Διεθνή

Παλαιστινιακό: «Εξαφανίζουν» τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για... κατάπαυση του πυρός

Παλαιστινιακό: «Εξαφανίζουν» τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για... κατάπαυση του πυρός Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πρώτα μηνύματα περί κατάπαυσης του πυρός και αποχής από την βία αντικαθίστανται από την «απερίφραστη καταδίκη των τρομοκρατών της Χαμάς»: H υποχώρηση αυτή καταδεικνύει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέγραψε ένα tweet στο οποίο καλούσε σε κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, πρόκειται για τη δεύτερη φορά - τα τελευταία 24ωρα - που Αμερικανός αξιωματούχος διάγραφει κάποιο tweet που ενθαρρύνει την ισραηλινή αυτοσυγκράτηση.

Το tweet του Μπλίνκεν - με αφορμή την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν - αρχικά έγραφε ότι «κάλεσε την Τουρκίας να ζητήσει και εκείνη κατάπαυση του πυρός αλλά και άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς». Η συγκεκριμένη δήλώση διέφερε από την επίσημη αμερικανική ανακοίνωση για την τηλεφωνικής επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ.

Στο νέο tweet, μάλιστα, η κατάπαυση του πυρός αντικαταστάθηκε από το δικαίωμα του Ισραήλ «να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να διασώσει τυχόν ομήρους και να προστατεύσει τους πολίτες του».

Νωρίτερα, το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που προκλήθηκαν.

Καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία και τα αντίποινα. Η τρομοκρατία και η βία δεν λύνουν τίποτα, έγραφε η αρχική δήλωση.

Και αυτή στη συνέχεια διαγράφηκε με γραφείο να αναρτά αντ' αυτού μηνύματα που αναμεταδίδουν τις ειδοποιήσεις της αμερικανικής πρεσβείας προς τους πολίτες επί τόπου.