταν ο Κλίντον συμφώνησε σε ένα σχέδιο να επεκτείνει το ΝΑΤΟ μέχρι την Ουκρανία. Τότε ήταν που οι αποκαλούμενοι νεοσυντηριτικοί ανέλαβαν δράση».
»Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ξεκίνησε το 1999 με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Δημοκρατία της Τσεχίας. Μετά οι ΗΠΑ ηγήθηκαν των βομβαρδισμών στην Σερβία το 1999 και αυτό ήταν η χρήση του ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το Σεράγεβο, επί 78 μέρες ασταμάτητα για να διαλύσουν τη χώρα. Αυτό δεν άρεσε στους Ρώσους τόσο πολύ. Αλλά ακόμα και ο Πούτιν, ξεκίνησε να κινείται υπέρ των ΗΠΑ και της Δύσης με το ερώτημα μήπως πρέπει να εισχωρήσουμε και εμείς στο ΝΑΤΟ, όταν υπήρχε ακόμα η ιδέα μιας αμοιβαίας σχέσης σεβασμού.
»Μετά ακολούθησε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, το Αφγανιστάν και η Ρωσία είπε θα σας στηρίξουμε. Το 2002 οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι δεν δεσμεύονται από την Αντιβαλλιστική Συνθήκη που είχαν υπογράψει με την πρώην ΕΣΣΔ. Αυτό που έκαναν ήταν να «πυροδοτήσουν» τα βαλλιστικά συστήματα των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη, που η Ρωσία είδε ως μία άμεση απειλή στην της εθνική ασφάλεια, κάνοντας δυνατό ένα πυραυλικό χτύπημα που θα ήταν μόλις λίγα λεπτά μακριά από τη Μόσχα.
Interesting pic.twitter.com/61G9RKibAY
— Elon Musk (@elonmusk) November 12, 2024
Η ανατροπή της «ουδετερότητας»
Ο Σακς συνεχίζει λέγοντας πως «το 2004- 2005 ενεπλάκησαν σε μία πρώτη, ήπια αλλαγή διακυβέρνησης στην Ουκρανία, στην αποκαλούμενη «πορτοκαλί επανάσταση», αλλά το 2009 ο Γιανουκόβιτς κέρδισε τις εκλογές και έγινε πρόεδρος και το 2010 (ξεκίνησε) η δράση στη βάση της ουδετερότητας για την Ουκρανία. Έτσι στις 22 Φεβρουαρίου 2014 οι ΗΠΑ συμμετείχαν ενεργά στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς.
»Τότε η υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σχεδίαζαν για εβδομάδες την αλλαγή κυβερνητικού καθεστώτος στην Ουκρανία. Έτσι (οι ΗΠΑ) έφτιαξαν τη νέα κυβέρνηση. Και τότε οι ΗΠΑ είπαν τώρα το ΝΑΤΟ αλήθεια θα διευρυνθεί και ο Πούτιν έλεγε σταματήστε, υποσχεθήκατε ότι δεν θα γίνει επέκταση του ΝΑΤΟ. Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία 7 ακόμα κράτη, στην «περιοχή της μη επέκτασης». Και στις 15 Δεκεμβρίου 2021 ο Πούτιν έφερε στο τραπέζι ένα προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ- Ρωσίας για την εθνική ασφάλεια στη βάση του ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ. Ξεκίνησαν ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και πέντε μέρες μετά ο Ζελένσκι είπε εντάξει ουδετερότητα.
»Και μετά οι ΗΠΑ και η Βρετανία είπαν όχι, όχι, σας στηρίζουμε, πολεμήστε, θα πεθάνετε όλοι αλλά σας στηρίζουμε. Έχουμε 600.000 θανάτους Ουκρανών από την ημέρα που ο Μπόρις Τζόνσον πέταξε μέχρι το Κίεβο για να τους πει να είσαι γενναίοι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε αυτό που μας λένε κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρελό σαν τον Χίτλερ (Πούτιν), είναι ολοκληρωτικά ψεύτικη ιστορία που είναι το αφήγημα των ΗΠΑ. Παίζουμε παιχνίδια εδώ. Οπότε θεός φυλάξει, αν έρθει μία πυρηνική δύναμη» είπε ο καθηγητής Σακς.
Ο Μπάιντεν και ο «απρόκλητος» πόλεμος του Πούτιν
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σακς η διακυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί τη λέξη «απρόκλητος» για τον Πούτιν και τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ασταμάτητα. Τα φιλικά προς τον Μπάιντεν ΜΜΕ «απλώς παπαγαλίζουν όσα λέει ο Λευκός Οίκος. Οι New York Times είναι ο κύριος ένοχος, που περιγράφει την εισβολή ως «απρόκλητη» τουλάχιστον 26 φορές, σε πέντε editorials, 14 στήλες γνώμης από συντάκτες των NYT και επτά άρθρα γνώμης άλλων συντακτών.
