Διεθνή

ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν νέες κυρώσεις στο Ιράν, «κλειδώνουν» οι αποφάσεις στο Ισραήλ

ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν νέες κυρώσεις στο Ιράν, «κλειδώνουν» οι αποφάσεις στο Ισραήλ
Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν: Στην κορυφή της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η επίθεση της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου

«Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του» για την ανάπτυξη «drones και πυραύλων», των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

«Αυτές οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες», συνέχισε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ακόμη κατέστησε σαφές πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας τους για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα νέα πλήγματα με drones και πυραύλους από το Ιράν.

«Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν με δικές τους κυρώσεις», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που μοιάζει να συντονίζει τα βήματα με τις Βρυξέλλες.

Η ιδέα είναι «να μεγεθυνθεί το προϋπάρχον καθεστώς (κυρώσεων) με στόχο τα ιρανικά drones», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, έπειτα από έκτακτη σύνοδο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, με τους ΥΠΕΞ των 27.

Όπως είπε, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ τόνισε ότι οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι υπουργοί να μπορέσουν να τη συζητήσουν εκ νέου σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η πρόταση της ΕΕ θα επεκτείνει ένα καθεστώς κυρώσεων προκειμένου να περιοριστεί η προμήθεια ιρανικών drones και πυραύλων στη Ρωσία, καθώς και σε «πληρεξούσιους» του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

«Το Ιράν δεν θα βγει αλώβητο» 

Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο προξενικό παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Σχεδόν το σύνολο των πυραύλων και των drones καταστράφηκαν πριν πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια, ωστόσο επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε χθες Τρίτη πως το Ιράν δεν θα βγει «αλώβητο» μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση αυτή.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποφασίσει με ποιον τρόπο θα απαντήσουν στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει απόφαση για τον χρόνο που θα γίνει αυτό.

«Ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα», σημείωνε την Τρίτη η Jerusalem Post χαρακτηρίζoντας σύνθετες τις προετοιμασίες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι υποτιθέμενες επιλογές που έχουν οι IDF είναι είτε να χτυπήσουν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή βαλλιστικών πυραύλων - που εμπλέκονται άμεσα στο χτύπημα του Ιράν - είτε να δολοφονήσουν συγκεκριμένα άτομα και αξιωματούχους του IRGC στο εξωτερικό μαζί με τους συνεργάτες τους, είτε να προχωρήσουν ακόμα και σε μια μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο.