Διεθνή

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον πόλεμο», λέει το Ισραήλ - Η ευθεία απειλή στην Χεζμπολάχ

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον πόλεμο», λέει το Ισραήλ - Η ευθεία απειλή στην Χεζμπολάχ Φωτογραφία: ΑΠΕ
Συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ παραχώρησαν ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Μπένι Γκαντζ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου απευθυνόμενος στις οικογένειες των αιχμαλώτων.

«Από την αρχή του πολέμου, δεν σταμάτησα ποτέ να τους σκέφτομαι, δεν σταμάτησα ποτέ να σας σκέφτομαι», είπε.

Ο Νετανιάχου είπε ότι η σημαντική στρατιωτική πίεση του Ισραήλ και η συνεχιζόμενη πολιτική πίεση του άνοιξαν το δρόμο για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα μπορεί να επισκέπτεται τους αιχμαλώτους στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας, απορρίπτοντας κάποιους που το αρνούνται αυτό.

Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει παρά τη συμφωνία για τους αιχμαλώτους

«Ο πόλεμος συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των αιχμαλώτων μας και της εξάλειψης της Χαμάς και της διασφάλισης ότι την επόμενη μέρα μετά τη Χαμάς, η Γάζα δεν θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο οποιουδήποτε κόμματος που ασκεί τρομοκρατία ή διδάσκει τρομοκρατία», λέει ο Νετανιάχου.

«Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών μας τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Κερδίζουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη νίκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επέμεινε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παύσης των μαχών που συμφωνήθηκε στη συμφωνία.

Γκαλάντ: Η επιχείρηση στη Γάζα είναι λεπτή, αποφασιστική, θανατηφόρα

Μιλώντας μετά τον Νετανιάχου, ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ,  Γιοάβ Γκαλάντ, υποσχέθηκε επίσης να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς μετά την εφαρμογή της συμφωνίας αιχμαλωσίας.

«Η επιχείρηση είναι πολύ λεπτή, η επιχείρηση είναι αποφασιστική και η επιχείρηση είναι θανατηφόρα», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ καταφέρνει να διαλύσει τη Χαμάς ως μαχητική δύναμη.

Είπε ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ δημιούργησε τις συνθήκες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

«Είναι ο λόγος για τον οποίο ουσιαστικά συνέστησα να επιχειρήσουμε μέσα στη Γάζα», είπε. «Η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της εξουσίας και όσο πιο βαθιά προχωράμε στην προσπάθειά μας για την επίτευξη των στόχων μας, τόσο πιο πιθανό είναι να απελευθερώσουμε τους αιχμαλώτους μας».

Επαναβεβαίωση για τη δέσμευση να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

«Πρόκειται για μια προσωπική δέσμευση και θα φροντίσω να μεταφραστεί αυτή η δέσμευση και να επιτευχθούν οι στόχοι μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι αισθάνεται γλυκόπικρη εν όψει της εφαρμογής της συμφωνίας απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

Είπε ότι το Ισραήλ θα «εμβαθύνει τις επιχειρήσεις μας και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αυξήσουμε την πίεση στη Χαμάς και να απελευθερώσουμε περισσότερους αιχμαλώτους».

Γκαντζ: Η κυβέρνηση θα παραμείνει σε επαφή με τις οικογένειες των αιχμαλώτων που δεν απελευθερώθηκαν

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Άμυνας αναγνώρισε ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων θα αυξήσει τον πόνο για εκείνους των οποίων οι αγαπημένοι δεν απελευθερώνονται.

«Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να πετύχουμε [την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων]», είπε.

Και πρόσθεσε:

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στην πραγματικότητα επιβλήθηκε σε όλους μας από την πραγματικότητα της κατάστασης. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι σωστή και σέβομαι τις απόψεις τους. Δεν είναι μια εύκολη επιλογή που έπρεπε να κάνουμε, δεν είναι μια εύκολη επιλογή μεταξύ του καλού και του κακού».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στους όρκους για συνέχιση του πολέμου στη Γάζα μετά την εφαρμογή της συμφωνίας απελευθέρωσης αιχμαλώτων, ο Νετανιάχου απάντησε επίσης στις επικρίσεις σχετικά με την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Χαρακτήρισε την απελευθέρωσή τους κίνδυνο, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που πρόκειται να απελευθερωθούν δεν είναι δολοφόνο", αλλά εξακολουθούν να είναι κακοί άνθρωποι.

Είπε ότι το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι που απελευθερώνονται δεν αποτελούν κίνδυνο για τους Ισραηλινούς.

Οι 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που πρόκειται να απελευθερωθούν είναι κυρίως παιδιά που κατηγορούνται για εγκλήματα χαμηλού επιπέδου, όπως ρίψη πέτρας και καταστροφή περιουσίας.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διώκει τακτικά παιδιά σε στρατιωτικά δικαστήρια.

Μήνυμα Γκαντζ στον ηγέτη της Χαμάς

Σύμφωνα με τον Μπένι Γκαντζ, η Χαμάς επιχείρησε «να αγοράσει χρόνο» με τη συμφωνία, ενώ έστειλε μήνυμα στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ στα αραβικά: «Ikhna Sha’ab Sabur».

Στη συνέχεια, ο Γκαντζ επιχείρησε να εξηγήσει τι εννοεί στα εβραϊκά τη φράση που έμαθε από τον Γενικό Στρατηγό, Πόλι Μοντερχάι:

«Είμαστε λαός που έχει μάθει να υποφέρει και της υπομονής. Ένας λαός που επέζησε από το Ολοκαύτωμα και επέστρεψε από την εξορία».

Ένας λαός που έχτισε έναν ισχυρό στρατό και μια ενωμένη και ευημερούσα κοινωνία. Κοιτάμε την αιωνιότητα του Ισραήλ. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω στον πόλεμο, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να νικήσουμε», πρόσθεσε.

Απειλές προς τη Χεζμπολάχ

Επιπλέον, ο Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργός Άμυνας, «προειδοποίησε» ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα μπορούσε να συμβεί και στο νότιο Λίβανο».

«Αυτό που συνέβη στη Γάζα μπορεί να συμβεί και στη Βηρυτό», είπε.