Στο παρελθόν ο Σακς έχει τονίσει ότι «υπήρχαν στην πραγματικότητα δύο κύριες προκλήσεις των ΗΠΑ. Η πρώτη ήταν η πρόθεση των ΗΠΑ να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία προκειμένου να περικυκλώσουν τη Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από χώρες του ΝΑΤΟ (Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Γεωργία).
»Η δεύτερη ήταν ο ρόλος των ΗΠΑ στην εγκατάσταση ενός ρωσοφοβικού καθεστώτος στην Ουκρανία με τη βίαιη ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο του 2014. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε με την ανατροπή του Γιανουκόβιτς πριν από εννέα χρόνια, όχι τον Φεβρουάριο του 2022, όπως θέλουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι ηγέτες της G7 να πιστεύουμε».
Το κλειδί για την ειρήνη στην Ουκρανία
Ο Τζέφρι Σακς επιμένει ότι «το κλειδί για την ειρήνη στην Ουκρανία είναι μέσω διαπραγματεύσεων που θα βασίζονται στην ουδετερότητα της Ουκρανίας και στη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».
Ο Μπάιντεν και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του αρνούνται να συζητήσουν αυτές τις ρίζες του πολέμου, όμως όπως λέει. Η αναγνώρισή τους θα υπονόμευε την κυβέρνηση Μπάιντεν με τρεις τρόπους, όπως σημειώνει.
Πρώτον, θα αποκάλυπτε το γεγονός ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή να είχε σταματήσει νωρίς, γλιτώνοντας την Ουκρανία από την τρέχουσα καταστροφή της και τις ΗΠΑ πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες μέχρι σήμερα. Δεύτερον, θα αποκάλυπτε τον προσωπικό ρόλο του Προέδρου Μπάιντεν στον πόλεμο ως συμμετέχοντα στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς και πριν από αυτό ως ένθερμο υποστηρικτή του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος και πολύ πρώιμο υποστηρικτή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Και τρίτον, θα πίεζε τον Μπάιντεν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπονομεύοντας τη συνεχιζόμενη πίεση της κυβέρνησης για διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Τα αρχεία δείχνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας υποσχέθηκαν επανειλημμένα στον τότε Σοβιετικό Πρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί «ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά» όταν η Σοβιετική Ένωση διέλυσε τη στρατιωτική συμμαχία του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Όταν οι ΗΠΑ «πούλησαν» τη Ρωσία
Ωστόσο, ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για την επέκταση του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολύ πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν να γίνει πρόεδρος της Ρωσίας. Το 1997, ο ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας Zbigniew Brzezinski διατύπωσε το χρονοδιάγραμμα επέκτασης του ΝΑΤΟ με αξιοσημείωτη ακρίβεια.
Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ και οι ηγέτες της ίδιας της Ουκρανίας γνώριζαν καλά ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο. Ο μεγάλος Αμερικανός λόγιος-πολιτευτής Τζορτζ Κένναν χαρακτήρισε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ «μοιραίο λάθος», γράφοντας στους New York Times ότι, «μια τέτοια απόφαση μπορεί να αναμένεται να πυροδοτήσει τις εθνικιστικές, αντιδυτικές και μιλιταριστικές τάσεις στη ρωσική γνώμη, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ρωσικής δημοκρατίας, για να επαναφέρουμε την ατμόσφαιρα του ψυχρού πολέμου στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και να ωθήσουμε τη ρωσική εξωτερική πολιτική σε κατευθύνσεις που σίγουρα δεν μας αρέσουν» όπως σημειώνει.
Ο υπουργός Άμυνας του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, Γουίλιαμ Πέρι, σκέφτηκε να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αναπολώντας αυτή την κρίσιμη στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Πέρι είχε πει το 2016 πως «η πρώτη μας ενέργεια που μας οδήγησε πραγματικά σε κακή κατεύθυνση ήταν όταν το ΝΑΤΟ να αρχίσει να διευρύνεται, με την εισχώρηση εθνών της Ανατολικής Ευρώπης, μερικά από αυτά συνορεύουν με τη Ρωσία. Εκείνη την εποχή, συνεργαζόμασταν στενά με τη Ρωσία και είχαν αρχίσει να συνηθίζουν στην ιδέα ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι φίλος παρά εχθρός... αλλά ένιωθαν πολύ άβολα που είχαν το ΝΑΤΟ ακριβώς στα σύνορά τους και έκαναν έντονη έκκληση για εμάς να μην προχωρήσουμε.
