Διεθνή

Στη δικαιοσύνη η Τζόρτζια Μελόνι, για deepfake πορνογραφικά βίντεο

Στη δικαιοσύνη η Τζόρτζια Μελόνι, για deepfake πορνογραφικά βίντεο Φωτογραφία: EPA
Η Τζόρτζια Μελόνι διεκδικεί αποζημίωση 100.000 ευρώ για deepfake πορνογραφικά βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει στις 2 Ιουλίου σε δικαστήριο της πόλης Σάσαρι στη Σαρδηνία. Η υπόθεση αφορά deepfake πορνογραφικά βίντεο της Τζόρτζια Μελόνι προτού αναλάβει πρωθυπουργός, το 2022.

Κατηγορούμενοι είναι ένας 40χρονος, που εκτιμάται ότι δημιούργησε τα βίντεο και ο 73χρονος πατέρας του. Η αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη τους εντοπίζοντας τη συσκευή από την οποία αναρτήθηκαν τα βίντεο.

Αμφότεροι κατηγορούνται για δυσφήμιση, σύμφωνα με το BBC. Τα βίντεο αναρτήθηκαν σε αμερικανική πορνογραφική ιστοσελίδα και συγκέντρωσαν εκατομμύρια views σε διάστημα αρκετών μηνών.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο επιδικάσει την αποζημίωση που διεκδικεί, η Τζόρτζια Μελόνι θα δωρίσει τα 100.000 ευρώ για τη στήριξη γυναικών που έχουν υποστεί έμφυλη βία, σύμφωνα με τη νομική ομάδα της.

Το ποσό είναι «συμβολικό» και η απαίτηση για αποζημίωση έχει στόχο να «σταλεί ένα μήνυμα» σε γυναίκες που έχουν υποστεί αυτού του είδους την κατάχρηση εξουσίας προκειμένου να μην φοβούνται να κινηθούν δικαστικά, δήλωσε η δικηγόρος της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Μαρία Τζούλια Μαρόνγκιου.