Διεθνή

Σεισμός σε Τουρκία Συρία: Θρήνος και αγωνία στα χαλάσματα, ελπίδα για «θαύματα» στη σκιά των 12.000 νεκρών, συγκλονίζουν οι διασώσεις της ΕΜΑΚ

Σεισμός σε Τουρκία Συρία: Θρήνος και αγωνία στα χαλάσματα, ελπίδα για «θαύματα» στη σκιά των 12.000 νεκρών, συγκλονίζουν οι διασώσεις της ΕΜΑΚ Φωτογραφία: EPA/ERDEM SAHIN
Πόνος, θρήνος, αγωνία αλλά και ελπίδα στα χαλάσματα των γκρεμισμένων κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία - Συγκλονίζουν οι ιστορίες διάσωσης από τον φονικό σεισμό στις οποίες και η ελληνική ΕΜΑΚ έχει σημαίνοντα ρόλο

Οι ομάδες διάσωσης συνέχισαν να αναζητούν επιζώντες για τρίτη ημέρα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, με τις προσπάθειές τους να γίνονται ακόμη πιο δύσκολες εξαιτίας του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων συνολικά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διασώστες. Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη. Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς. Αριθμός που δυστυχώς αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. 

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας.

«Τσεκάρετε ένα προς ένα» τους είπαν. «Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό (που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας) είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.

Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.

Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.

26788168

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνέχισαν να ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια χιλιάδων κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία, σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων. Η ελληνική αποστολή ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ, που επιχειρούσε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην επαρχία Χατάι, δίνει μια υπεράνθρωπη μάχη για να σώσει επιζώντες.

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχει βγάλει μέσα από τα ερείπια δέκα άτομα. Πέντε ζωντανά και πέντε νεκρά έχει ανασύρει μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι στην Τουρκία, που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

- ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)

- ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)

- ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)

- ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και

- μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:

- ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)

- ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)

- ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)

- ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και

- μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.   

Η τελευταία επιτυχημένη επιχείρηση της ΕΜΑΚ ήταν η 20χρονη Αϊρίν, που διασώθηκε από τους Έλληνες διασώστες στο Χατάι της Τουρκίας. Μάλιστα, τους ευχαρίστησε που κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από τα χαλάσματα, καθώς λόγω του σεισμού κατέρρευσε το κτίριο που διέμενε.

Έτσι, εφόσον διασώθηκε μετά από 50 ώρες περίπου που ήταν εγκλωβισμένη, είπε «ευχαριστώ» σε σπαστά ελληνικά. Μάλιστα, είναι συγκλονιστική η ιστορία της καθώς μέσα στην απόγνωσή της είχε παρακαλέσει τους διασώστες να της κόψουν το πόδι για να την βγάλουν από τα ερείπια.