«Η Ρωσία όχι μόνο αντιλαμβανόταν την περικύκλωση και τις προσπάθειες υπονόμευσης της επιρροής της στην περιοχή, αλλά φοβόταν επίσης απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες που θα επηρέαζαν σοβαρά τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας. Οι ειδικοί λένε ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι οι ισχυροί διχασμοί στην Ουκρανία σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με μεγάλο μέρος της εθνο-ρωσικής κοινότητας ενάντια στην ένταξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη διάσπαση, μέσω της βίας ή, στη χειρότερη, ενός εμφυλίου πολέμου. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η Ρωσία θα έπρεπε να αποφασίσει εάν θα παρέμβει. Μια απόφαση που δεν θέλει να αντιμετωπίσει η Ρωσία».
Οι Ουκρανοί ηγέτες γνώριζαν
Οι ηγέτες της Ουκρανίας γνώριζαν ξεκάθαρα ότι η πίεση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα σήμαινε πόλεμο. Ο πρώην σύμβουλος Ζελένσκι, ο Oleksiy Arestovych δήλωσε σε συνέντευξή του το 2019 «ότι το τίμημα για την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ είναι ένας μεγάλος πόλεμος με τη Ρωσία».
Μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς ξέσπασε ο πόλεμος στο Ντονμπάς και η Ρωσία διεκδίκησε την Κριμαία. Η νέα ουκρανική κυβέρνηση έκανε έκκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ όπλισαν και βοήθησαν στην αναδιάρθρωση του ουκρανικού στρατού για να τον καταστήσει διαλειτουργικό με το ΝΑΤΟ. Το 2021, το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκαν εκ νέου για το μέλλον της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Αμέσως πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ βρέθηκε στο επίκεντρο. Το προσχέδιο της Συνθήκης ΗΠΑ-Ρωσίας του Πούτιν (17 Δεκεμβρίου 2021) ζητούσε να σταματήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της Ρωσίας έθεσαν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως αιτία πολέμου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας στις 21 Φεβρουαρίου 2022. Στην ομιλία του προς τον ρωσικό λαό εκείνη την ημέρα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν κεντρικός λόγος για την εισβολή.
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία εμπόδισαν τη λήξη του πολέμου
Τον Μάρτιο του 2022, η Ρωσία και η Ουκρανία ανέφεραν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις προς τον τερματισμό του πολέμου με βάση την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Naftali Bennett, πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος ήταν διαμεσολαβητής, ήταν κοντά μία συμφωνία αλλά ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία την εμπόδισαν.
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει απρόκλητη τη ρωσική εισβολή, η Ρωσία επεδίωξε διπλωματικές επιλογές το 2021 για να αποφύγει τον πόλεμο. Ο Μπάιντεν απέρριψε τη διπλωματία, επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα λόγο για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν εμπόδισε ξανά το διπλωματικό τέλος του πολέμου.
«Αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του πολέμου, καταλαβαίνουμε γιατί τα όπλα των ΗΠΑ δεν θα τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο» σημειώνει ο Σακς. Προσθέτει πως η Ρωσία θα κλιμακώσει όσο χρειάζεται για να αποτρέψει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Το κλειδί για την ειρήνη στην Ουκρανία είναι μέσω διαπραγματεύσεων που βασίζονται στην ουδετερότητα της Ουκρανίας και στη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η επιμονή της κυβέρνησης Μπάιντεν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχει καταστήσει την Ουκρανία θύμα εσφαλμένων και ανέφικτων στρατιωτικών φιλοδοξιών των ΗΠΑ. «Είναι καιρός να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι διαπραγματεύσεις να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία» καταλήγει ο καθηγητής.
«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να έχει μια ομαλή διαδρομή με τον Τραμπ. Θα έλεγα στους Ευρωπαίους ηγέτες: σταματήστε να ακολουθείτε τόσο πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες!» επέμεινε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Euronews.
»Η Ευρώπη ακολούθησε τις ΗΠΑ στον πόλεμο με την Ουκρανία. Ξέρετε, η κυρίαρχη ιδέα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προήλθε μόνο από τη Ρωσία είναι ψευδής. Ξεκίνησε από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ υπό τις ΗΠΑ. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα το έλεγαν ποτέ. Είπαν, λοιπόν, είμαστε με τις ΗΠΑ. Αυτή είναι η διατλαντική συμμαχία. Δεν λέω να έχουμε εχθρότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τη δική της πορεία» επέμεινε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Euronews.