Διεθνή

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την επίθεση στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την επίθεση στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη Φωτογραφία: ΑΠΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα σήμερα την επίθεση στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη εξαιτίας μιας σχεδιαζόμενης καύσης του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν έντονα σήμερα την επίθεση στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη εξαιτίας μιας σχεδιαζόμενης καύσης του Κορανίου στη Στοκχόλμη και επέκριναν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ για το ότι δεν εμπόδισαν τους διαδηλωτές να παραβιάσουν τη διπλωματική αποστολή.

"Η ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης είναι μια απαραίτητη σφραγίδα δημοκρατίας, όμως αυτό που συνέβη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ήταν μια παράνομη πράξη βίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

"Είναι απαράδεκτο ότι οι Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας δεν ενήργησαν για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές από το να παραβιάσουν το συγκρότημα κτιρίων της Σουηδικής Πρεσβείας για δεύτερη φορά και να προκαλέσουν ζημιές".

Το Ιράκ απέλασε τη Σουηδή πρεσβευτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Στοκχόλμη που οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές να εφορμήσουν και να πυρπολήσουν τη σουηδική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι σε επαφή με τους Σουηδούς εταίρους τους και έχουν προσφέρει υποστήριξη, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μίλερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την ιρακινή κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της ώστε να προστατεύσει όλες τις διπλωματικές αποστολές στο Ιράκ.

"Οι ξένες αποστολές δεν θα πρέπει να είναι στόχοι βίας", ανέφερε ο Μίλερ.