Ελλάδα

Στο «φαναρτζίδικο» έστειλε η Λήμνος τη πιο καινούργια φρεγάτα της Τουρκίας, Τι συνέβη και τι είπε ο Μητσοτάκης

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Το πλήρωμα της φρεγάτας «Λήμνος» ήταν αυτό που έστειλε στο «φαναρτζίδικο» την τελευταία φρεγάτα που έχουν ναυπηγήσει οι Τούρκοι, την «Κεμάλ Ρέις». Η αποστροφή του λόγου στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού περί ατυχήματος.

Όπως μετέδωσε το miltaire.gr και ο στρατιωτικός συντάκτης Πάρις Καρβουνόπουλος, οι Τούρκοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τη φρεγάτα «Λήμνος» να πλησιάσει το Oruc Reis και την... πάτησαν. Αυτά άλλωστε συμβαίνουν όταν τόσα πολλά πλοία βρίσκονται σε τόσο μικρό χώρο και για τόσες ημέρες. Πληροφορίες φέρουν την τουρκική φρεγάτα να έχει αποχωρήσει από την περιοχή με ρυμουλκό. Ωστόσο η φρεγάτα Λήμνος δεν έχει πάθει κάτι σοβαρό.

Στην Αθήνα επελέγησαν οι χαμηλοί τόνοι και το θέμα αντιμετωπίστηκε μάλλον με δισταγμό. Έκανε αναφορά περί κινδύνου ατυχήματος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του και δεν το έκανε τυχαία. Αναφερόταν στο σημερινό γεγονός...

Η αποστροφή του λόγου στο διάγγελμα Μητσοτάκη ήταν:

«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».

Την ίδια ώρα, με θράσος, η Τουρκία επιχειρεί χυδαία προπαγάνδα, με τον υπουργό Εσωτερικών Σ.Σοϊλού να δηλώνει προκλητικά ότι η τουρκική ακτοφυλακή εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και «διέσωσε πλοίο με αμερικανική σημαία που δέχτηκε πυρά». Αναφέρεται στην καταδίωξη ύποπτης θαλαμηγού από το ελληνικό λιμενικό στη Ρόδο.

Ο στόχος του Σοϊλού είναι να προβάλλει ότι οι Τούρκοι μπαίνουν δήθεν όποτε θέλουν σε χωρικά μας ύδατα.

Για το θέμα με την καταδίωξη της θαλαμηγού, το Λιμενικό έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις: Μεταμεσονύχτιες ώρες την Τρίτη 11/8, σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη διάρκεια περιπολίας του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών ν. Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας.

Μετά από συνεχή χρήση ηχητικών/φωτιστικών σημάτων από το πλήρωμα του σκάφους προς τη θαλαμηγό προκειμένου αυτή να σταματήσει προς έλεγχο, ο Κυβερνήτης της δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς και επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ακολούθησαν βολές σε ασφαλείς τομείς, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής, προκειμένου το ανωτέρω σκάφος να ακινητοποιηθεί προς έλεγχο. Μετά από καταδίωξη, η θαλαμηγός κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες είχαν καταφθάσει στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Νέα τουρκική προπαγάνδα με fake news για τη φρεγάτα Λήμνος