Ο ηγέτης του CDU, Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τον Όλαφ Σολτς να προχωρήσει άμεσα σε ψήφο εμπιστοσύνης, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
Ο Φρίντριχ Μερτς- που θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί τον Σολτς στη θέση του καγκελαρίου- αναμένεται να είναι ο πιο κερδισμένος από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Βερολίνο, σημειώνει ο Guardian.
Το βράδυ της Τετάρτης ο Όλαφ Σολτς καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ. Αμέσως μετά ο καγκελάριος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τον οδικό χάρτη για τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με αυτά που είπε, η ψήφος εμπιστοσύνης θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο.
Όμως, το πρωί της Πέμπτης ο Μερτς απέρριψε αυτό το σχέδιο, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αναβάλουμε έως τον Ιανουάριο την ψήφο εμπιστοσύνης». Το βράδυ της Τετάρτης ήταν το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού και κατά συνέπεια το τέλος αυτής της εντολής, υπογράμμισε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU ομόφωνα αποφάσισε ότι ο Σολτς πρέπει να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης έως την επόμενη εβδομάδα «το αργότερο», δήλωσε ο Μερτς. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα έχει 21 ημέρες για να διαλύσει τη Μπούντεσταγκ, ανοίγοντας πιθανότατα τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου.
Συνάντηση Μερτς και Σολτς
Ο Μερτς δήλωσε ότι αυτές οι τρεις εβδομάδες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εποικοδομητικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στο CDU και τα άλλα δύο κόμματα που παραμένουν στην κυβέρνηση, τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και τους Πράσινους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πιεστικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων ο προϋπολογισμός. Ο Μερτς έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον Σολτς και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τον Σταϊνμάιερ.
Η διαμάχη για τον προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες επέφερε την τελική ρήξη με το FDP και ο Σολτς εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό με την κεντροδεξιά. «Σαφώς είμαι έτοιμος για συζητήσεις και για να αναλάβω ευθύνη», δήλωσε ο Μερτς, αλλά υπονόησε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αν ο Σολτς σκοπεύει να καθυστερήσει μια νέα πολιτική αρχή για τη χώρα.
Πιο σκληρά το έθεσε η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε ότι η Γερμανία, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, «απλά δεν έχει την πολυτέλεια να είναι σε κώμα καγκελαρίου». Επίσης, σχολίασε ότι το να επιτραπεί σε μια κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή να συνεχίσει έως την άνοιξη αποτελεί ασέβεια προς τους ψηφοφόρους.
Το ακροδεξιό AfD- που επίσης αναμένεται να βγει κερδισμένο από την κυβερνητική κρίση- επίσης πιέζει για εκλογές το ταχύτερο δυνατό.
Από την άλλη η υπουργός Εξωτερικών, η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, υπερασπίστηκε το χρονοδιάγραμμα του Όλαφ Σολτς, αναφέροντας ότι «ανοίγει τον δρόμο για μια συντεταγμένη μετάβαση», δίνοντας χρόνο στα κόμματα να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους.
«Η τάξη είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς», δήλωσε η Μπέρμποκ, αναφερόμενη στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και στη «βασική ευθύνη» που έχει η Γερμανία στην Ευρώπη, ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Πηγή: Guardian