Διεθνή

Γιατί ο Trump φοβάται την «μάγισσα» Taylor Swift

INSTAGRAM INSTAGRAM
Ο ρόλος του «φαινόμενου» Taylor Swift στις Αμερικανικές Εκλογές

Αν χρειαζόταν να προσπαθήσει κανείς να αναλύσει το φαινόμενο Taylor Swift, θα έπρεπε να γράψει «εγκυκλοπαίδεια», για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου. H Taylor Swift, είναι μία πρωτοφανής στα χρονικά, περίπτωση ανθρώπου του παγκόσμιου Star System της μουσικής, που το 2023 το περιοδικό TIMES, ανέδειξε σε μοναδικό πρόσωπο της χρονιάς.

Η τελευταία της περιοδεία, «Eras Tour», κυριολεκτικά «κόβει χρήμα», αφού σπάει όλα τα ρεκόρ και δημιουργεί «Swift-Quakes», όπου πραγματοποιείται. Έχει ήδη αποφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην τραγουδίστρια και εκτιμάται ότι συνολικά θα της αποφέρει πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και κάπου εδώ, στην εξίσωση της ζωής της, μπαίνει η πολιτική και οι αμερικανικές εκλογές, για τις οποίες κάποιοι, την θεωρούν άσσο στο μανίκι του προέδρου Biden και εχθρό του Donald Trump, συνεργάτες του οποίου ξεκίνησαν ήδη τις συνωμοσιολογίες.

Η Taylor Swift, στις προηγούμενες εκλογές, το 2020, υποστήριξε τον πρόεδρο Biden και οι πολιτικοί αναλυτές δεν ήταν δύσκολο να καταλάβουν την επιρροή της τραγουδίστριας, που έχει πάνω από 280 εκατομμύρια ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα. Μία… κουβέντα της αρκεί, να αλλάξει το κλίμα και την ατζέντα και αυτό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το επιτελείο Biden.

Στις 5 Μαρτίου η Taylor Swift έστειλε μέσω Instagram ένα μήνυμα στο κοινό της, προτρέποντας τους 282 εκατ. ακόλουθούς της να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των ΗΠΑ.

«Σήμερα, 5 Μαρτίου, είναι οι προκριματικές προεδρικές εκλογές στο Τενεσί και σε άλλες 16 πολιτείες. Ήθελα να σας υπενθυμίσω να ψηφίσετε τους ανθρώπους που σας εκπροσωπούν περισσότερο στην εξουσία. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, προγραμματίστε να ψηφίσετε σήμερα. Είτε βρίσκεστε στο Τενεσί, είτε κάπου αλλού στις ΗΠΑ, ελέγξτε τα εκλογικά σας κέντρα και τις ώρες ψηφοφορίας στο vote.org».

Από την άλλη, οι συντηρητικοί, ξεκίνησαν τις ιστορίες συνομωσιών. Θεωρούν την «υπόθεση Swift», για την χειραγώγηση των ψηφοφόρων, ενορχηστρωμένη από το Πεντάγωνο. Μάλιστα, ο παρουσιαστής του Fox, Jesse Watters, αναφέρθηκε στη θεωρία, υποδηλώνοντας ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την Swift, ειδικά σε σχέση με τις εμφανίσεις της σε αγώνες NFL, είναι ενδεικτική της εμπλοκής της σε αυτήν την ψυχολογική επιχείρηση. H «σχέση» της τραγουδίστριας, με τον Travis Kelce, των Kansas City Chiefs, «φοβίζει» τους «campaign managers», αφού την θεωρούν άκρως επιδραστική, στην περίπτωση που το ζευγάρι πάρει θέση, στο πλευρό κάποιου υποψηφίου.

Μπορεί όμως μία προσωπικότητα όπως η Taylor Swift, να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο τους ψηφοφόρους;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Monmouth που δημοσιεύθηκε πριν λίγες εβδομάδες, η Swift συγκεντρώνει 39% ευνοϊκή αξιολόγηση, 13% δυσμενή αξιολόγηση και 43% δηλώνει ότι δεν έχει γνώμη γι’ αυτήν. Μεταξύ όσων έχουν άποψη, το 75% έχει θετική γνώμη.

Σε δημοσκόπηση της Redfield & Wilton Strategies, για λογαριασμό του περιοδικού Newsweek, το 18% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι «πιο πιθανό», να ψηφίσουν έναν υποψήφιο, τον οποίο υποστηρίζει η Swift.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που έγινε πέρσι, οι θαυμαστές της Taylor, προέρχονται από το 70% του εκλογικού σώματος, ενώ το 53% των Αμερικανών δηλώνουν οπαδοί της.

Η επιρροή που μπορεί να έχει μία ενδεχόμενη δήλωση στήριξης από την Swift υπέρ του Biden, φέρνει στη μνήμη το αντίστοιχο περιστατικό με τη δήλωση της Oprah Winfrey υπέρ του Barack Obama, στις προεδρικές εκλογές του 2008. Μια μελέτη τότε, έδειξε ότι έδωσε στον Obama, περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους κατά τη διάρκεια της προκριματικής μάχης του με τη Clinton.

Για να καταλάβουμε τη μοναδικότητα του φαινομένου Taylor Swift, ας αναφερθούμε με ελάχιστα λόγια στο τι έχει καταφέρει έως τώρα, «πουλώντας», αποκλειστικά και μόνο τη μουσική της.

Έκανε το πρώτο της συμβόλαιο στην ηλικία των 14 ετών. Γρήγορα κατάλαβε, ότι οι δισκογραφικές εταιρείες, παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις. Και έκανε κάτι που δεν είχε κανείς τολμήσει έως τότε. Κατηγόρησε ότι τις εταιρείες, ότι πούλησαν τα δικαιώματα των τραγουδιών της, χωρίς τη συναίνεσή της. Πήρε πίσω τα δικαιώματα και ηχογράφησε εκ νέου τα cd της. Έτσι κέρδισε πολλαπλάσια χρήματα, σοκάροντας την παγκόσμια μουσική βιομηχανία.

Το ίδιο έκανε και με την τελευταία της συναυλία. Συμφώνησε με αλυσίδα κινηματογράφων, να πουλήσει την ομώνυμη ταινία και απέρριψε τις προτάσεις των μεγάλων στούντιο του Χόλυγουντ. Τα έσοδά της από τα εισιτήρια, εκτοξεύτηκαν στο 57%.

Μπορεί λοιπόν κανείς εύκολα να καταλάβει τι φοβάται ο τέως πρόεδρος Donald Trump. Και για το λόγο αυτό, οι σύμβουλοί του, έχουν ήδη ξεκινήσει το κυνήγι της «μάγισσας Taylor».