Διεθνή

Η Τουρκία διέψευσε τα περί όρων σχετικά με τις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο στη συμφωνία για τα F-16

Η Τουρκία διέψευσε τα περί όρων σχετικά με τις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο στη συμφωνία για τα F-16
Διαψεύδει η Τουρκία τους ισχυρισμούς ότι στη συμφωνία για τα F-16 υπάρχει όρος να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον οποιασδήποτε χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, άρα και κατά της Ελλάδας.

Αυτό που είχε γίνει γνωστό είναι πως οι ΗΠΑ θα έδιναν τελικά τα F-16 στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα πέτυχε να πάρει αυτό που ήθελε με τον εκβιασμό για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με το OPEN από την τουρκική πλευρά, διαψεύδεται ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε όρος σχετικά με τη χρήση των F-16, κατόπιν και σχετικού αιτήματος από την ελληνική πλευρά για ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας σχετικά με τις πτήσεις των F-16 πάνω από το Αιγαίο

Συγκεκριμένα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν όροι κι ότι τα μαχητικά, όταν παραληφθούν, δεν θα μπορούν να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Σε άτυπη ενημέρωση μέσω διαρροών στους διπλωματικούς συντάκτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μάλιστα ότι είναι «αδιανόητο να δέχτηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς αν ίσχυε, τότε τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας».