Διεθνή

Ο Αμαζόνιος φλέγεται: Σε υψηλό 5ετίας οι πυρκαγιές στον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη

Ο Αμαζόνιος φλέγεται: Σε υψηλό 5ετίας οι πυρκαγιές στον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη
Περισσότερες πυρκαγιές σημειώθηκαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε βραζιλιάνικο έδαφος αυτόν τον Αύγουστο από οποιονδήποτε άλλο μήνα εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, εξαιτίας της αύξησης της παράνομης αποψίλωσης των δασών.

Δορυφορικοί αισθητήρες εντόπισαν 33.116 πυρκαγιές σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Διαστήματος της Βραζιλίας. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, ως μήνες της περιόδου ξηρασίας, είναι συνήθως οι χειρότεροι τόσο για την αποψίλωση των δασών όσο και για τις πυρκαγιές.

Ήταν επίσης ο χειρότερος Αύγουστος απ' την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών τα τελευταία 12 χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει τον Αύγουστο του 2019, όταν οι εικόνες του φλεγόμενου τροπικού δάσους συγκλόνισαν τον κόσμο και προκάλεσαν κριτική από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο είχε πρόσφατα αναλάβει τα καθήκοντά του και ξήλωνε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα στους εγκληματίες και υποσχόμενος την ανάπτυξη του Αμαζονίου.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος υποβάθμισε τις μαινόμενες πυρκαγιές τότε και συνεχίζει να το κάνει σήμερα. Σε δηλώσεις του στο δίκτυο Globo στις 22 Αυγούστου - τη χειρότερη μέρα σε αριθμό πυρκαγιών τα τελευταία 15 χρόνια - είπε ότι η κριτική είναι μέρος μιας προσπάθειας υπονόμευσης του αγροτικού τομέα της χώρας.

«Η Βραζιλία δεν αξίζει να δέχεται επίθεση με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Μπολσονάρο, ο οποίος αυτή την περίοδο κάνει εκστρατεία για επανεκλογή.

Οι πυρκαγιές είναι εμφανείς ακόμη και αρκετές εκατοντάδες μίλια μακριά στη μεγαλύτερη πόλη του Αμαζονίου, το Μανάους.

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο εκδηλώνονται σχεδόν πάντα σκόπιμα, κυρίως για να βελτιωθούν τα βοσκοτόπια βοοειδών ή να καούν τα πρόσφατα κομμένα δέντρα μόλις ξεραθούν. Συχνά οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτα και εξαπλώνονται σε παρθένες περιοχές του δάσους.

Μετά από μια ήρεμη περίοδο με ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις στις αρχές Αυγούστου, οι φλόγες άρχισαν να εξαπλώνονται γρήγορα, είπε η Ane Alencar, συντονίστρια του Mapbiomas Fire, που διευθύνεται από ένα δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανισμών, πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

«Το ποσοστό αποψίλωσης των δασών είναι πολύ υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά πεσμένα δέντρα έτοιμα να καούν», είπε η Alencar στο Associated Press. «Η περίοδος των πυρκαγιών θα είναι ακόμη πιο έντονη τον Σεπτέμβριο».

Περίπου το 20% της έκτασης που κάηκε στον Αμαζόνιο φέτος αποψιλώθηκε πρόσφατα. Κάποια τμήματα βρίσκονται εντός προστατευμένων περιοχών που στοχοποιούνται από καταπατητές γης, σύμφωνα με ανάλυση του Center of Life Institute, ενός βραζιλιάνικου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που βασίζεται στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Εκπομπών Πυρκαγιάς της NASA.

Ένα παράδειγμα είναι το κρατικό πάρκο Cristalino II στο Mato Grosso, μια προστατευόμενη περιοχή που πρόσφατα κηρύχθηκε παράνομη από κρατικό δικαστήριο. Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, η φωτιά κατέστρεψε σχεδόν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο πάρκο, παρά την παρουσία πυροσβεστών, σύμφωνα με το Center of Life Institute.

Οι εκτεταμένες πυρκαγιές σημαίνουν ότι η Βραζιλία αποτυγχάνει να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς σχεδόν το ήμισυ της ρύπανσης από άνθρακα της χώρας προέρχεται από τη μετατροπή της γης. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι ένας σημαντικός απορροφητής άνθρακα για τον πλανήτη, αλλά η καύση ξυλείας απελευθερώνει αυτόν τον άνθρακα στην ατμόσφαιρα.