Ο Όλαφ Σολτς καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, σε μια κίνηση που βυθίζει τη Γερμανία σε κρίση, καθώς διαφαίνεται η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου. Αν δεν την εξασφαλίσει που είναι το πιθανότερο, οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν έως τα τέλη Μαρτίου το αργότερο.
Απόψε οι επικεφαλής του εύθραυστου τρικομματικού συνασπισμού συναντήθηκαν σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτραπεί η κρίση, κάτι που δεν επιτεύχθηκε τελικά.
Ο αρχηγός του FDP φέρεται να πρότεινε στον Όλαφ Σολτς να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για τις αρχές του 2025- ως λύση για την άρση του αδιεξόδου για τον προϋπολογισμό- κάτι που απέρριψε ο καγκελάριος. Ο Λίντνερ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πλέον κοινός τόπος μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη, μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την BILD, ο καγκελάριος «πρόλαβε» τον επικεφαλής του FDP, ο οποίος φαίνεται να σχεδίαζε να τερματίσει αύριο τον συνασπισμό του κόμματός του με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους και στη συνέχεια θα απέσυρε τους υπουργούς του. «Όλα ήταν προετοιμασμένα», γράφει η εφημερίδα.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η καρατόμηση του Λίντνερ θα οδηγήσει και στην αποχώρηση του FDP από την κυβέρνηση, σημειώνει το Reuters. Χωρίς αυτό το κόμμα, ο Σολτς θα μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, είτε μόνο των Σοσιαλδημοκρατών, είτε σε συνεργασία με τους Πράσινους.
Η ρήξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων λόγω του προϋπολογισμού βάθυνε περισσότερο τις τελευταίες ημέρες. Το κλίμα επιδείνωσε και κείμενο θέσεων του Λίντνερ, στο οποίο απαιτούσε συγκεκριμένα μέτρα με στόχο την οικονομική ανάκαμψη. Πολλά από αυτά όμως τα απέρριψαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ του Όλαφ Σολτς, του υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και του Κρίστιαν Λίντνερ. Η αποψινή συνάντηση στην καγκελαρία, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θεωρούνταν η τελευταία προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.
Σολτς: Ανεύθυνη η συμπεριφορά του Λίντνερ
Μετά την αποτυχημένη σύσκεψη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και την αποπομπή του Κρίστιαν Λίντνερ, ο Όλαφ Σολτς έκανε ανακοινώσεις, στις οποίες ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον πρώην, πλέον, υπουργό Οικονομικών.
Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι έκανε μια συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, στην οποία «έλαβε υπόψη τις προτάσεις του FDP». Η πρόταση αυτή έχει τέσσερις πυλώνες: προσιτό ενεργειακό κόστος, στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, υποστήριξη για εταιρείες και για την Ουκρανία.
Όμως, ο Κρίστιαν Λίντνερ δεν συμφώνησε. «Δεν θέλω να υποβάλω τη χώρα μας σε τέτοια συμπεριφορά», υπογράμμισε ο Σολτς. Μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η Γερμανία «πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της, μεταξύ άλλων εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου», υπογράμμισε.
«Όποιος δεν δέχεται μια συμβιβαστική πρόταση σε μία τέτοια κατάσταση, ενεργεί ανεύθυνα. Δεν μπορώ να το επιτρέψω αυτό ως καγκελάριος», τόνισε και κατηγόρησε τον Λίντνερ ότι «μπλόκαρε νόμους που δεν είχαν σχέση με το ζήτημα, ενεργώντας κομματικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη για περαιτέρω συνεργασία.
«Όποιος θέλει να κυβερνήσει, πρέπει να συνεργαστεί. Ο Λίντνερ δεν ενδιαφέρεται για αυτό, αλλά για τη δική του ατζέντα, την επιβίωση του κόμματός του», τόνισε, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη αυτή τη συμπεριφορά, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.