Διεθνή

Τους 41.000 έφτασε η «νεκρική» λίστα στην Τουρκία, παράταση στις προσπάθειες διάσωσης πάνω από μία εβδομάδα με εντολή Ερντογάν

Τους 41.000 έφτασε η «νεκρική» λίστα στην Τουρκία, παράταση στις προσπάθειες διάσωσης πάνω από μία εβδομάδα με εντολή Ερντογάν Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες διάσωσης περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Όλο και περισσότερο μεγαλώνει η «νεκρική» λίστα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 41.000, ενώ πολλοί επιζώντες παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Πολλοί δε είναι οι άστεγοι που έχασαν τα σπίτια τους και μένουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Ο Ερντογάν  μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) την Τρίτη δήλωσε ότι:

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να απομακρύνουμε και τον τελευταίο πολίτη που έχει απομείνει κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν».

Η εκτίμηση των ζημιών των κτιρίων, εκ των οποίων δεκάδες χιλιάδες καταστράφηκαν, θα ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει εντός του μήνα.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλα τα σπίτια που καταστράφηκαν»

Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό ενώ περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια 77χρονη γυναίκα, η Φατμά Γκουνγκόρ, ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια μιας επταώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Αντιγιαμάν, περίπου 212 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.

Φορώντας μια μάσκα οξυγόνου, καλυμμένη με μια κουβέρτα από χρυσό φύλλο και δεμένη σε ένα φορείο, η Gungor μεταφέρθηκε από τους διασώστες από τα ερείπια του κτιρίου σε ένα ασθενοφόρο που την περίμενε, όπως έδειξαν πλάνα από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Εννέα άλλοι επιζώντες διασώθηκαν στην Τουρκία την Τρίτη, καθώς το επίκεντρο της προσπάθειας βοήθειας μετατοπίστηκε στη βοήθεια των ανθρώπων που τώρα παλεύουν χωρίς στέγη ή αρκετή τροφή μέσα στο κρύο.

Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές, δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα.

Οι αρχές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η φάση της διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της, με την εστίαση να στρέφεται στη στέγαση, την τροφή και τη σχολική εκπαίδευση.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος

Οικογένειες τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία δήλωσαν ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές συνέπειες του σεισμού.

«Κάθε φορά που ξεχνάει, ακούει έναν δυνατό ήχο και μετά θυμάται ξανά», δήλωσε ο Hassan Moaz πατέρας 9χρονου στο Χαλέπι της Συρίας.

«Όταν κοιμάται τη νύχτα και ακούει έναν ήχο, ξυπνάει και μου λέει, μπαμπά, μετασεισμός».

Η αναζήτηση επιζώντων επρόκειτο να τελειώσει στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της κύριας ομάδας διάσωσης των Λευκών Κράνων, Raed al Saleh.

Η Ρωσία δήλωσε επίσης ότι ολοκληρώνει το έργο έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία και τη Συρία και ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Ο τουρκικός απολογισμός ήταν 35.418 νεκροί, δήλωσε ο Ερντογάν.

Περισσότεροι από 5.814 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters από αναφορές συριακών κρατικών μέσων ενημέρωσης και μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Οι επιζώντες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και χωρίς να είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν.